Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAKONITOSTI Pokušaj oživljavanja bivšega gospodarskog giganta

I hrvatski porezni obveznici namiruju gubitke u Agrokomercu

25.01.2009.
u 23:00

Nedavni posjet federalnog premijera Nedžada Brankovića trima općinama Unsko-sanske županije - Velikoj Kladuši, Bužimu i Cazinu, imao je samo jedan cilj, poduzimanje aktivnosti na rješavanju višegodišnjih problema bivšega gospodarskoga giganta Agrokomerca d.d. Velika Kladuša.

Premda je premijer Branković inzistirao na dogovoru oko rješavanja dva procesa paralelno - oživljavanju proizvodnje i pripreme za privatizaciju, cijela priča više sliči pokušaju oživljavanja mrtvaca kojemu je smrt konstatirana mnogo ranije nego što se Branković odvažio za ovaj posjet.

Brankovićev put
Priča oko Agrokomerca d.d. podsjeća na već ispričane priče o gospodarskim čudima u FBiH u kojoj hrvatski porezni obveznici namiruju štete nastale gubicima prouzročenim lošim rukovođenjem i malverzacijama. Podsjetimo, Vlada FBiH nije donijela niti jednu odluku kojom bi pokušala spasiti neko poduzeće iz županije s većinskim hrvatskim stanovništvom, a Brankovićevo spašavanje Agrokomerca podsjeća na već viđeno.

Naime, federalna Vlada je u proračunu za ovu godinu predvidjela 28 milijuna KM za konsolidaciju rudnika te 7 milijuna KM za konsolidaciju Krivaje. No, kada je u pitanju Agrokomerc, trebao bi ogroman novac - kojeg nema. S druge strane, da su se kojim slučajem nezakonitosti koje su konstatirane u Agrokomercu dogodile u nekom od hrvatskih tvrtki, najvjerojatnije bi pljuštale kaznene prijave. Nezakonite radnje tijekom posljednje tri godine odnose se na iskazani ogromni gubitak Agrokomerca, Upravni i Nadzorni odbor nisu postupali sukladno nalozima nezavisnog revizora, potom na nepostojanje plana otklanjnja uočenih nepravilnosti i popisa imovine, a rad interne kontrole nije bio regularan. Mnoge odluke direktor je donosio bez odluka Nadzornog odbora, a riječ je ugovorima o zakupu, prodaji i zaduženjima.

Milijuni gubitka
Prema podacima za 2007., gubitak Agrokomerca je iskazan u visini 81 milijuna KM, uz ukupne obveze od 115 milijuna KM. Broj radnika se od 2006. do kraja 2007. smanjio sa 1.280 zaposlenih na 786, koliko ih je i danas. Koliko je Branković vodio računa o Agrokomercu, govori informacija kako su se tijekom prošle godine na sjednicama Vlade BiH našle samo tri informacije o kompaniji, i to kada je izabran novi direktor i Nadzorni odbor. Posebna priča je nezakonito izabrani Nadzorni odbor. Krajem listopada prošle godine Komisija za vrijednosne papire FBiH donijela je rješenje kojim se odbija zahtjev emitenta Agrokomerc d.d. Velika Kladuša za upis promjene podataka u Registru vrijednosnih papira. Drugim riječima, Nadzorni odbor Agrokomerca uopće ne postoji, što znači da nema ni direktora.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije