Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK

I Hrvatska će morati primiti više migranata

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
03.09.2015.
u 14:35

Europska unija uvodi stalni mehanizam preseljenja migranata iz svake zemlje pod pritiskom. Prijedlog bi trebao biti gotov 14. rujna

Europska komisija uskoro će predložiti uvođenje stalnog mehanizma preseljenja migranata iz svake zemlje EU koja se nađe pod velikim pritiskom, najavila je jučer glasnogovornica Komisije.

Uvede li se stalni mehanizam, to će značiti da Hrvatska mora zbrinjavati ne samo 400 Sirijaca i Eritrejaca koji su doplovili do Italije i Grčke, dviju članica EU za koje je u srpnju već izglasana jednokratna mjera pomoći u obliku relokacije, već neograničen broj migranata iz svih drugih država EU koje se u budućnosti nađu pod pritiskom. Isto tako, uvođenje stalnog mehanizma značilo bi i da bi sve druge zemlje EU pomogle Hrvatskoj i prihvatile dio migranata u slučaju da se Hrvatska nađe pod pritiskom koji sama ne može izdržati.

O prijedlogu Komisije glasat će svih 28 članica

– U svibnju smo predložili jednokratni mehanizam preseljenja dijela migranata iz Italije i Grčke, a prijedlog koji sada želimo iznijeti ide prema uvođenju stalnog sustava preseljenja koji bi bio pokrenut svaki put kad bilo koja država članica iskusi migrantsku krizu. Preselili bismo određeni dio migranata iz te zemlje na temelju distribucijskog ključa – rekla je jučer glasnogovornica EK Natasha Bertaud, ne želeći otkriti po kojem ključu će se raspodijeliti migranti.

Taj detalj znat će se kad Komisija objavi prijedlog, na kojemu još radi, ali koji bi mogao biti gotov do 14. rujna, kada se sastaju ministri unutarnjih poslova 28 država članica EU. O prijedlogu Komisije glasat će svih 28 članica, među kojima su one istočnoeuropske dosad bile oštro protiv ideje stalnog mehanizma s “kvotama” koje svakoj zemlji određuju koliko treba preseliti i zbrinuti tražitelja azila iz drugih zemalja. No, države koje se tome protive posljednjih su dana pod rastućim pritiskom ne samo Bruxellesa nego i Berlina, gdje njemačka vlada snažno lobira da se uvede stalni mehanizam. Njemački Bild napravio je listu državnika zemalja članica EU koje naziva “zabušantima” u zbrinjavanju migranata: na listi su premijeri Velike Britanije, Italije i Slovačke te predsjednici Litve i Francuske.

>>EU zatvara granice i kolodvore, Sirijci u Budimpešti viču: 'Angela, volimo te!'

>>Migranti prosvjedovali zbog odluke Mađarske da im onemogući putovanje prema drugim zemljama EU

Komentara 48

SI
Sidro123
15:48 03.09.2015.

Izasao je clanak u Daily Mail-u navodno EU je odlucila da se 160 tisuca imigranata raspodijele po svim clanicama. Hrvatskoj planiraju uvaliti 3200, uglavnom svima ce dodijeliti odredenu kvotu osim Englezima koji izgleda nece da uzmu niti jednog...

Avatar pozor
pozor
15:33 03.09.2015.

A Slovacka ce isto primiti izbjeglice? Ako samo jedna drzava Eu ne pristane zasto bi trebale i ostale slusat sta kazu iz Brisela? Prvenstveno bi trebao biti interes i dobrobit drzavljana na prvom mjestu .Mogu ja tu kokodakat koliko hocu kad se nas male ljude ne pita nista ali nakraju svi cemo biti u istom kosu i zajednicki zalit

CR
Crna ruka
15:04 03.09.2015.

To nam treba kad nismo ugostili bracu Hrvate izvan Domovine i pozvali ih natrag sad to ucinimo generaciji (izbjeglica) koja nas moze kostati drzave.Jos uvijek nije kasno ako se trgnemo i pozovemo hrvate diljem svjeta da hrvatska im nudi bolji standard od zemalja gdje se nalaze ,sto znaci bolje socijalno i zdravstveno osiguranje onda bi se moglo krenuti u buducnost bolje Hrvatske.Hajde Milanovicu pocmi jos to prije izbora i naseli hrvatsku i daj im sve sto zele i tebe ce proglasiti spasiteljem takav je nas narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije