Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građevinski savjetnik

I neuseljive kuće moraju imati certifikat da biste ih mogli oglasiti

stara kuća
Foto: Ivica Galović/PIXSEL
12.12.2013.
u 12:45

Postojale su inicijative da se neuseljive kuće izuzmu iz certificiranja te da se taj postupak provede kada se adaptiraju, no to nije zakonski definirano pa i one potpadaju pod obveznu procjenu iako najčešće dobivaju najlošiju ocjenu i trebat će ih ponovno procjenjivati

Pitanje: Imam staru kuću koja je u vrlo lošem stanju i nije useljiva te je namjeravam dati u prodaju nekoj od agencija za nekretnine ili je oglasiti na specijaliziranim portalima. S obzirom na njeno derutno stanje, teško je uopće izraditi energetski certifikat jer nema ni vrata ni prozore. Zanima me kako će se takvim objektima odrediti energetski certifikat. Tko ga izdaje? Trebam li ja kao vlasnica biti u objektu kada procjenitelj dođe obaviti posao? Koliko je vremena potrebno za izradu dokumentacije te koliko to sve stoji?

Odgovor: Kada se donosio zakon prema kojem svaki objekt treba imati energetski certifikat, nitko se nije previše osvrtao na činjenicu da bi se i ovakvi objekti mogli naći na tržištu nekretnina i da ih, štoviše, ima poprilično. Postojala je inicijativa da se takvi objekti izuzmu od energetske procjene i certifikacije, no sve je ostalo na usmenoj predaji koja nikada nije zaživjela u zakonskim okvirima. Namjera je bila da se potrebna energetska procjena napravi kada se objekt adaptira i stavi u funkciju, što je logično.

Drugo rješenje koje se također spominjalo jest da se za takve objekte ishodi svojevrsno uvjerenje koje specificira stanje i precizira kako je objekt neuseljiv te namijenjen prodaji pa time i pošteđen od izdavanja certifikata, no i to je ostalo nedefinirano. No, kako sada stvari stoje, i takvi objekti trebaju energetske certifikate i bez njih nije moguće prodati ih, a po novome ni oglasiti. Većina takvih objekata imat će negativne ocjene, no što drugo i mogu ako su derutni do te mjere da, kao u slučaju čitateljice, nemaju ni vrata ni prozore pa će biti u kategoriji G.

Sve činjenično stanje objekta zapravo je opisano u elaboratu i konačnoj ocjeni. Prvi korak koji bi čitateljica trebala učiniti jest da potraži ovlaštenog certifikatora i dogovori procjenu objekta. Sam postupak izvida objekta i izrade certifikata traje nekoliko dana pa potrebnu dokumentaciju može očekivati za tjedan do deset dana. Postoje certifikatori koji posao rastežu i na nekoliko tjedana. Nije potrebno da vlasnici budu u objektu. Dovoljno je da daju točnu adresu i omoguće pristup objektu. Cijene se kreću od 2700 kuna za stanove do 4000 kuna za kuću do 200 kvadrata.

>>HNS: Do kraja mandata nema novih poreza, ni na nekretnine

Komentara 2

GI
giglibigli
14:48 12.12.2013.

za pet minuta posla 3000 kuna ajde bar neko da si namlati para u ovo vrijeme krize ja ću s prodajom prićekati da se taj zakon ukine ili da prodaja krene, platiti certifikat danas bi bilo najgluplje bacanje novca ikad

DI
duncan_idaho
15:50 12.12.2013.

platit 4000 kuna da tip dođe i u roku 2 minute zakljući da je kuća derutna i stoga ima najniži razred!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije