Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija Spice

I Mađari istražuju je li MOL upleten u aferu Podravka

\'30.01.2009., Zagreb - Potpisivanje ugovora izmedju Plinacro, INA-e, Vlade RH i MOL-a. Damir Polancec, Zolt Hernadi i Zoltan Aldott.  Photo: Renato Brandjolica/Vecernji list\'
Renato Brandjolica
Autor
Ivanka Toma
17.02.2010.
u 16:40

Kronologiju su usporedili sa zbivanjima u Podravki, odnosno davanjem kredita za Podravkine dionice kojim je OTP banka nastupila umjesto Merill Lyncha, te naišli na nevjerojatne podudarnosti.

Mađarsko državno odvjetništvo također se uključilo u istragu koja treba odgovoriti je li MOL upleten u aferu s malverzacijama dionicama Podravke. Mađarski su tužitelji dosad načinili svoju analizu tijeka pregovora između Vlade RH i MOL-a oko sklapanja novog sporazuma na temelju kojega je MOL dobio upravljačka prava u Ini.

Kronologiju su usporedili sa zbivanjima u Podravki, odnosno davanjem kredita za Podravkine dionice kojim je OTP banka nastupila umjesto Merill Lyncha, te naišli na nevjerojatne podudarnosti.

MOL je pristao sa 35 milijuna eura financirati dug koprivničke prehrambene kompanije za otplatu njezinih dionica. Naime, MOL je taj novac uplatio kao depozit OTP banci na temelju kojega je izdan kredit, a Podravka je povrat kredita jamčila Ininim dionicama.

Kredit poslovna odluka.

U MOL-u su pokušali taj potez objasniti kao poslovnu odluku te tvrde da njihovo kreditiranje duga od 35 milijuna eura koji su Podravki natovarili njezini menadžeri ne bi li se domogli dionica te tvrtke nema veze s pregovorima o Ini. Istražitelji u Hrvatskoj, a očito ni u Mađarskoj, ne vjeruju da je to baš tako te se sve ozbiljnije istražuju ugovori što ih je Vlada sklopila s MOL-om oko preuzimanja upravljačkih prava u Ini, ali i prodaje plinskog biznisa zbog kojega država gomila goleme gubitke.

Izvor iz same istrage tvrdi da su u istraživanje okolnosti, ali i sadržaja ugovora kojim je MOL preuzeo Inu uključeni i stručnjaci za trgovačko pravo koji "češljaju" detalje sporazuma.

Pod posebnim je povećalom uloga bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji je vodio pregovore s MOL-om o preuzimanju Ine, ali se istodobno smatra i idejnim te političkim pokroviteljem takozvane operacije Spice, odnosno pokušaja vlasničkog preuzimanja Podravke od njezinih menadžera. Uz Polančeca, pod istragom je i odvjetnik Zoran Marković, kojega je Polančec angažirao kao savjetnika za obavljanje poslova pregovora Vlade i MOL-a o preuzimanju Ine te o preuzimanju djelatnosti trgovanja plinom.

Za te dvije usluge Vlada je Markoviću platila naknadu od 4,3 milijuna kuna.

Šteta možda i znatno veća

Marković je, nadalje, kao osoba od povjerenja Polančeca, ali i Merril Lyncha, koji se nakon što ga je preuzeo novi vlasnik povukao iz kreditiranja dionica, te od Podravkina povjerenja, postao direktor tvrtke Fima Ami, registrirane na Malti, i to zato da bi se na nju prebacile sporne dionice. Riječ je o malo više od 10 posto dionica kompanije za čiju su kupnju menadžeri Podravke zadužili tvrtku, a istraga bi mogla pokazati da je šteta i znatno veća.

U MOL-u tvrde da nemaju nikakve veze s gospodarskim kriminalom u Hrvatskoj

Na medijske napise o tome da bi u sklopu istrage vezane za okolnosti pod kojima je mađarska naftna kompanija MOL preuzela upravljanje Inom naši tužitelji željeli ispitati članove uprave MOL-a, ali i OTP banke, mađarska se naftna kompanija javila priopćenjem u kojemu poručuju kako su spremni surađivati s hrvatskim istražnim tijelima.

Naveli su da odbacuju bilo kakvu mogućnost da bi MOL bio na bilo koji način povezan s gospodarskim kriminalom u Hrvatskoj.

Tužitelji USKOK-a navodno su već preko svojih mađarskih kolega zatražili razgovor s direktorima MOL-a i OTP banke.

Ključne riječi

Komentara 2

LO
lovricka
09:23 18.02.2010.

nema se tu apsolutno što prosuđivati, treba odmah presuditi za veleizdaju ! a to je javno vješanje !

WE
webber17
09:18 18.02.2010.

Trebamo pričekati završetak istrage... Ne smijemo nikog osuđivati prije vremena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije