Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

I ove godine osigurani besplatni udžbenici za sve osnovce

Ivan Penava
Foto: Davor Javorović/Pixsell
01.09.2015.
u 12:01

Za proteklu školsku godinu grad je kupio ukupno 19.921 udžbenik za što je u gradskom proračunu osigurano oko 1,1 milijun kuna. Za predstojeću školsku godinu kupljena je razlika udžbenika, odnosno, njih 2213 za što je osigurano oko 145 tisuća kuna

Svi osnovci sa područja grada Vukovara i ove godine imati će osigurane besplatne školske udžbenike. Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je ovom prilikom predložio da vukovarski model osiguravanja besplatnih udžbenika bude iskorišten u cijeloj Hrvatskoj.

– Za proteklu školsku godinu grad je kupio ukupno 19.921 udžbenik za što je u gradskom proračunu osigurano oko 1,1 milijun kuna. Za predstojeću školsku godinu kupljena je razlika udžbenika, odnosno, njih 2213 za što je osigurano oko 145 tisuća kuna, rekao je Penava.

Ukazao je i kako Vukovar ima sedam osnovnih škola u kojima je prošle godine bilo 2081 učenik u odnosu na ovogodišnjih 2043. Pojašnjavajući vukovarski model Penava je rekao kako je grad prošle godine, nakon kupovine udžbenika, sa svim osnovnim školama sklopio Ugovor o darovanju. Tim istim ugovorom škole se obvezaju voditi brigu o udžbenicima kako bi isti bili u uporabnom stanju najmanje četiri godine. Iste te udžbenike potom škola daje na korištenje svojim učenicima koji ih potom, po završetku školske godine, vraćaju opet školi.

Škola po završetku školske godine Gradu dostavlja popi potrebnih udžbenika za narednu godinu kao i popis udžbenika koji nisu potrebni učenicima škole u narednoj godini. S obzirom na stanje na terenu, smanjenje ili povećanje broja učenika, škola u dogovoru sa gradom nekoj drugoj školi sa područja grada ustupa određeni broj slobodnih udžbenika. Treba spomenuti i kako po završetku školske godine udžbenici se pregledavaju kako ne bi došlo do slučajeva namjernog njihovog oštećivanja.

U takvim slučajevima roditelji učenika bili bi obvezni nadoknaditi nastalu štetu. Udžbenike koji su oštećeni uslijed svakodnevnoga korištenja grad kupuje pred novu školsku godinu.

– Ovaj naš model pokazao se kao jako kvalitetan i uspješan.  S jedne strane ovom socijalnom mjerom pomažemo roditeljima, a sa druge strane učenike motiviramo da se odgovorno ponašaju i paze na udžbenike kako bi i generacije poslije njih mogle ih koristiti. Nismo imali niti jedan slučaj namjernoga šaranja ili kidanja udžbenika što samo pokazuje da se radi o dobrom modelu, rekao je Penava. Uz osiguravanje besplatnih udžbenika osnovcima grad Vukovar provodi već godinama i niz drugih socijalnih mjera za djecu u predškolskim i školskim ustanovama. Tako se sa 900 kuna sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima. Grad podmiruje i troškove prehrane za 175 djece iz socijalno ugroženih obitelji.

Za sve učenike osiguran je i besplatan gradski prijevoz. Ista mjera osigurana je i za sve učenike i studente u međugradskom prijevozu. Ovim mjerama treba dodati i desetina stipendija za studente sa područja grada Vukovara.        

>> Penava najavio besplatne udžbenike za 2081 učenika

Komentara 2

Avatar juricamesko
juricamesko
14:04 01.09.2015.

bravo za Penavu. što je obećao prije izbora to je i ispunio.hoće li se sada Pupovac i SDSS buniti sto su i srpska djeca u Vukovaru dobila besplatne udžbenike i prijevoz. dali su sada srpski učenici diskriminirani.

Avatar unfeeling
unfeeling
14:21 01.09.2015.

I Srbima dali besplatne udžbenike! Ustaše jedne povampirene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije