Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznati branitelj

I Petar Janjić Tromblon dobio presudu za preplaćene kamate iz eurokredita

Petar Janjić Tromblon
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/4
03.05.2019.
u 11:43

Odvjetnica Patricia Đurić objasnila je kako su banke u velikoj većini kredita ugovorenih prije 2013. ugovarale kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke, i to za sve valute kredita, koja je zbog toga ništetna.

Poznati hrvatski branitelj Petar Janjić Tromblon dobio je presudu za preplaćene kamate iz eurokredita, a Općinski sud u Zagrebu dosudio mu je 3177 eura preplaćenih kamata, bez zastare potraživanja i dodatno 8600 kuna sudskih troškova, izvijestio je danas Goran Aleksić iz stranke Snaga na konferenciji za medije. Važno je da javnost to zna, naglasio je, zbog osvještavanja građanki i građana Republike Hrvatske o njihovim pravima i kako bi znali za veličinu otimačine koju su banke provodile primjenom nepoštenih ugovornih odredaba posljednjih 20 godina.

Nije to prva presuda za nepoštene kamate iz euro ili kunskog kredita, postoji više takvih presuda, i to za euro, i za kunske kredite, naglasio je. Ništetnost odredbe o promjeni kamatne stope odlukom banke utvrđena je na temelju činjenice da je kamatna stopa ugovorena je na jednak način kako su se ugovarale kamatne stope u kreditima s valutnom klauzulom CHF, i sutkinja potvrđuje da se presuda u slučaju franak odnosi i na kredite s valutnom klauzulom euro kada je riječ o ugovornoj odredbi o nepoštenoj kamatnoj stopi. Prigovor banke da se kolektivna presuda u slučaju franak ne odnosi na druge valute kredita otklonjen je i, naprotiv, potvrđen stav iz odluke Visokoga trgovačkog suda Pž-6632/17 da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi na sve valute kredita, pojašnjava Aleksić dodavši kako nema zastare potraživanja jer se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi i na eurokredite kada je kamatna stopa u pitanju.

Odvjetnica Patricia Đurić objasnila je kako su banke u velikoj većini kredita ugovorenih prije 2013. ugovarale kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke, i to za sve valute kredita, koja je zbog toga ništetna.

– Takva kamatna stopa ništetna je čak i ako se radi o pravnim osobama, jer je takva ugovorna odredba neodrediva, a u skladu s člancima 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima takva ugovorna odredba je ništetna i za fizičke i za pravne osobe. Stajalište suda o zastari potraživanja potpuno je ispravno, u skladu je s pravom EU, i njime je potvrđeno stajalište struke koja se bavi slučajem franak da zastare potraživanja preplaćenih kamata nema ni za euro ni za kunske kredite, da se na te kredite također primjenjuje kolektivna presuda u slučaju franak, a sve to zbog razloga što se mora uspostaviti pravičnost među potrošačima te zbog toga što je odlukom Visokoga trgovačkog suda Pž-6632/17 decidirano i nedvojbeno utvrđeno da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi na euro i kunske kredite u dijelu koji se tiče kamatne stope – objasnila je.

Podsjećaju ipak da će svi potrošači iz euro i kunskih kredita koji ne budu tužili banku najkasnije do 12. lipnja ove godine ući u zastaru potraživanja, bez obzira na to kakva bila neka buduća odluka Vrhovnoga suda o pitanju zastare potraživanja za kamate po tim valutama kredita.

– Nevjerojatno je koliko su država i njezine institucije uspavane i inertne i uopće ih nije briga za milijarde kuna koje su banke otele građanima primjenjujući nepoštene ugovorne odredbe. S jedne strane, država se razbacuje novcem iz državnog proračuna, a s druge strane ne poduzima ništa protiv nepoštenih banaka da bi ih natjerala da vrate opljačkani novac. Takva situacija vrlo je frustrirajuća i doprinosi nastavku iseljavanja ljudi iz Hrvatske u potrazi za boljim životom – zaključio je Aleksić pozvavši još jednom sve dužnike da potraže odvjetnike za zastupanje i tuže banke na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude u slučaju franak, jer ako ne tuže, neće dobiti svoj novac.

Pogledajte video o uvođenju eura:

Komentara 12

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
12:24 03.05.2019.

heroj!

SO
Somelier
13:11 03.05.2019.

Bravo Janjiću, ne zovu te džabe "Tromblon". Pročitao sam njegovu knjigu; "Žedni krvi gladni izdaje". Jedina knjiga u mojemu životu koju sam pročitao u jednome dahu jer jednostavno nisam mogao prestati.

Avatar javorko
javorko
12:16 03.05.2019.

Poznati branitej? ovaj covjek heroj nad herojima!!!vama je poznati branitelj glavno da je omogucio polujugoslavenima stolice ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije