Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna podrška

I pisci uz radnike Uljanika i 3. maja: Zastupate poštenje koje sve manje vrijedi

Radnici Uljanika nastavili štrajk
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/3
25.08.2018.
u 23:34

Pisci poručuju radnicima da je čitava Hrvatska s njima te da pisci, učitelji, umjetnici, novinari i radnici dijele njihovu sudbinu tjeskobe kako će preživjeti narednih mjesec dana

Skupina hrvatskih književnica i književnika uputila je u subotu izjavu solidarnosti s radnicima Uljanika i 3. maja te pozvala hrvatsku vlast sačuva slavnu brodogradnju.

"Mi pisci solidariziramo se sa štrajkašima u Uljaniku i 3. maju i podržavamo njihovu sindikalnu borbu za gole plaće i pravo na rad", kaže se u izjavi koju su potpisali Slađana Bukovac, Zoran Ferić, Nikola Petković, Nenad Popović i Milan Rakovac.

Poštujemo vašu borbu za dostojanstvo rada, obitelji i položaja u društvu, kaže se u poruci i poziva da radnike da se ne daju podijeliti.

Pisci poručuju radnicima da je čitava Hrvatska s njima te da pisci, učitelji, umjetnici, novinari i radnici dijele njihovu sudbinu tjeskobe kako će preživjeti narednih mjesec dana.

"Zastupate poštenje koje sve manje vrijedi, ali i onu pravu Europu u nestajanju - Europu radničkih prava", kaže se.

Brodove ovdje gradimo od kad je svijeta i vijeka, a brodograditelji su humus urbaniteta bitan za održanje hrvatske kulture. Kao i Nizozemska, Španjolska i Italija, Hrvatska može i mora razvijati svoju brodogradnju ako hoće zadržati europski kulturalni, gospodarski, društveni standard, ako kani opstati, kaže se u pismu pisaca.

Štrajk radnika Uljanika

Radnici Uljanika nastavili štrajk
1/13

"Hrvatska vlast se hvali kako je naša brodogradnja među četiri najveće u Europi i deset najvećih u svijetu. Ali ne da radnicima plaće?! Ako ova nomenklatura drži do sebe i vas, zašto to ne čini?", ističe se u pismu čiji  potpisnici pozivaju kolege pisce, umjetnike i radnike u obrazovanju i kulturi da u što većem broju podrže radnike štrajkaše Uljanika i 3. maja.

VIDEO Štrajk - brodogradilište 3. maj


 
Ključne riječi

Komentara 8

MM
Marko_Maras
00:41 26.08.2018.

Radnici definitivno trebaju dobiti zaostalu plaću. Ali da se spasi brodogradnja? Čime? Opet novcem hrvatskih građana? I zašto? Jesu li ti pisci svjesni da je od 1992. do danas otišlo 30 milijarda kuna na ta slavna brodogradilišta? 30 milijarda koje smo mi svi zajedno platili da zauzvrat ne dobijemo ništa. Ugodno je sanjariti o Hrvatskoj kao brodograditeljskoj sili. Ali dajte se ljudi više probudite!

DU
Deleted user
09:50 26.08.2018.

Jesenti milu bigulicu, radnici Uljanika i 3. maja mogu odahnuti jer je uz njih, izneđu ostaloga, i veliki pisac Zoran Ferić, prvorazredno ljevičarsko kenjkalo koje nam pod firmom umjetnosti već godinama podvaljuje neoliberalne ideološke bljuvotine. Kad radnici uzmu u ruke njegova "djela", ne treba im nikakva plaća.

MG
moj glas
09:10 26.08.2018.

Nisu isplaćene plaće za srpanj i već se štrajka? Malo je to ipak smiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije