Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVORENO PRIMIRJE

I Hamas i Izrael slave ratnu pobjedu, a pobjednik je – Kina

Israel and Hamas cease fire across the Gaza Strip
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
21.05.2021.
u 21:12

Prekid vatre postignut je nakon što su Njemačka i Egipat poslali svoja izaslanstva u Izrael i na teritorij Palestine

Nakon 11 dana krvavog i razornog rata u Pojasu Gaze, danas je u rano jutro na snagu stupio prekid vatre nakon što su Izrael i Hamas uz posredovanje Njemačke i Egipta postigli dogovor o primirju. Poginule su najmanje 243 osobe na palestinskoj strani, uključujući 66 djece, dok je Izrael objavio da je poginulo 12 ljudi, među kojima šestogodišnje dijete, tinejdžerica u dobi od 16 godina i jedan vojnik.

Sva otvorena pitanja neriješena

I jedna i druga strana tvrde da su pobijedili u tom ratu. Palestinci su osim u Pojasu Gaze izašli na ulice i na Zapadnoj obali, ali i izraelskom teritoriju, gdje su slavili “pobjedu”. Tako se prvi puta od 2007. zastava Hamasa vijorila diljem gradova na Zapadnoj obali, što je do sada zabranjivao palestinski predsjednik Mahmudia Abbas. Pobjedu je proglasio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenivši da je izraelska ofenziva na palestinske oružane skupine u Pojasu Gaze uključujući Hamas bila “izuzetan uspjeh”.

– Hamas se više ne može sakriti – rekao je Netanyahu aludirajući na razoreni sustav tunela, Kazao je i da su “eliminirali više od 200 terorista od kojih 25 visoko pozicioniranih”.

– Javnost ne zna sve, a uostalom ni Hamas, ali sva naša postignuća bit će s vremenom objavljena – obećao je Netanyahu.
S njim se složio i ministar obrane Benny Gantz istaknuvši kako su postignuti svi ciljevi operacije te da su “nanijeli jako težak udarac Hamasu i unazadili njegove kapacitete za više godina”. Međutim, Hamas tvrdi da su njegovi raketni potencijali ostali netaknuti te da su mogli ratovati još šest mjeseci i svakodnevno napadati izraelske gradove u istom intenzitetu, ali i da se Izrael više neće usuditi napadati Palestince u Pojasu Gaze i na drugim područjima, posebice u Jeruzalemu.

Gotovo svi neovisni analitičari smatraju da iz ovog rata nitko nije izašao kao pobjednik jer, nakon usmenog primirja između Izraela i Hamasa, rat će se u nekom trenutku sigurno nastaviti jer između dvije strane nije riješeno nijedno otvoreno pitanje. Isto tako su međuetnički odnosi dodatno pogoršani ne samo u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali već i duboko unutar izraelskog teritorija. Indikativno je da je “Hamas” postigao svoj cilj slabljenja pokreta Fatah i Palestinske samouprave.

Danas Palestinci vide Hamas kao jedine svoje zaštitnike koje ni svjetski čelnici više ne mogu ignorirati u svojim pregovorima, što je priznala i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ono što je sigurno jest da izraelskom vodstvu još nedostaje strateška vizija za rješavanje problema Pojasa Gaze jer izraelski bombarderi i rakete nisu u stanju uništiti Hamas.

SAD: Bolja budućnost za sve

Nakon prekida vatre, Joe Biden obećao je da će SAD, u suradnji s UN-om i drugim međunarodnim organizacijama, stanovnicima Gaze dostaviti humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja, istaknuvši da će pomoć u obnovi biti provedena u suradnji samo s palestinskim vlastima, a ne s Hamasom, koji smatraju terorističkom organizacijom. Pitanje je kako će to izvesti jer jedino Hamas kontrolira to područje.

Kako bi učvrstili prekid vatre, egipatski predsjednik Abdul Fatah Al Sisi poslao je u Izrael i u Pojas Gaze dvojicu visokih dužnosnika obavještajne službe Egipta koji bi trebali razgovarati s Hamasom i Netanyahuom. Isto tako i američki šef diplomacije Antony Blinken najavio je da “tijekom sljedećih dana” putuje na Bliski istok kako bi doprinio učvršćivanju prekida vatre te da će “raditi na izgradnji bolje budućnosti za Izraelce i Palestince”.

Zanimljivo je da će Kina, koja nakon Saudijske Arabije, Sirije i Irana, jača svoj utjecaj na Bliskom istoku, sada to činiti i u Pojasu Gaze, kamo će poslati pomoć za liječenje i pronalaženje novog smještaja za one koji su zbog izraelske ofenzive ostali bez domova te se obvezala da će pomoći Palestincima u obnovi njihovih kuća i infrastrukture.

 

VIDEO Što je i kako funkcionira Iron Dome?

 

Ključne riječi

Komentara 35

ZL
ZlySrbin
20:39 21.05.2021.

. Strasno. Srbija nije nista ponudila a znamo da su saveznici hamasa

DU
Deleted user
23:25 21.05.2021.

Sad se opet možete nastaviti cjepiti.

Avatar vatrogasac
vatrogasac
06:19 22.05.2021.

Hamasovi štakori napokon mogu vani iz rupa u koje su se zavukli,jadni ljudi koji su izginuli i ostali bez domova.Valjda će shvatit da je vrime da protjeraju teroriste iz svog okruženja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije