Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokazi iz haaga

I Bajić se dao u istragu o ratnim zločinima iz Oluje

Mladen Bajic (1)
Patrik Macek/PIXSELL
22.11.2012.
u 18:56

Prednost u dobivanju dokumenata treba imati zemlja u kojoj su bili zločini – Hrvatska

U srijedu, kad je Večernji list pitao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a glasnogovornica DORH-a kaže da su još tri redakcije to pitale, hoće li i on po uzoru na srbijanskog kolegu Vladimira Vukčevića od Haaga tražiti dokazni materijal o zločinima u Oluji, DORH je to i učinio. Zatražena je dostava cjelokupnih materijala iz slučaja Gotovina-Markač “za potrebe daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja u predmetima ratnih zločina na kojima već postupaju županijska državna odvjetništva”.

Istoga dana u DORH-u je održan sastanak s predstavnicima Ravnateljstva policije i županijskih državnih odvjetništava kako bi razmotrili “ostvarivanje Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina 1991.-1995. Ministarstva pravosuđa i akcijskog plana državnog odvjetništva, posebno u vezi s napretkom u predmetima ratnih zločina koji su označeni kao nacionalni i regionalni prioriteti”. Tako je priopćenjem dan poslije DORH odgovorio na upite četiriju redakcija s tim da nam nije odgovoreno surađuje li naše tužiteljstvo sa srbijanskim u vezi sa šest predmeta za zločine počinjene u Oluji, zna li naš DORH o kojim je slučajevima riječ i jesu li kod nas procesuirani. Vukčević je srbijanskim novinarima rekao da je riječ o zločinima na šest lokacija. Inače, Srbija si uzima pravo da procesuira zločine na našem teritoriju po principu univerzalnosti koji je i izazvao slučaj Tihomira Purde te optužnice protiv Šeksa i ostalih. Hoće li Haaško tužiteljstvo riješiti sukob nadležnosti, pitali smo odvjetnicu Vesnu Alaburić.

– Koliko je meni poznato, to pitanje nije uređeno. Haaško tužiteljstvo je dužno dostaviti te materijale. Onaj tko pita prvi trebao bi imati pravo, ali ako zahtjev uputi i zemlja na čijem teritoriju su se zločini dogodili, onda bi po načelu teritorijaliteta prednost trebala imati ona, znači Hrvatska. Ali, ako se materijali mogu kopirati, a mogu jer su u elektroničkom obliku, mogu ih dobiti oba tužiteljstva – kaže odvjetnica. A tada se sve svodi na suradnju koja sad nije sjajna.

>>Brammertz: Razmislit ćemo o preispitivanju presude generalima

>>Peter Galbraith: Zbog Srebrenice smo dopustili Hrvatima Oluju

Komentara 50

Avatar Django
Django
13:59 23.11.2012.

I Bajić se dao u istragu o ratnim zločinima iz Oluje -------------------- Je li netko sumnjao?

TM
tesla moj ponos
19:09 22.11.2012.

Međunarodna pravna pomoć hahahahahahahahahhhahahhahhahahahaiuiiahhahiii!!!!

Avatar Django
Django
14:09 23.11.2012.

I samo mi nemojte moralizirati o tome kako ova ili bilo koja druga vlast kriminalizira Oluju. Kako ste vi, obični "domoljubni" građani obilježili taj dan? Koliko ste zastava izvjesili? Za to vam ne treba država niti vlast. I zato, prvo treba stati pred ogledalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije