Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HZZO: Recepti za lijekove za kronične bolesti vrijedit će šest mjeseci

27.01.2009.
u 16:04

Recepti za lijekove za kronične bolesti vrijedit će, prema današnjoj odluci upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), šest mjeseci umjesto dosadašnjih mjesec dana, što znači da kronični bolesnici više neće morati svakog mjeseca odlaziti liječniku po novi recept za svoju terapiju.

Pacijent će recept ostaviti u ljekarni, gdje će tijekom šest mjeseci na njega podizati potrebnu dozu lijeka, objasnio je nakon sjednice upravnog vijeća ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović ocijenivši kako će to povećati učinkovitost i rasteretiti primarnu zdravstvenu zaštitu te je učiniti dostupnijom pacijentima.

Tome bi trebala pridonijeti i odluka kojom se pojednostavljuje postupak dobivanja ortopedskih pomagala. Tako 70 posto korisnika ortopedskih pomagala više neće morati od povjerenstva HZZO-a dobiti odobrenje za pomagala, nego će pomagalo moći dobiti na uputnicu svog liječnika. Preostalih 30 posto pacijenata za ortopedsko pomagalo će i nadalje trebati odobrenje povjerenstva, rekao je Milinović na konferenciji za novinare.

Osim odobrenja da propisuju interne bolničke uputnice, ministar je danas najavio i mogućnost odobrenja bolničkim specijalistima da, bez vraćanja pacijenta po uputnicu njihovu liječniku, propisuju i uputnice za potrebne dodatne pretrage u drugoj bolnici.

Milinović je rekao kako su Aneks ugovora za obavljanje djelatnosti obiteljske medicine do danas potpisala 683 liječnika od njih 2350, te gotovo 80 posto ginekologa i stomatologa u primarnoj zaštiti.

Današnjom odlukom Upravnog vijeća liječnici će zapravo dobivati 100-postotni iznos glavarine uvećan za 9 posto (6 posto porasta plaća i 1500 kuna za administriranje) tijekom cijele godine.

Aneks se i dalje temelji na 80 posto fiksnog dijela te po 10 posto za obavljanje preventivnih pregleda i indeksaciju (bolovanja, recepti itd), no do kraja godine će se izraditi mjerila kontrole te vidjeti tko je ugovor poštovao, a tko nije. Oni koji budu neopravdano probili ugovore i propisivali previše lijekova i uputnica bit će kažnjeni.

- Još jednom apeliram na kolege u primarnoj zaštiti da potpišu Aneks kako bi im se glavarine mogle povećati za 9 posto. Oni koji ga ne potpišu, primat će iznos glavarine isti kao i dosad, bez više novca za plaće i administrativne poslove - rekao je Milinović.

Dodao je kako su liječnici unatoč tome obvezni povećati plaće svojim medicinskim sestara pa one koje ne dobiju 6 posto više plaće trebaju se javiti svojim sindikalnih čelnicima koji te liječnike zbog neisplate povećanja mogu tužiti.

Milinović je ponovio kako ne može razgovarati s liječnicima koji krše zakon nenaplaćivanjem participacije jer to znači 300 tisuća kuna manje novca u proračunu mjesečno. Dodao je kako se konzultira o pravnim koracima koje kao ministar mora poduzeti kako bi se zaustavilo kršenje zakona.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije