Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PARLAMENTU

I Mađarska ratificirala pristupni ugovor RH i EU, slijedi Italija

\'REFILE - ADDING CAPTION INFORMATION  Hungary\'s Prime Minister Viktor Orban gestures as he make a press statement in Budapest May 24, 2011. Hungary has bought back a 21.2 percent stake in oil and ga
Arhivska fotografija
13.02.2012.
u 12:00

Za ratifikaciju je glasovalo 334 parlamentarca, pet ih je bilo suzdržanih, a protiv nije bio nitko

Nešto poslije 19 sati mađarski je parlament ratificirao Pristupni sporazum Hrvatske i Europske unije. Za ratifikaciju je glasovalo 334 parlamentarca, pet ih je bilo suzdržanih, a protiv nije bio nitko. Time je Mađarska postala druga država – nakon Slovačke – koja je ratificirala hrvatski sporazum s EU i time otvorila veliki tjedan u kojem se očekuje da parlamenti Italije i Bugarske učine isto.

Petorica suzdržanih pripadaju nacionalističkoj stranci Jobbik. Nakon izglasavanja, dvoranom se prolomio dug pljesak. U govoru koji je prethodio samom glasovanju, mađarski ministar vanjskih poslova János Martony istaknuo je kako je pristupanje Hrvatske Uniji važan korak i za Mađarsku i za regiju. Taj značajni dan u povijesti korak je bliže ujedinjenju Europe te jasno poručuje kako proces proširenja nije gotov, kazao je.

Podsjetimo, Mađarska je za vrijeme predsjedanja EU, u prvoj polovini 2011., odigrala ključnu ulogu u završetku hrvatskih pristupnih pregovora. Mađarski premijer Viktor Orban u nekoliko je navrata iskazao snažnu podršku Hrvatskoj te je, u trenutku kad je u EU došlo do zasićenja te kad se Bruxelles više bavio krizom, samim sobom i Arapskim proljećem, inzistirao da se fokus vrati i na Hrvatsku.

Bugarska bi, doznajemo, sporazum trebala ratificirati u petak, dok je glasovanje o hrvatskom sporazumu u utorak na dnevnom redu Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta. Rasprava u odborima Zastupničkog doma je zaključena i sada bi 630 zastupnika trebali prihvatiti dokument. Nakon što će sporazum o ulasku Hrvatske u EU dobiti prolaz u Zastupničkom domu, rasprava će se preseliti u Senat i nakon što i tu bude ratificiran, sporazum treba potpisati predsjednik Italije Girgio Napolitano.

Iz redova talijanskih parlamentaraca pak doznajemo kako glasovanje najvjerojatnije neće doći na red te će se obaviti u srijedu. Predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini je u razgovoru s hrvatskim izaslanstvima u ljeto prošle godine najavio kako će Italija biti među prvim zemljama koje će ratificirati sporazum o ulasku Hrvatske u EU. Čini se da će se to obećanje i ostvariti.

Od ostalih država, očekuje se da bi Austrija mogla jako brzo krenuti s procedurom ratifikacije. Danski veleposlanik u Hrvatskoj Eric Bo Weber u ponedjeljak je pak kazao kako će Danska ratificirati sporazum krajem godine, te da sama procedura traje dva do tri mjeseca.

Komentara 67

OB
-obrisani-
12:30 14.02.2012.

EU je unija 27 zemalja i u toj uniji svakoj zemlji su na prvom mijestu njeni interesi pa tek onda interesi njene unije,zato su ceste i te svadje i blokiranja HR. HR treba i mora uci u EU i tamo zastupati osobne interese. Clanstvo se mora placati jer svi i placaju,jer ne moze se stanovati u nekoj kuci a stanarinu ne placati.Znaci naprid Hrvatska!!! EU nije los izbor!!!

OB
-obrisani-
17:04 14.02.2012.

Hoće li mađarski sud uskoro \"ratificirati\" i višegodišnji boravak PRVOG potpredsjednika Vlade RH u nekoj od njihovim ustanova, unatoč lobiranju drugarice Pusić da bi eventualni Čačićev boravak na području Mađarske mogao ozbiljno narušiti dobre odnose dviju zemalja? -

MR
mravac8
12:28 14.02.2012.

tiha voda Spavam kratko, duboko i dobro i vrlo, vrlo rijetko sanjam. A kad sanjam sanjam obično nešto iz osobnog života a ne međunarodne politike. Dakle, odake mi onda ideja o takvoj tvorenivni? Pišu o njoj osobe puno pametnije ie i informiranije od mene, pišu međunarodni političari i novinari koji se bave međunarodnom potičkom scenom. Ali ti izgleda bolje znaš od njih, pa im, molim te, objasni da se ne sramote i ne pišu fantastiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije