Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve napetije u SAD-u

Trump: Ako brojite legalne glasove, glatko sam pobijedio. Demokrati žele ukrasti izbore

Foto: REUTERS
1/34
06.11.2020.
u 00:56

Trump drastično gubi prednost u čak nekoliko ključnih država.

I dalje se ne zna tko je pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-u, no trenutačno su šanse na strani demokratskog kandidata Joea Bidena koji i sam vjeruje da rezultati idu njemu u korist.

Aktualni predsjednik Donald Trump, dan nakon što je preuranjeno proglasio pobjedu, u srijedu je na svom Twitter profilu napao izborni proces i govorio o glasačkoj prevari. Njegov stožer podnio je tužbe u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu kako bi zaustavio prebrojavanje glasova, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Tijek događanja:

0:55Donald Trump u Bijeloj kući dao je prvu izjavu od govora nakon izbora.

- Ako izbrojite legalne glasove, glatko pobjeđujem. Ako uzmete u obzir nelegalne, ja gubim - rekao je Trump u uvodu i nastavio sugerirati da dio glasova nije legalan.

Predsjednik je potom hvalio činjenicu da su Republikanci zadržali senat, ali i govorio o odlično odrađenom poslu u Ohiju i Floridi. A napao je i medije tvrdeći da su objavljivali lažne ankete.

- Nije bilo plavog vala, kao što se predviđalo, umjesto toga imamo crveni val.Napravili smo stvarno dobar posao, stotine milijuna dolara bili su protiv nas. Ovo što se događa sam najavio odavno. Glasanje poštom je čista korupcija. Koliko god im glasova nedostajalo, oni su ih odnekud pronašli. Koruptivni sustav, ništa drugo!

Kao primjer, naveo je Pennsylvaniju.

- Imali smo prednost od 700.000 glasova, a sada se odjednom prednost otopila na 90.000. U Georgiji sam uvjerljivo dobio, a sada postoji mogućnost da izgubim.

Trump je rekao da je najbolji dokaz da je prevaren činjenica što su se Demokrati žalili na Trumpove promatrače.

- Zašto im smetaju ako ne misle varati? Cijeli sistem je osmišljen kako bi moje glasače zadržali kod kuće. Detroit i Philadelphija su trenutno najkorumpiranija mjesta u našoj zemlji. Ne žele da ih itko nadgleda dok broje glasove. Ako je sve čisto, time bi se trebali ponositi. Očito je da nas žele prevariti. U Philadelphiji su na prozore stavili papire kako se ne bi vidjelo što se događa unutra. U Georgiji su glasovi dolazili i nakon izbornog dana. Demokrati su znali da ne mogu dobiti izbore i zato su poslali na tisuće neverificiranih glasova poštom - rekao je.

Trump smatra kako bi sve moglo završiti na najvišem sudu u zemlji.

- Rekao sam da će dopisno glasanje biti katastrofa. Ne smijemo se osramotiti, ne zbog mene ili Bidena, nego zbog svih nas - kazao je Trump.

00:07 Prema najnovijim rezultatima iz Pennsylvanije, prednost koju ima Trump pred svojim protukandidatom sve više se topi.  Naime, prije sat i nešto razlika je bila oko 90 tisuća glasačkih listića dok je sada 72 tisuće glasačkih listića. 

23:30 Državna tajnica Pennsylvanije Kathy Boocker u svojem obraćanju javnosti istaknula je kako je gotovo pa nemoguće prevariti sustav i dva puta glasovati. Navela je kako je najveći broj glasačkih listića prebrojan, no s obzirom da je riječ o izborima koji su maltena pa mrtva trka ne može reći tko ima više glasova jer prebrojavanje i dalje nije gotovo. 

Trump u toj saveznoj državi vodi za 90 tisuća, no potrebno je prebrojati još 326 tisuća glasačkih listića. 

Upitana o tvitovima otprije nekoliko godina u kojem ružno govori o Donaldu Trumpu, Broocker je navela kako ti tvitovi su objavljeni u tom trenutku kad ona nije bila zaposlenica savezne države i objavljeni su na privatnom računu. 

23:16 - Trumpova kampanja podnijela je novu tužbu protiv dužnosnika Philadelphije jer su navodno 'prekršili' njihovo pravo na proces tako što su blokirali promatranje glasačkih listića. 

23:11 - Prednost Donalda Trumpa na prema Joeu Bidenu u Georgiji pala je na 9 tisuća glasačkih listića. 

23:00 - Državni odvjetnik Pennsylvanije Josh Shapiro podnio je žalbu Vrhovnom sudu u kojoj se protivi tužbi koju je podnijela Trumpova kampanja protiv prebrojavanja glasačkih listića koji su došli nakon dana izbora. Pravni stručnjaci navode kako je ovo uobičajna taktika. Inače, riječ je o 10 tisuća glasačkih listića. Prema lokalnim zakonima Pennsylvanije, oni prihvaćaju sve listiće do petka pod uvjetom da su poslani najkasnije na dan izbora. 

22:31 - Demokratski kandidat Joe Biden obratio se javnosti drugi dan nakon američkih izbora i to u trenutku kad se još uvijek prebrojavaju birački listići u šest saveznih država. Pozvao je na strpljenje i poručio da svaki glasački listić mora se prebrojati. Više pročitajte OVDJE 

20:38 - Ovi predsjednički izbori imali su rekordnu izlaznost birača. Do četvrtka ujutro prebrojeno je više do 142 milijuna glasova, a NBC pretpostavlja kako bi ta brojka mogla porasti i preko 160 milijuna. 

20:35 - Sutkinja u Michiganu odbacila je tužbu koju je podnijela Trumpova kampanja u kojoj je zatraženo zaustavljanje prebrojavanja sve dok se njima ne omogući 'značaj' pristup samom procesu prebrojavanja. Sutkinja Cynthia Stephens bila je i više nego skeptična, navode pojedini američki mediji, s obzirom da je tužbi nedostajalo konkretnih dokaza. 

19:56 - Državna tajnica Kathy Boockvar kazala je CNN-ovu Jake Tapperu da bi se rezultati iz te savezne države mogli znati do danas navečer po lokalnom vremenu. 

19:21 -  Fulton County, najveći okrug u Georgiji, završio je s prebrojavanjem. Na razini te savezne države ostalo je otprilike 50 401 glasova koje treba prebrojati. 

19:06 - Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru i žestoko komentirao prebrojavanje u nekim od ključnih država. Oba njegova tvita obilježio je Twitter navodeći kako je sadržaj potencijalno netočan. 

U prvom je velikim slovima napisao: - Zaustavite prijevaru.

- Sve države koje je Biden nedavno dobio pravno ćemo izazvati zbog prijevare s glasovima i izborne prijevare. Puno je dokaza za to - samo provjerite medije! Mi ćemo pobijediti! Amerika je prva! - naveo je u drugom tvitu. 

 

18:30 -  Okrug Allegheny u Pennsylvaniji objavio je kako neće objaviti danas rezultate prebrojavanja, već će to učiniti sutra zbog sudske odluke. U tom okrugu trebalo bi se prebrojati više od 35 tisuća glasova.

Pennsylvanija je ključna savezna država koja kandidatu koji ju osvoji donosi 20 elektorskih glasova. U ovom trenutku vodi Donald Trump, međutim kontinuirano se smanjuje njegova prednosti pred Bidenom. 

18:18 -  Šefica Bidenove kampanje Jennifer O’Malley Dillon pozvala je na strpljenje i ukazala na to da bi razlike između dvojice kandidata u Nevadi i Arizoni se mogle smanjiti, no uvjerena je kako će upravo njezin kandidat pobijediti. 

- Prebrojavanje traje. Treba vremena za to - istaknula je. 

18:10 - Prema najnovijim podacima, Joe Biden povećao je svoju prednost pred Donaldom Trumpom u Nevadi. Isto tako, smanjuje se razlika između dvojice kandidata u drugoj ključnoj saveznoj državi Pennsylvaniji. 

18:03 - Sud u Pennsylvaniji donio je odluku prema kojoj promatrači Trumpove kampanje smiju stajati malo bliže i gledati prebrojavanje glasova. Međutim, isto tako su naveli kako oni nisu zamijetili nikakve nepravilnosti u prebrojavanju. 

Trump je nazvao to povijesnom pobjedom, međutim analitičari navode kako i nije s obzirom na to da nije zaustavljeno prebrojavanje. 

18:01 - Sudac u Georgiji odbio je tužbu koju je podnijela Trumpova kampanja protiv prebrojavanja te je u potpunosti odbacio slučaj. 

U tužbi je stajalo da je u okrugu Chatham došlo do miješanja dopisnih glasova koji su stigli na dan izbora i onih koji su stigli kasnije. Tužba se temeljila na svjedočenju promatrača iz Republikanske stranke i riječ je o nekih 60-ak glasova. 

17:30 - Trumpova kampanja vjeruje kako će se održati prednost koju Trump ima u Pennsylvaniji. 

1/11

16:47 - U Georgiji u ovom trenutku razlika između Trumpa i Bidena je 14000 glasova. Međutim, to ne znači ništa jer još uvijek se moraju prebrojati dopisnih glasova kojih je malo više od 60 tisuća.

14:50 - Državna tajnica Arizone Katie Hobbs rekla je za ABC News da ne očekuje da će se u njezinoj državi ponoviti brojanje.

14: 40 - U Georgiji je ostalo neizbrojanih još samo 25.000 glasova pa su izgledi da u toj saveznoj državi Biden sustigne Trumpa vrlo mali.

14:15 - Novi rezultati za Georgiju u kojoj se vodi mrtva trka između Trumpa i Bidena stižu u 17 sati po hrvatskom vremenu, javio je CNN.

13.10 - Joe Biden je još malo smanjio zaostatak u saveznoj državi Georgia na 18.000 glasova. Prema Fox Newsu Trump sada tamo ima 2,432,097 glasova (49,57 posto), a Biden 2,413,999 glasova (49.2 posto). Obrađeno je 98 posto glasova. Zasad nema novih podataka za Arizonu u kojoj je Trump počeo smanjivati Bidenovu prednost, a danas kasnije očekuje se osvježavanje podataka iz Nevade u kojoj se Biden nada osvojiti možda i presudnih 6 elektorskih glasova.

9:18 – Iako su AP i Fox News još jučer ujutro po našem vremenu Arizonu proglasili Bidenovom saveznom državom, izgleda da se situacija za demokratskog kandidata prilično zakomplicirala. Naime, Trump konstantno smanjuje zaostatak, pa se odluka CNN da ne proglašava pobjednika pokazala točna. Upravo su objavljeni djelomični rezultati za okrug Maricopa, a Bidenova prednost smanjila se za nešto više od 10 tisuća glasova. 

Biden ima prednost za nešto više od 68.000 glasova, no samo u okrugu Maricopa ostalo je još 388.000 glasačkih listića za obradu.

9:10 – Noćas se mnoštvo Trumpovih pristaša okupilo ispred zgrade izbornog odjela okruga Maricopa u kojoj se broje glasački listići.

Protestirali su zbog nastavka brojanja glasova u Phoenixu u Arizoni. Naime, Trump je već nekoliko puta naglasio kako smatra da je brojanje dopisnih glasova problematično i okrivio demokrate da mu tim putem žele ukrasti pobjedu.

Foto: Reuters

8:40 – Uskoro bi trebali biti objavljeni osvježeni podaci za Arizonu. Riječ je o saveznoj državi koju je AP već proglasio Bidenovom, dok neki mediji, poput CNN-a, još uvijek nisu iznijeli svoje procjene pobjednika.

8:32 – Trump i dalje vodi u Pennsylvaniji koja donosi čak 20 elektorskih glasova, ali njegovo vodstvo dosta se smanjilo. Sada Trump vodi sa 164.000 glasova (imao je i više od 600.000 glasova prednosti), a obrađeno je 89 posto glasova.

Procjenjuje se da je većina preostalih glasova birača koji su skloniji Joeu Bidenu, a prebrojavanje će potrajati barem do petka. Još veća drama vlada u saveznoj državi Georgia, tamo Biden sada ima zaostatak od samo 23.000 glasova, a prebrojeno je 95 posto glasova. Ova država mogla bi obraditi sve glasove tijekom četvrtka.

Ako obrani prednost u Arizoni, Bidenu biti dovoljna i još samo pobjeda u Nevadi, a tamo bi trebalo konačno osvježiti zbroj danas u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu. 

8:05 – S prebrojenih 71 posto dopisnih glasova u Pennsylvaniji još treba biti izbrojeno 763.000 glasova.

Ključni rezultati očekuju se iz okruga Philadelphia, najvećeg u državi, i okruga Allegheny te Pittsburgha. Ti bi rezultati trebali stići tijekom jutra po našem vremenu.

U okrugu Philadelphia, velikom demokratskom uporištu, 120.000 glasačkih listića još uvijek je nije izbrojeno. Sedamdeset posto tih glasačkih listića dali su registrirani demokrati, dok su dvadeset posto dali registrirani republikanci.

U Pennsylvaniji je trenutačno rezultat 50.7 posto za Trumpa i 48.1 za Bidena, čime se Trumpova prednost u toj državi dodatno smanjila.

07:05 – Sjedinjene Države su u srijedu, dan nakon izbora, imale rekordan 102.591 novi slučaj zaraze koronavirusom, pokazuju podaci Reutersa

06.30 – Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Pobjednik američkih izbora još uvijek nije poznat, no projekcije i analitičari smatraju kako je trenutačni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokratu, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno zakomplicirati donošenje odluka i provedbu najavljenih poteza, poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreznog sustava.

06:15 – Republikanca čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku, Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.  Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bidena  te u Sjevernoj Karolini. Dužnosnici Pennsylvanije najavljuju da će glasove prebrojavati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. studenoga.

06.00 – Međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) oštro su kritizirali „neutemeljene optužbe“ američkog predsjednika Donalda Trumpa o prijevari na predsjedničkim izborima. Trump se pobjednikom izbora proglasio još u utorak te tvrdi da je prevaren pri brojenju glasova. 

"Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda", kazao je u Bijeloj kući. Njegov stožer u srijedu je tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova. 

>>Što se sve događalo jučer i kako je tekla drama nakon izbora možete pročitati ovdje. 

Komentara 238

Avatar @proma-trač
@proma-trač
08:35 05.11.2020.

Kakva prevara bez presedana. Brojanje glasova je bilo transparentnije u S. Koreji nego sad u Michiganu, Wisconsin itd. Trump vodi u tim državama između 50-100 tisuća glasova, odjednom prestaju sa brojanjem i gledaj, dolazi 100 tisuća dopisnih glasova, nastavljaju sa brojanjem, svih 100 tisuća za Bidena, koji je jučer ujutro skoro bio priznao poraz.

DI
Dingo
09:12 05.11.2020.

Dakle 120000 glasova više od ukupnog broja glasača u Winsconsin-u gdje je Trump izgubio za 30000 glasova. OSS ne vidi problem, mediji prešućuju. Idealno za vas koji vjerujete da je ovo demokracija. Da pljuska bude još veća za kandidata stavili čovjeka koji se dokumentirano čudno ponaša u društvu djevojčica bez obzira što ga kamere snimaju.

Avatar mofo
mofo
08:48 05.11.2020.

U Wisconsinu odjednom je izlaznost 89%, 22 vise no ikada do sada, sa 138 339 uzastopnih glasova za bidena, bez ijednog trumpu.. stvarno cemo se praviti da je to moguce i normalno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije