Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
masovni ubojice

I Joker i Breivik osmislili su napade po istome modelu

joker na sudu (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
30.07.2012.
u 09:00

Unatoč svim sličnostima, psihijatri kažu da se napadači ne mogu generalizirati.

Neki ljudi samo žele vidjeti svijet kako gori, izjavio je u jednom od filmova trilogije Batmanov batler Alfred i na taj način vrlo kratko ali i precizno opisao ne samo Jamesa Holmesa, krvavog Jokera iz Aurore, nego i norveškog masovnog ubojicu Andersa Breivika, koji je pokolj na Utoyi počinio točno godinu dana prije.

>>Norveška godinu dana kasnije: Svaki dan sjećamo se Utoye

Ljubitelji igara

Između dvojice monstruma, koji su potpuno hladno ubijali nedužne ljude u Norveškoj i SAD-u, niz je zapanjujućih sličnosti, a napadi kao da su izvedeni po istome obrascu.

– Prije svega, obojica su ovisnici o nasilnim i nerealnim videoigrama. Breivik je dane i dane provodio igrajući World of Warcraft i Modern Warfare, a posebno je volio Age of Conan. S druge strane, Holmes se divio Jokeru kao oličenju zla, bojio je kosu u crveno, kaže američki psiholog dr. Leslie Chapman. Ipak, sličnost između dvojice masovnih ubojica ovdje tek počinje. I Breivik i Holmes dugo su pripremali napade, detaljno ih planirali i uvježbavali. Krvavi Joker iz Aurore mjesecima je prikupljao streljivo i eksploziv od kojega je pravio improvizirane bombe, koje su poslije nađene u njegovu stanu, dok je Breivik mjesecima prije napada na Utoyu vježbao taktiku pokolja na računalnim igricama i simulatorima.

– Čak je i oružje vrlo slično. Obojica su koristila dugo oružje, poluautomatske puške i eksploziv, a svoje su žrtve gađali smireno, potpuno hladno i bez imalo premišljanja ili grižnje savjesti – kaže analitičar Zoran Grgić. Ciljevi su u oba slučaja bili potpuno nepoznati ljudi, a svoje žrtve ni Breivik ni Holmes nikada prije u životu nisu vidjeli ni upoznali. Za napade su izabrali prostore u kojima je kretanje žrtava ograničeno i predvidivo, a obojica su tijekom udara bila odjevena u policijske uniforme. Ipak, koliko god model napada na Utoyi i u Aurori bio sličan, stručnjaci tvrde da nikada dva masovna ubojstva ne idu pod zajednički nazivnik, a uzroci obično leže duboko u osobnosti počinitelja.

>>Holmes priznao policiji: Obojio sam kosu u crveno jer sam Joker

– Riječ je najčešće o teškim psihotičnim poremećajima ličnosti – objasnio je prof. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče. Sumanuti čin, dodaje, može biti posljedica bolesne ideje koja godinama tinja u glavi počinitelja.

– Obično je riječ o idejama koje nemaju veze sa stvarnošću, pa je moguće da bolesnik umisli da ga žena vara ili da djeca nisu njegova i onda godinama planira prije nego što ih ubije – upozorio je. Neki od teško bolesnih pacijenata, otkriva, u glavi razvije ideju da će masovnim ubojstvom spasiti svijet ili dobiti priliku za iskupljenje.

– Jednom kad se takve ideje razviju, teško ih je primijetiti prije samog čina jer ih pacijenti pomno kriju – kaže Jukić. Druga pak vrsta ubojica nema psihotične poremećaje, a riječ je, tvrdi Jukić, o osobama koje su jednostavno zle.

Nemaju empatije

– Takve osobe nemaju empatije, a učinile bi sve da makar i na trenutak dobiju pozornost medija – istaknuo je. Dodao je i da problem današnjice leži u činjenici da ne postoji jasna granica između dobra i zla pa takve hladne osobe mogu u javnosti biti obožavane.

– Primjerice, premijer može prijeći put od obožavane osobe do osuđenika te da ga onda društvo ponovno rehabilitira– nastavio je psihijatar. Dodao je i da je takva nejasna granica između dobra i zla jedan od glavnih uzroka razvoja ličnosti bez empatije i jasnih moralnih načela.

Bez obzira na uzroke, sličnosti između Breivika i Holmesa manifestirale su se i tijekom sudskih procesa. Ni jedan ni drugi nisu pokazali pretjeranu zainteresiranost na prvim pojavljivanjima pred sudom, a pogotovo nisu iskazali ni najmanje suosjećanje prema obiteljima žrtava koje su pobili u svojim pohodima. Breivik je čak i uživao u patnjama roditelja pobijene djece kada je u svome iskazu opisivao kako je svoje žrtve pronalazio po otoku i potom u njih hladno pucao. Na žalost, i Breivik i Holmes uzor su psihopatima diljem svijeta, a policija se boji da bi posljednji pokolj u kinu mogao pobuditi imitatore koji žele počiniti slične strahote. Da strahovi nisu bez osnove, govori i podatak da je u Marylandu prije dva dana uhićen dvadesetosmogodišnji Neil Prescott, koji je prijetio da će sve oko sebe dići u zrak, a šefu prosuti mozak po asfaltu. Pri uhićenju predstavio se kao Joker.

Ključne riječi

Komentara 9

IL
iluzionist
09:25 30.07.2012.

e jbg sad... i ja sam šutljiv i osvetoljubiv i volim igrati nasilne igrice. npr. sad igram resident evil 6 i nije mi baš nekaj, četvorka mi je puno bolja.

PK
puši kurac
09:25 30.07.2012.

divio se Jokeru i zato je bojio kosu u crveni iako Joker ima zelenu kosu. zanimljivo

DU
Deleted user
09:12 30.07.2012.

razlika je samo jedna,Joker ce imati presudu sa smrtnom kaznom za taj cin,a Breivik ce biti oslobodjen optuznice100%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije