Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jakov Rakić:

'I pola radnog vremena dovoljno mi je za pristojan život'

Jakov Rakić
Foto: Marina Borovac
27.05.2019.
u 18:50

Kako je Jakov Rakić kupio kartu za Irsku i što se sve događalo nakon toga

Radio je za produkcijsku kuću 2. plan, snimao serije, reklame, kulinarski show “Kod Ane”..., a onda se vratio iz Zagreba u Kutinu, dobio posao u Pevecu. I plaću od 3200 kuna od koje je za podstanarstvo davao tisuću.

Bila je srijeda u studenome 2017. godine, pamti to 30-godišnji Jakov Rakić, kada je kupio kartu za Irsku. U četvrtak je dao otkaz. U petak doputovao s ruksakom na leđima, u koji je pospremio nekoliko sitnica i fotoaparat. Javio se prijateljici u Dublinu, ondje prespavao. I guglao Cork, Limerick, Galway...

U ovom je posljednjem gradu rezervirao hostel. Došao je u ponedjeljak, sutradan je po hotelima dijelio svoj životopis. I isti dan dobio posao. Tri je mjeseca prao posuđe, a u slobodno vrijeme instalirao Windowse, čistio računala od virusa... Taj ga je dodatni posao “doveo” do bolnice u Galwayu u kojoj je posluživao hranu sedam mjeseci. U lipnju sljedeće godine na dva je mjeseca otišao u Hrvatsku jer je u Kutini i dalje predsjednik Udruge mladih pa je imao posla oko organiziranja volonterskog kampa, koncerata... Kad se vratio, posao ga je čekao. Danas Jakov radi kao voditelj u bolničkoj trgovini u Galwayu, ima djevojku Irkinju s kojom je bio u Hrvatskoj, u svatovima:

– Ne pitaj kako je reagirala – smije se.

Na ljeto će on opet uzeti neplaćeni dopust, da se posveti udruzi i da s djevojkom ode na ljetovanje na naš Jadran.

– Kad je ovdje 20 stupnjeva, Irci proglašavaju elementarnu nepogodu jer im je vruće. Ona se boji kako će preživjeti naše temperature – kaže.

Jakov ima jamstvo da će ga posao čekati kada se vrati. Ne bude li tako, nije zabrinut jer će, sasvim je to sigurno, u ovom lučkom gradu na zapadnoj obali Irske u kojem živi gotovo 80 tisuća stanovnika i u kojem se nalazi Irsko nacionalno sveučilište, posao naći u trenu. I pola radnog vremena dovoljno mu je, kaže, za pristojan život:

– Nemam namjeru uzimati irsko državljanstvo jer se planiram vratiti kući. Nadam se da će to biti za četiri-pet-šest godina. Namjeravam otvoriti hostel, najvjerojatnije u Zagrebu – rekao je Jakov Rakić prije no što se, prolazeći između uličnih svirača i performera, stopio s rijekom turista.

Komentara 26

DU
Deleted user
19:09 27.05.2019.

Ah jos jedan pajdo koji je otkrio ljepotu Irske...stari moj 6000 kn u Hr ti je dovoljno za lipinzuvot u Hr isto!AKO: kao i u Njemackoj ili Irskoj : nemas kredit za dobar auto,ne stedis za neku nekretninu ili dodatno mir. osiguranje(jel u protivnom bus tanko kakao ko penzioner i u DE i u IRL),ne putujes 5 puta godisnje u Hr da posjetis roditelje,rodbinu i prijatelje,ne jedes ko covjek, ne jedes vani u restoranima svaki vikend,ne castis raju rundama vikendom,ne kupujes svake god nov mobitel ili obleku,ne putujes jednom godisnje negdje u inozemstvo na izlete...ako sve to ne- ok onda zivis super u Irskoj.Ali i u Hrvatskoj sa prosjecnom placom koj je cca 780 EUR netto.

JK
jurica.kovač
20:31 27.05.2019.

Ma nema šanse da sa pola radnog vremena živi pristojni.Kolika mu je satnica?Kolika mu je najamnina stana?Koji posa radi pa da mu je dosta pola radnog vremena?Mžda ako je političar tamo.

LA
lajh1985
19:13 27.05.2019.

Ima takvih ljencuga kod mene na poslu iz hrvatske,ali u zadnje vrijeme i ti potpisuju za firmu jel sa miljom eura nemres normalno zivjet makar djelio sobu sa nekim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije