Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za veterane:

I Oreškovićeva vlada morala bi odbaciti političke optužnice protiv pripadnika HVO-a

22.01.2016., Zagreb - Vlada Tihomira Oreškovića dobila je povjerenje 83 zastupnika u Hrvatskom saboru. Pet zastupnika bilo je suzdrzano, a protiv 61 zastupnik. Potom je uslijedila prisega svih clanova Vlade.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
12.04.2016.
u 18:20

Odlučeno je to na sjednici odbora za ratne veterane u utorak, na sugestiju HDZ-ova zastupnika Josipa Đakića, koji je uvjeren da se Sabor mora očitovati o progonu pripadnika HVO-a u BiH

Odbor za veterane Hrvatskog sabora sazvat će zajedničku tematsku sjednicu s Odborom za pravosuđe, na kojoj bi se od Vlade zatražilo da kao politički motivirane odbaci optužnice koje je pravosuđe Bosne i Hercegovine podiglo protiv časnika Hrvatske vojske i HVO-a, na način na koji je to učinila prethodna Vlada.

Odlučeno je to na sjednici Odbora za ratne veterane u utorak, na sugestiju HDZ-ova zastupnika Josipa Đakića, koji je uvjeren da se Sabor mora očitovati o progonu pripadnika HVO-a u BiH.

S Đakićevim stavom suglasan je i njegov stranački kolega Željko Dilber, koji je podsjetio da je bivša Vlada odbacila kao političke optužnice iz BiH koje u opisu kaznenih djela govore o sudioništvu u udruženom zločinačkom pothvatu.

– Trebali bismo održati zajednički sastanak na kojem bi se dale sugestije novoj Vladi, od koje očekujemo sličan ili isti stav kakav je imala prethodna – rekao je Dilber.

Predsjednik Odbora Miodrag Demo (BM 365) smatra da bi Sabor trebao progovoriti i o neujednačenoj praksi Haaškog suda u slučajevima Vojislava Šešelja i šestorice optuženih Hrvata iz BiH. – Očekujem od Vlade i Sabora da se konačno očitujemo o toj temi i da pokažemo stav prema susjednoj državi koja je počinila agresiju na Hrvatsku – rekao je Demo.

Miro Bulj iz Mosta je naglasio kako se Vlada mora posvetiti suđenju šestorici optuženih Hrvata iz BiH, upozorivši kako prvostupanjska presuda teško optužuje Hrvatsku.

U upravne odbore Fonda hrvatskih branitelja, Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja te Zaklade hrvatskih branitelja Odbor je jednoglasno imenovao za svoje predstavnike Željka Dilbera, Miodraga Demu i Miru Bulja, umjesto zastupnika koji su u tim tijelima sjedili u vrijeme bivšeg saziva Sabora.

>> Orešković osudio zločine ustaškog režima: Stepinac je za Jasenovac rekao da je 'najveća ljaga' za Hrvatsku

Komentara 16

Avatar comparator
comparator
19:53 12.04.2016.

Užasavam se kako se je Hrvatska ponašala prema ljudima koji su na početku rata kad Hrvatska nije imala ni vojsku dali na raspolaganje u našoj obrani. Hrvatski narod u BiH je predan na nemilost ostalim konstitutivnim narodima i sam tu konstitutivnost izgubio.Srbi imaju reubliku ,muslimani federaciju ,a Hrvati sudske procese.

PP
pp
20:01 12.04.2016.

Hrvatska vlada mora odbaciti je otužnice kao politički motivirane jer su politički motivirane. HV i HVO su zajedno i spasili BiH. Dok hrvatske snage nisu počele oslobađajuće akcije u BiH Srbi su držali 70% zemlje.

RI
rikavac
19:44 12.04.2016.

sad se vi sjetili jeste mi moralni nema govora. Kad su svi gotovo osudjeni odsluzili svoje vi se sad odbacit optuzbe. Ostala jos sestorka koja ceka,presudu konacnu i sve je zavrseno. Jeste,moralna vertikala. Domiljubi da je vama stalo,do toga rijesili,bi vi ranije odbacili sve ali ne sad kad su svi osudjeni,vi sad odbacujete. Prvi Blaskic odlezo 11 godina sto je ga Tudman predao i rekao da ide da nije kriv da ce Hrvatska sve uvinit pomoc da se dokaze da je nevin i da Hrvatska nije s njim uprvljala pa covjek osudjen na 25 godina,odlezo 11 godina pa ga oslobodili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije