Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpov azijski pohod

'I dalje vjerujem Kimu, to su samo male rakete'

Donald Trump
Foto: Reuters
1/4
27.05.2019.
u 23:28

Trump, koji je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalan posjet, želi pokazati snažne odnose između dviju država

Iako je američki predsjednik Donald Trump bio opušten i nasmiješen dok je igrao golf s japanskim premijerom Shinzom Abeom, kao i kada su sa suprugama Melanijom i Akie gledali sumo-hrvače, nakon što je uručio trofej pobjedniku turnira u sumo-hrvanju, odmah se okrenuo diplomaciji oštrim razgovorima o trgovini.

Trump je trenutačno u trodnevnom posjetu Japanu te je naglasio da je nezadovoljan velikim japanskim trgovinskim suficitom u odnosima sa SAD-om te razmatra uvođenje viših carina na uvoz automobila iz Japana ako se ne postigne bilateralni trgovinski sporazum. Nedavno je donio odluku o slanju dodatnog broja vojnika na Bliski istok te prodaji još oružja Saudijskoj Arabiji, a kako traje i veliki trgovinski rat s Kinom, čini se da je SAD ovih dana posebno aktivan u politici prema Aziji.

Problem je trgovinski suficit

Samo dan prije Trump je pozvao japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Države, optuživši pritom Japan zbog znatnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja. Trump, koji je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalan posjet, želi pokazati snažne odnose između dviju država.

Američki predsjednik postat će danas i prvi strani čelnik kojeg je primio novi japanski car Naruhito. Isto tako, posjet Trumpa Japanu dolazi u vrijeme dok jača trgovinski rat između SAD-a i Kine. Osim jačanja trgovinske suradnje između dviju zemalja, za SAD je Japan važna strateška zemlja s obzirom na američku vojnu bazu, dok s druge strane Japan, kao i zemlje Arapskog zaljeva koje SAD štiti od Irana, ovisi o snažnoj potpori SAD-a koje ga štite od prijetnje sjevernokorejskih projektila.

Zato je posebno zanimljivo da je Trump, jučer za posjeta Japanu, objavio na Twitteru da i dalje vjeruje sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu, unatoč zastoju pregovora u nuklearnom programu i nedavnom ispitivanju oružja Pyongyanga. Sjeverna Koreja ispitala je početkom svibnja u nepunih tjedan dana dvije rakete kratkog dometa.

“Sjeverna Koreja lansirala je nekoliko komada manjeg oružja, što je uznemirilo neke u mojoj zemlji i drugdje, ali ne i mene”, napisao je Trump.

Prodaje oružje Saudijcima

U međuvremenu, napetosti na Bliskom istoku, a posebice u Perzijskom zaljevu, dodatno su porasle nakon što je američka vojska optužila iransku Revolucionarnu gardu da je izravno odgovorna za napade na tankere kod Ujedinjenih Arapskih Emirata početkom mjeseca, kazavši da je to dio “kampanje” Teherana koja potiče raspoređivanje novih američkih snaga. Zbog toga je američki predsjednik odlučio da će na Bliski istok, uglavnom kao mjeru opreza zbog povišenih napetosti oko Irana, poslati 1500 vojnika. ž

Početkom mjeseca SAD je u toj regiji već razmjestio udarnu skupinu nosača zrakoplova, bombardere i projektile Patriot kao odgovor na mogući napad Irana. I dok Donald Trump grupira vojnu silu u Perzijskom i Arapskom zaljevu, još uvijek nije donio konačnu odluku o mogućem napadu na Iran. Zanimljivo je da je jedan od glavnih huškača na rat protiv Irana njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, dok eksplozivni Trump ovog puta pokušava smiriti svojeg jastreba i ne slušati ga.

I dok Bolton, kažu neki, huška na rat, savjetnik za iransko vojno zapovjedništvo, general Morteza Qorbani zaprijetio je da će, “ako počine i najmanju glupost, poslati američke brodove na dno mora zajedno s posadama i zrakoplovima upotrebom dva projektila ili dva tajna oružja”. U isto vrijeme Donald Trump “službeno je informirao Kongres” o novim prodajama oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te time spriječio parlamentarcima mogućnost da blokiraju tu vrstu ugovora.

Video: Pogledajte kako je Vijetnam dočekao nasmiješenog Kim Jong Una

Ključne riječi

Komentara 5

TE
TEUTA
03:41 28.05.2019.

Pa i to je dio diplomacije !

VJ
vjaceslav
04:36 28.05.2019.

ceremonijalni posjet!?!? pa u japanu je i popiti šalicu čaja komplicirana ceremonija.

Avatar nekakav
nekakav
14:49 28.05.2019.

a ni riječi o tome da je izrael noćas napao siriju.. opet. izdaleka. raketama. jer su sirijci poslali raketu na izraelski avion u sirijskom zračnom prostoru. ok, samo šutite mediji, i pitajte...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije