Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa SDP-a

I HDZ za osnivanje povjerenstva o ugovoru između Ine i MOL-a

kunst, matušić
Goran Stanzl/PIXSELL
24.03.2010.
u 13:19

Govoreći o privatizaciji Ine, Boris Kunst je ustvrdio da je to bila politička odluka, ali i da je osnivanje povjerenstva politička odluka.

Hrvatska demokratska zajednica podržava inicijativu SDP-a za osnivanje saborskoga istražnog povjerenstva o ugovoru između Ine i MOL-a iz 2009. godine predlažući da se djelokrug povjerenstva proširi te da se utvrdi zašto su se MOL-u 2003. prilikom prodaje dionica Ine dala takva upravljačka prava kad je bio vlasnikom samo 25 posto plus jedne dionice.

Zastupnici HDZ-a Boris Kunst i Frano Matušić također su zatražili da SDP s čela Nacionalnog vijeća za praćenje suzbijanja korupcije povuče Željka Jovanovića i predloži drugu osobu. Naime, Matušić je ustvrdio da riječki SDP-ovci Linić i Jovanović prednjače u pritiscima na MUP i DORH vezano za istražne radnje oko riječkih tržnica.To je ocijenio neviđenim politčkim pritiskom na državne institucije od strane SDP-a dodavši da osoba koja se protivi vođenju istraga ne može biti na čelu spomenutoga nacionalnog odbora. Matušić kaže da je riječka hobotnica zahvatila Rijeku i riječko pravosuđe, što zorno pokazuje postupak Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je predmet riječkih tržnica preselio u Osijek.

Matušić je dodao da je najveći galamdžija upravo onaj (op. a Linić) kojeg se može povezati sa svim aferama, od Riječke banke do Viktora Lenca. Tvrdi da HDZ neće poduzimati ništa po tom pitanju već očekuje potez SDP-a. Dok Kunst naglašava da je politika Vlade da nema nedodirljivih te da ne vidi razlog za toliku paniku među SDP-ovcima jer je otvorena istraga. Ako su nevini, nema mjesta panici - tvrdi Kunst.

Govoreći o privatizaciji Ine, Kunst je ustvrdio da je to bila politička odluka, ali i da je osnivanje povjerenstva politička odluka. No u HDZ-u tvrde da nisu protiv osnivanja povjerenstva, ali su za proširenje rada povjerenstva.

- Zanima nas ne postoji li možda tajni ugovor po kojem netko sa 25 posto plus jednom dionicom ima važna upravljačka parava i veto na starteške odluke - nastavio je Kunst. Zanimljivo je i da je Vlada koja je donijela odluku o strateškom partneru Ine bila Vlada u odlasku.Tada je Ina imala 17 tisuća zaposlenih i 450 prodajnih mjesta u zemlji i izvan nje te 350 milijuna kuna profita. Na upit zašto su o svemu šutjele vlade HDZ-a, zastupnici nisu dali precizan odgovor kazavši da su bili uvjereni da će institucije odraditi svoj posao. Privatizacija Ine provedena je po Zakonu o privatizaciji.

Linić: HDZ će odgovarati za uništenje Ine

Traženje HDZ-a da istražno povjerenstvo za Inu proširi istragu i na prvi ugovor koji je s Inom 2002. godine potpisala koalicijska Vlada i prema kojem je MOL za 25 posto dionica dobio prevelike upravljačke ovlasti komentirao je i tadašnji potpredsjednik te Vlade Slavko Linić. Tvrdi da je SDP očekivao ovakvu reakciju jer HDZ ionako konstantno šalje poruku "svi smo mi kriminalci" i neprekidno za sve svoje loše poteze krivi koalicijsku Vladu.

- Ali u tome neće uspjeti i odgovarat će za uništenje Ine i za zaustavljanje njezina razvoja od 2003. godine - poručio je Linić.

Dodao je i da to što glavni dravni odvjetnik Mladen Bajić po tom pitanju nije činio ništa najbolje govori o optužbama HDZ-ovaca koji tvrde da su za nečasne radnje u Ini znali još od 2002. godine.

- Njihove špijunčine vrlo su moćne i njihov DORH je mogao biti angažiran za vrijeme vlasti za tajne ugovore. No očito se te špijunčine nisu usudile, a DORH nije imao što raditi - poručio je Linić.

Komentara 18

RU
Rumba
13:54 24.03.2010.

Sindikalist, karijerist a nadasve veliki farizej par excellence zastupnik Kunst se našao kompetentnim komentirati događaje vezane za INU i MOL ... Pa to ni pas s maslom ne bi pojeo ... Želudac mi se naprosto okreće od te njegove velike dušobrižničke retorike za RH ...

Avatar comparator
comparator
15:01 24.03.2010.

Špijunčine bi po Liniću trebale biti samo SDP-ove.

OB
-obrisani-
15:35 24.03.2010.

Sta se tu stalno muti.Koji su to problemi Izvadite ugoore oni moraju bit dostupni i objavite.A na svakom ugovori zna se potpis i tko ga je napisa Zato ljudi nema tu price To je toliko jednostavno netreba ni povjerenstvo izvadii na stol i vidi tko je potpisao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije