Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSTOR UCJENE

I nakon ulaska Hrvatske u Schengen Slovenija će zadržati granične kontrole

Gordan Grlić Radman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
24.10.2019.
u 22:00

Dok hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman smatra da ulazak Hrvatske u Schengen apsolutno odgovara i Sloveniji, možda čak i više nego Hrvatskoj koja time dobiva veću odgovornost, slovenski diplomatski izvori javljaju da bi Slovenija morala uložiti veto na ulazak Hrvatske u schengenski prostor zbog “loših iskustava”

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman ne očekuje da će Slovenija blokirati odluku o ulasku Hrvatske u schengensku zonu. “Mislim da je odluka o ulasku Hrvatske u Schengen dobra kako za Hrvatsku, tako i za Sloveniju. Kada bi se provelo istraživanje javnog mnijenja u Sloveniji, siguran sam da bi većina slovenskih građana podržala taj ulazak”, kazao nam je ministar Grlić Radman, koji smatra da hrvatska strana mora uložiti napor u objašnjavanje koliko je to dobra odluka za Hrvatsku i za cijelu Europu.

– Odluka o ulasku u schengenski prostor može biti prostor ucjene, ali ako gledamo svrhovitost te odluke, onda je jasno da ulazak Hrvatske u Schengen apsolutno odgovara Sloveniji, možda čak više nego Hrvatskoj, koja time dobiva veću odgovornost. Jasno je da u slučaju pomicanja schengenske granice Hrvatska od Slovenije preuzima čuvanje schengenske granice – naglašava šef diplomacije.

Tko će uvesti Hrvatsku?

Zato Grlić Radman ne vjeruje da će slovenska strana posegnuti za blokadom, smatrajući da će u Ljubljani dobro promisliti prije takve odluke. Međutim, iz Ljubljane ponovno stiže hladni tuš. Slovenski diplomatski izvori, kako javlja STA, smatraju da bi Slovenija morala uložiti veto na ulazak Hrvatske u Schengen. “Slovenija Hrvatskoj zbog loših iskustava ne vjeruje i ima problem s time da bi u schengenski prostor pustila državu koja nije pouzdana i koja se ne drži svojih obećanja”, poručuju iz Ljubljane najavljujući da će se Slovenija i u slučaju ulaska Hrvatske u Schengen, zbog migrantske krize, vjerojatno odlučiti za uspostavu nadzora i unutarnjih graničnih kontrola na granici s Hrvatskom, bez obzira na hrvatsko članstvo u Schengenu, kao što sličan unutarnji nadzor Italija i Austrija sada provode na granici sa Slovenijom, što je u skladu sa schengenskim pravilima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

No, na konačnu odluku o slovenskoj blokadi, kao i o nastavku procesa hrvatskog pristupanja Schengenu, još ćemo pričekati. Odluku o proširenju Schengena donose zemlje članice EU, a Hrvatska, koja uskoro preuzima predsjedanje Europskom unijom, tijekom predsjedanja neće moći inicirati raspravu o samoj sebi, zbog nepisanog pravila da država koja predsjeda Unijom ne smije djelovati u vlastitu korist. Nejasno je koja će zemlja nakon Hrvatske to učiniti. Poslije Hrvatske predsjedanje preuzima Njemačka, a neki sumnjaju da će Njemačka pitanje ulaska Hrvatske u Schengen uvrstiti na dnevni red. Nakon Njemačke slijedi Portugal, a nakon Portugala Slovenija, za koju se sa sigurnošću može reći da to neće učiniti.

Obavještajni rat se nastavlja

Odluka Europske komisije o Hrvatskoj dobila je izniman publicitet u slovenskim medijima, koji se, nakon višemjesečnog zatišja, ponovno ekstenzivno bave Hrvatskom i hrvatsko-slovenskim problemima, naglašavajući kako Hrvatsku čeka još dug put do ulaska u Schengen i povezujući to pitanje s hrvatsko-slovenskim bilateralnim sporovima. U tom kontekstu zanimljiva izjava o arbitražnom obavještajnom ratu stiže od šefa slovenske obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA) Rajka Kozmelja, sigurnosnog stručnjaka koji je na tu dužnost imenovan prošle godine u mandatu premijera Marjana Šareca. Kozmelj je u intervjuu za posljednji broj tjednika Mladina kazao kako su tijekom arbitražne afere i nakon nje neki “subjekti” u Sloveniji “po nalogu i vjerojatno za novac iz inozemstva djelovali protiv interesa Slovenije”.

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Na pitanje govori li o političarima, Kozmelj je odgovorio kako misli na pojedince u Sloveniji, koji djeluju za novac i po nalogu izvana. “Riječ je o pojedincima koji djeluju protiv interesa Slovenije, pa i u slučaju arbitraže, i oni nisu bili aktivni samo pri samoj arbitražnoj aferi, nego i u njezinu nastavku. Govorim o slovenskim državljanima, više, nažalost, ne mogu reći”, kazao je Kozmelj, koji ne prihvaća tvrdnje da je hrvatska obavještajna služba bolja od slovenske. 

VIDEO GLAS komentira ulazak Hrvatske u Schengen

Komentara 20

VA
Vagabundo
10:47 25.10.2019.

Od kuda takav pesimizam ako smo dobili zeleno svjetlo Europske Komisije za ulazak u Schengenski prostor? Riječ Komisije sigurno ima veći autoritet od slovenske riječi. Njihovi argumenti u odnosu na nas nikada nisu bili objektivne prirode.

IN
instruktori
10:47 25.10.2019.

Moze nam biti cast sto cemo ugostiti vodece drzavnike Europe od Angele Merkel do predsjednice Europske komisije

TS
tsomething
08:05 25.10.2019.

Strpite se jos malo, ako turci posalju koji milijun izbjeglica (sto se vjerojatno nece dogoditi ali ipak) molit ce hrvate da preuzmu Schengen jer mi ni trostruka zica nece biti dovoljna da zastite obraz pred svijetskim medijima :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije