Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovar

I ovogodišni Festival "Svi zaJedno hrvatsko naj" pokazao bogatstvo hrvatske kulturne baštine

Vukovar: Održana turistička manifestacija "Svi zaJedno Hrvatsko Naj"
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
11.05.2022.
u 12:58

Ovogodišnja tema Festivala bili su zvončari kao jedno od hrvatskih zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-voj listi.

Proteklog vikenda povodom Dana grada Vukovara, u Vukovaru je održan 4. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “Svi zaJedno hrvatsko naj”. Riječ je o festivalu koji okuplja sudionike koji čuvaju i prezentiraju hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu upisanu na nacionalnu listu i na UNESCO-vu Reprezentativnu listu baštine čovječanstva.

-Tako su ulice i trgovi Vukovara ovaj vikend ponovno bili mjesto susreta preko 600 sudionika i čuvara tradicije i kulturnog nasljeđa od Dubrovnika, preko Korčule, Omiša, Sinja, Dugog otoka, Varaždina, Koprivnice, Đakova i drugih slavonskih mjesta, a brojni posjetitelji imali su priliku na jednom mjestu upoznati se s ljepotom hrvatske baštine i doživjeti barem djelić atmosfere nekih od najznačajnijih turističkih manifestacija poput Špancirfesta ili Renesansnog festivala. Ovakve manifestacije neizostavno generiraju iznadprosječne turističke brojke, što se pokazalo i u ovom slučaju, jer je znatno povećan broj noćenja ovog vikenda. Pokazujući snagu zajedništva, Vukovar je ponovno bio Hrvatska u malom – navode iz Organizatora bez granica koji su organizatori Festivala.

06.05.2022., Vukovar - Svecano otvorenje 4. Festivala nematerijalne kulturne bastine, turistickih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi zajedno Hrvatsko naj“. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Podsjećaju kako su ovogodišnja tema Festivala bili zvončari kao jedno od hrvatskih zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-voj listi. Tako su se na festival hrvatskim zvončarima pridružili i gosti iz Bugarske koji su s mnogo zvonjave i buke svojim ophodom po vukovarskim ulicama uveseljavali brojne znatiželjnike.

Međunarodni karakter Festivala potvrdila je i ovogodišnja zemlja partner Država Izrael koja se prezentirala kroz izložbu “Papa Franjo u Izraelu” i projekcijom filma redatelja svjetskog glasa, Ephraima Kishona te predavanjem veleposlanika i ambasadora Festivala na vukovarskom Veleučilištu Lavoslav Ružička. Veleposlanik Izraela Ilan Mor, nazočio je I otvorenju Festivala, zajedno s ovogodišnjim ambasadorom Festivala prof. dr. sc. Draganom Primorcem.

06.05.2022., Vukovar - Svecano otvorenje 4. Festivala nematerijalne kulturne bastine, turistickih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi zajedno Hrvatsko naj“. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Svoju posebnu prezentaciju imale su i uzorne seoske žene iz različitih županija koje su prezentirale autohtone proizvode zajedno s lokalnim proizvođačima i OPG-ima. Na svoje su došli i oni najmlađi za koje su pripremljene iznimno zanimljive radionice i predstave. Uz neizostavnu eno i gastro ponudu, iznimne glazbene večeri uz klapsku pjesmu i koncert grupe Opća opasnost, zabava se protezala do dugo u noć. 

VIDEO 40. Večernjakova biciklijada: Prisjetili smo se nekih starih vremena, a oživljavamo rutu iz 1979. Osigurajte svoj startni broj i osvojimo Samobor!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije