Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza vlasti

'I Plenković se prvi put lomi, to se vidi po njemu. Da se mene pita, sutra bi bili izbori'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
16.10.2019.
u 09:15

Teško je bilo ući u koaliciju s HDZ-om, lakše će biti izaći, rekao je HNS-ovac Predrag Štromar

Premijer Plenković sinoć je, uoči sjednice kluba HDZ-a u Saboru, rekao kako Hrvatska još nije u fazi izvanrednih izbora te da ništa nije tako dramatično. Premijer je poručio da ucjena nema, ali rješenja ima te da Vlada ima neke ideje za prosvjetare koje bi, po njemu, mogle biti dobre. Plenković nije htio iznijeti pojedinosti tih ideja, ali je najavio razgovore sa sindikatima.

– Djelujemo kao Vlada koja ima jasan i konzistentan smjer i politiku sve ovo vrijeme i tako ćemo nastaviti. Pozivam sindikate na dijalog i sve političke stranke da zauzmu realan i dobar pristup rješavanju problema – poručio je sinoć Plenković.

Ide u smjeru dogovora?

I dok je Plenković dao naslutiti da ipak ide u smjeru dogovora sa sindikatima, a i u HNS-u se čuje da tiha diplomacija radi na rješenjima koalicijske krize, dio sugovornika iz Predsjedništva HDZ-a kaže kako se u toj stranci prvi put ozbiljno razmišlja o prijevremenim izborima. Iako nitko osim Plenkovića, a vjerojatno još ni on sam, ne zna hoće li koalicijska kriza doista završiti dogovorom ili izvanrednim izborima, s prvim ili eventualno drugim krugom predsjedničkih izbora u prosincu ili siječnju, izvori iz Predsjedništva HDZ-a procjenjuju da je mogućnost za to pola-pola.

I dosad je bilo koalicijskih kriza između HDZ-a, HNS-a i Milana Bandića, ali tada je omjer u korist raspada većine i izlaska na izbore bio tek 30 naprama 70, ocjenjuju naši sugovornici.

– I Plenković se prvi put lomi, to se vidi po njemu. Da se mene pita, sutra bi bili izbori. Treba pročistiti političku scenu i da idemo dalje jer svakih sedam dana neki partner nešto traži. Ovo je sad igra “va bank” – komentirao je naš sugovornik iz Predsjedništva HDZ-a. Drugi izvor iz Predsjedništva navodi kako ima puno argumenata i za i protiv izbora, ali procjenjuje da će situacija ipak ići u smjeru smirivanja tenzija i da će Vlada odraditi mandat do kraja.

Nema hrabrosti za izbore

– Ne vjerujem da Plenković ima hrabrosti srušiti Vladu i ići na izbore, a izbori, budimo realni, ne odgovaraju ni HNS-u ni Milanu Bandiću – rekao je taj izvor. Dio sugovornika slaže se s tim ocjenama, a kao argument protiv izvanrednih izbora navode predsjedanje Europskom unijom. Plenkovićevi najbliži suradnici dosad su poručivali: HDZ je spreman na sve političke izazove, pa i na izvanredne izbore. Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, jučer je smirivao strasti, premda je jasno dao do znanja da su i izbori opcija.

– Ako utvrdimo da su izbori najbolje rješenje, onda ćemo ići na izbore, ali radimo na tome da odradimo mandat do kraja. Pred Vladom je puno važnog posla i Vlada u tom smjeru radi. Želimo i dogovor sa sindikatima u prosvjeti – istaknuo je Bačić. U HNS-u se pak pitaju je li se premijer Plenković sakrio u atomsko sklonište jer od njega prema njima ni glasa. Na neslužbene ocjene iz HDZ-a da se HNS možda već dogovorio sa SDP-om za zajednički izlazak na parlamentarne izbore, u HNS-u tvrde da su to HDZ-ovi spinovi.

– Vrhu HDZ-a bilo bi pametnije da se bavi politikom, a ne politikantstvom. Uporno puštaju spinove i šire fake news. Plenković se samo brine za svoju fotelju i da bude premijer umjesto da upravlja državom i brine se, na primjer, o učiteljima – poručili su iz vrha HNS-a. U toj stranci kažu kako glasanje o povjerenju ministru Kujundžiću uopće nije pitanje.

– Mi čekamo proračun, ako u njemu ne bude novac za veće plaće učiteljima, onda ga nećemo podržati. Za Kujundžićev ćemo opstanak glasati, pa mi smo lojalni partneri! – dodao je izvor iz vrha HNS-a. U HNS-u su potvrdili da je šef HNS-a Ivan Vrdoljak poslao e-mail premijeru Plenkoviću u kojem ga je podsjetio na zahtjeve te stranke.

– Plenkoviću smo bili ponudili da se plaće učiteljima povećaju sada dva posto, a naknadno još četiri. A on se ponaša kao da je u diplomaciji i čeka da se stvari same riješe – poručio je taj izvor.

Plenković, nastavio je, kalkulira što je njemu najbolje.

U HNS-u nisu ostali dužni ni na službene izjave HDZ-ovaca pa je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar jučer rekao da je u koaliciju s HDZ-om bilo teško ući, ali da će biti lako izaći.

– Kad izbori budu, hoće li biti, kao što sam danas čitao, možda u siječnju ili rujnu iduće godine, mi ćemo na njih ići sami. Teško je bilo ući u ovu Vladu, ali imali smo svoj cilj. Puno će lakše biti izaći iz Vlade nego ući. Nama je cilj da imamo što bolje obrazovanje. Reforme su nam najbitnije – rekao je Štromar. 

Komentara 74

ŠL
šljiva
09:36 16.10.2019.

Ako dođe do prijevremenih izbora, to će biti samo plus za HDZ, dobit ce cvrscu i bolju Vladu bez ovih minornih, ucjenjivackih strancica

KO
Kopreinitz
09:33 16.10.2019.

Podrska Plenkovicu, ne predaj se , Plenkovicu, skupi snage za daljnju borbu protiv ovih ljevicara koji ne zele dobro Hrvatskoj, na pravom si putu.

MA
MarkoMaras
09:29 16.10.2019.

Izbori bi bili sutra da se pita Ivu Puljić-Šego... hoću reći, anonimni izvor iz Predsjedništva HDZ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije