Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDI MAMIĆU

I Hrvate i Srbe poslao je na robiju zbog ratnih zločina

16.06.2017.
u 12:35

Sudac Darko Krušlin: Suđenje se prekida jer je Mamić, poznat kao smirena osoba, izazvao eksces

Nogometašu Dejanu Lovrenu u srijedu ništa nije bilo jasno – uzalud je došao na osječki sud, neće ga ispitati.

– Rasprava se prekida jer je okrivljeni Zdravko Mamić, poznat kao smirena osoba, izazvao eksces – hladno mu je priopćio sudac Darko Krušlin, a Lovren se trudio na to ne nasmijati.

Najmlađi sudac Županijskog suda u Osijeku Darko Krušlin, koji sudi i braći Mamić za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, u sudnici je gotovo uvijek odmjeren i staložen. No, tako specifičan okrivljenik poput Zdravka Mamića teško da mu je ikada i bio u sudnici. I baš kao što se već dva mjeseca važe svaki Mamićev potez na osječkom sudu, tako se prati i svaki Krušlinov korak.

Postavljala su se tako i pitanja treba li sudac oštrije reagirati na Mamićeve eskapade. Zdravko Mamić u srijedu je, podsjetimo, urlao na odvjetnike Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića te na kraju rekao: “Pokupite se, ne morate me ni braniti!”. Sudac ga je tada prvi put kaznio i “izbacio” iz sudnice. Često mu je prije, pak, prijetio s 50.000 kuna kazne. Na te prijetnje, Mamić bi se i primirio. Barem nakratko. Sucu je cilj, govore nam upućeni, zadržati okrivljenika na raspravi i provesti dokazni postupak, a nije isključeno i da bi oštrije sankcije bile kontraproduktivne.

Mamić je nedavno na raspravi zamolio suca da ga pusti na toalet, ali zapravo je to bila muljaža da sustigne novinare na odlasku. No, jedva je išta izustio novinarima, kada su se otvorila vrata sudnice i ukazao se na njima sudac Krušlin – s podignutim kažiprstom. Brzo ga je, naime, prokužio.

– Evo idem! – promrmljao je Mamić i odmah odjurio prema WC-u. Da je Mamićem teško vladati, složit će se svi u pravosudnim krugovima.

– Netko drugi bi, možda, puno prije spriječio njegove eskapade, ali je i stvar u tome tko ima više živaca podnositi sve to. Čini mi se da je sudac malo spustio kriterije pa neće tako lako izvlačiti “žute kartone”, baš zato što je to Zdravko Mamić. Takav pristup neće naštetiti raspravi, činjenice se utvrđuju, a ovo drugo su samo scenski efekti – stava je naš sugovornik iz pravosudnih krugova.

Darko Krušlin je najmlađi kazneni sudac na Županijskom sudu u Osijeku, 51 mu je godina, a bio je najmlađi i kada je tek došao u taj sud, u studenome 2004. Za taj se sud, pak, trenutačno bira novi predsjednik, a Krušlin je jedan od četiri kandidata. Na glasu je kao izuzetno stručan i korektan, ali i sudac u čijoj sudnici nema izmotavanja ili odugovlačenja. Mali je i postotak presuda koje mu Vrhovni sud ukida, možda tek jednu godišnje.

– Vrlo kvalitetno napiše obrazloženje presude, trudi se i ima žicu, teško je u tome naći eventualnu povredu postupka – ističu pravnici.

Završio je Pravni fakultet u Osijeku pa izučavao odvjetnički zanat kao vježbenik u Tuzli. Radno mjesto mu 1995. postaje Općinski sud u Osijeku, a devet godina kasnije odlazi na Županijski sud. Već na početku nove karijere, na njegovu stolu završavaju teški spisi, poput onoga koji se bavio osječkim poduzetnikom Dragom Babićem Babanom. Vrući krumpir bilo je i suđenje za ratni zločin u Paulin Dvoru kod Osijeka 1991., kada je usmrćeno 18 srpskih civila. Nakon što je dvaput oslobađan, Enes Viteškić u trećem je postupku, ali prvom kod Krušlina, osuđen na 11 godina zatvora. Na visokih 139 godina zatvora, ukupno, osudio je i desetoricu optuženih za ratni zločin u Trpinji i Borovu naselju 1991. Darko Krušlin izrekao je i najvišu kaznu na Županijskom sudu u Osijeku. Na 40 godina zatvora osudio je Roberta Rubića za okrutno ubojstvo odvjetnika Luje Medvidovića u njegovu uredu u siječnju 2013. Ubojica je nož u tijelo odvjetnika zario – 105 puta. Radom za opće dobro osudio je i Mladena Kruljca, bivšeg zapovjednika Kopnene vojske, za aferu Sibinj.

Komentara 15

DU
Deleted user
14:04 16.06.2017.

Kupio sam šampanjac kad su uhitili ZM-a. Još stoji neotvoren. Dogovorio sam se s kumom da ćemo ga otvoriti kada bude pravomoćna.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
14:11 16.06.2017.

Promjenite zakon! Tko na grubi način remeti ročište ne prolazi ispod godine dana bezuvjetne kazne. Po hrvatskom običaju zakon bi dobio nadimak "Lex Mamić" ...

AH
ahaskoro
13:02 16.06.2017.

Znaci ovako izgleda - posten. To je jedina sila protiv koje se Mamic ne moze borit....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije