Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autorska prava

I naslov te prvi pasus također su rad koji web-giganti moraju platiti

Mark Zuckerberg
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
12.12.2018.
u 10:10

Novinari svoje živote povremeno izlažu opasnosti budući da nije neuobičajeno da se na mjestu prvog dogodi drugi napad, kaže se u tekstu

Sammy Ketz šef je AFP-ova dopisništva u Bagdadu, jednom od danas najopasnijih gradova, a svijet ga je upoznao za debate o Direktivi o autorskim pravima na digitalnom tržištu.

Ketz je tada uputio vrlo jasno pismo o tome zašto direktiva mora proći. Uoči završetka trijaloga između Europskog parlamenta, Vijeća EU i Europske komisije koji bi morao rezultirati konačnim prijedlogom direktive, Ketz je poslao javnosti još jedno pismo. 

- Prije svega dva mjeseca, 12. rujna, Europski parlament izglasao je prijedlog Direktive koja novinama i novinskim agencijama daje nadu da će im internetski divovi konačno plaćati. Oni su godinama svakodnevno preuzimali tisuće vijesti, a da za to nisu plaćali ni centa onima koji su te vijesti stvarali... Danas, uz novu i široko rasprostranjenu kampanju lobiranja, internetski divovi uspješno lišavaju tekst njegove biti: pokušavaju isključiti ono što se naziva "kratkim isječcima", "vijestima" ili "fragmentima" kako bi se isključile novinske agencije i skratilo razdoblje trajanja zaštite "susjednih prava" - navodi Sammy Ketz. 

- Kada tražilica preuzme od riječi do riječi nešto što su objavile neke novine ili agencija, posve je normalno platiti "susjedno pravo" pa bila riječ i o kratkom isječku - navodi Ketz pojašnjavajući kako treba razmisliti o istraživačkom radu uloženom u naslov "Samoubilački napad u šijitskoj četvrti Bagdada: 32 ubijenih, navode policija i bolnice".

- Kako bi napisao tu običnu rečenicu, novinar se raspitao kod policije kakva se eksplozija dogodila, zvao je bolnice da bi saznao broj mrtvih, otišao na mjesto događaja radi opisa i razgovora s očevicima. 

Novinari svoje živote povremeno izlažu opasnosti budući da nije neuobičajeno da se na mjestu prvog dogodi drugi napad, kaže se u tekstu. 

>> Pogledajte kako izgleda FlexPai - mobitel sa savitljivim zaslonom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije