Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istarski SDP:

I lokalno političko okruženje omogućilo da se dogodila kriza Uljanika

Vili Bassanese
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
31.08.2018.
u 16:30

Uz odgovornost Uprave i Nadzornog odbora Uljanika istarski SDP traži i osnivanje saborskog Istražnog povjerenstva o poslovanju Uljanik Grupe

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese komentirajući u petak u Puli tešku situaciju u Uljanik Grupi, rekao je da je razlog najveće gospodarske krize u povijesti Istarske županije, osim pogrešnog modela privatizacije i ne slučajne inertnosti te nekompetencije Uprave Uljanika, lokalno političko okruženje koje je u svom dijelu omogućilo da se kriza Uljanika dogodi.  

Uz odgovornost Uprave i Nadzornog odbora Uljanika istarski SDP traži i osnivanje saborskog Istražnog povjerenstva o poslovanju Uljanik Grupe.

"Tek se sada, kada se Uljanik nalazi u najvećoj krizi u svojoj povijesti, shvatilo kako je potrebno imati niz neovisnih stručnjaka, puno znanja i kompetencija te nadasve bezuvjetnu političku volju ne bi li se kriza donekle riješila. Potrebno je imati jasnu i javnu strategiju te detaljno razrađen plan restrukturiranja s ciljem zadržavanja radnih mjesta, a ne otpuštanja radnika ili prikrivenih namjera interesnih grupa iza kojih stoji politika", izjavio je Bassanese na konferenciji za novinare.

Istarski SDP: Lokalna vlast omogućila ulazak neoliberalnog kapitala u Istru

Naglasio je kako već 25 godina u Istarskoj županiji vlada ista lokalna vlast koja "ili nije razumjela, nije htjela ili nije znala iskoristiti sve prednosti Istre za dobrobit lokalnog stanovništva".

Istovremeno, naveo je predsjednik istarskog SDP-a i gradonačelni Umaga, Bassanese, ta ista lokalna politika je svojim činjenjem omogućila ulazak neoliberalnog kapitala u Istru, kojemu je jedini cilj ostvarivanje profita, a ne zaštita radnika ni opća dobrobit.

"Živimo u Istri, gdje nam vladajući uporno tvrde da smo najbolji u svemu, ali nažalost, to nije istina. Pitamo se gdje je problem, možda u tome što živimo u Istri gdje je politička podobnost u prednosti nad sposobnošću pojedinaca",  istaknuo je Vili Bassanese.

Dodao je kako je u Istri očito "politička raznolikost problem, a ne bogatstvo, jer ako nisi 'naš' onda si protiv „nas“.

Možda je upravo to, ocijenio je Bassanese, najveći problem koji je doveo do slučaja Uljanik, jer "nije bilo kritične mase neovisnih i kompetentnih pojedinaca koji su na vrijeme trebali i morali upozoriti da je - car gol".  

"Sada, kada su radnici Uljanika svojim štrajkom razotkrili i javno rekli da je 'car gol', kada se to više ne može sakriti, neovisno o njihovom pojačanom političkom trudu da ublaže stvar, vrijeme je da cijela Istra stane iza radnika Uljanika i pokaže onu ljudsku solidarnost, koja je nestala upravo radi te dugogodišnje pogrešne politike", zaključio je predsjednik istarskog SDP-a Bassanese.

Predsjednica pulskog SDP-a te SDP-ova županijska i pulska gradska vijećnica, Sanja Radolović, izrazila je zabrinutost za budućnost brodogradilišta Uljanik, jer "isplatom dviju plaća problemi ne nestaju".

"Uz dosadašnju neupitnu poslovnu, a možda i kaznenu odgovornost same Uprave, evidentno je da ne posjeduju znanje, sposobnosti i viziju za izlazak iz ove situacije",  poručila je Radolović.

Naglasila je da SDP traži odgovornost Uprave i Nadzornog odbora Uljanika te osnivanje saborskog Istražnog povjerenstva kako bi se raščistila situacija oko poslovanja Uljanik Grupe.

Na konferenciji za novinare istarskog SDP-a o kriznoj situaciji u Uljaniku sudjelovao je i Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada i potpredsjednik SDP Istre.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
16:50 31.08.2018.

lokalni zupanijski drzavni politicki paraziti rak rana hrvatskog drustva i nacije nema tu razlike.....sluge ste tudjinca...sto uceniji vise sluzite jer ste pofobniji velikom bratu u i gospodaru u briselu. . .

ST
Starotopoljanin
21:35 31.08.2018.

to vam je vas ids dao,sa onim prokletnikom jakovcicem,pa sada mileticem i flegom,a kajina netreba ni spominjati.ti mamlazi su se nagrabili i pokupovali sve sto je interesantno za njih bilo i nije ih briga za istru i njihov narod,a tek direktori uljanika koje vile posjeduju.u pravnoj drzavi vec bi svi bili u restu,a ne uzivali u pokradenim privilegijama,u kojima se dice i podcjenjuju jadnu raju bez place koju krvavo zarade.toljage i udri po njima kada nece vlast.

NO
nogogaz
16:48 31.08.2018.

Ma neeeeee! Krivi su srbi, muslimani, slovenci, izbjeglice, udba, komunjare, crnogorci, madžari..... Hmmmm ali vise stete nego sve izbjeglice skupa nas kostao i sanader i mol i todoricev agrokor...i uljanik ce nas kostat vise. Ali najstariji narod balkana nikako nije kriv sto je najsiromasniji u EU. Krivi su demoni i stranci. Pogotovo susjedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije