Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

HZZO plaća putne za Bjelovar, ali ne i za Varaždin, koji je desetak kilometara udaljeniji

Znak
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
19.05.2014.
u 17:00

Putni troškovi za Bjelovar se isplaćuju jer u HZZO-u računaju kilometražu pruge, a vlak za Bjelovar ide preko Križevaca. Plaćaju samo za udaljenosti veće od 50 kilometara

U koprivničkoj Općoj bolnici već mjesecima nema dermatologa pa liječnici opće medicine pacijente upućuju u Varaždin, Bjelovar ili Viroviticu. Većini Koprivničanaca, koji preferiraju vožnju automobilom, zbog dobre ceste najjednostavnije i najpraktičnije je ići u Varaždin. Ako je pacijent zaposlen i ovako i ionako mora uzeti slobodan dan na poslu pa mu Varaždin odgovara i zbog toga jer taj grad nudi puno više sadržaja od drugih u okolici. Na sličan način razmišljao je i 30-godišnji Koprivničanac koji je morao ići dermatologu zbog bradavica na rukama koje su mu sve više smetale. U varaždinsku Opću bolnicu kod dermatologinje do uspješnog završetka tretmana, ispostavilo se na kraju, morao je ići u tri navrata.

Nemali troškovi

- Izgubio sam tri slobodna dana i na kraju potrošio 250 kuna goriva. Tu je i amortizacija automobila, a trebalo je platiti i parkiranje, a ono u Varaždinu nije jeftino. Kraj bolnice sam plaćao pet kuna po satu. Čovjek mora nešto i pojesti, a volim ujutro popiti i kavu - započeo je svoju priču Koprivničanac, koji je od prijatelja doznao da možda ima pravo na naknadnu putnih troškova od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s obzirom da u Koprivnici nema dermatologa.

- Nazvao sam svoju doktoricu da je pitam imam li pravo na putne, ali sestra mi je odmah rekla da nemam jer HZZO plaća samo za udaljenosti veće od 50 kilometara. Kazala mi je i da se za Bjelovar plaća, ali ne i za Varaždin. Bio sam potpuno zbunjen, tim više jer me na to nitko nije upozorio prije nego sam se odlučio za dermatologinju u Varaždinu - kazao je on.

Njegova zbunjenost bila je opravdana. Prema ViaMichelinu i HAK-u udaljenost od Koprivnice do Varaždina je 50, odnosno 50,3 kilometara. Od Koprivnice do Bjelovara je udaljenost 39, odnosno 46,41 kilometara, ovisno ide li se lokalnim putovima ili ne. Ako se gleda zračna linija, prema podacima internetskog portala Udaljenosti.com, do Varaždina ima 41,39, a do Bjelovara 29,52 kilometara.

‘Ništa me ne čudi’

Kako onda pacijent koji ide na liječenje u bjelovarsku bolnicu ima pravo na putne troškove, a onaj koji ide u Varaždin nema?

Glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut, među ostalim, kazao je da nadoknađuju troškove prijevoza u visini cijene putne karte najjeftinijeg javnog prijevoznika na relaciji od mjesta prebivališta ili boravišta osigurane osobe do mjesta u kojem se nalazi ugovorna zdravstvena ustanova i natrag, dok se troškovi gradskog prijevoza, primjerice tramvajske karte u Zagrebu, ne nadoknađuju.

Iako Korkut konkretan slučaj nije želio komentirati, iz njegova odgovora na naš upit jasno je da pacijent koji ide u Bjelovar ima pravo na putne troškove zbog toga što je najjeftinije javno prijevozno sredstvo - vlak, a udaljenost željezničke pruge od Koprivnice do Bjelovara iznosi 62 kilometara. Ključ problema leži u činjenici da vlak za Bjelovar ide preko Križevaca jer nema direktne željezničke pruge. S druge strane, vlak do Varaždina, prema podacima HŽ-a, ima za prijeći put od 42 kilometra.

- U našoj državi sve je moguće, ništa me više ne čudi. Na sreću, zaposlen sam i nisam ja sad pretrpio ne znam kakvu štetu, ali živimo u vremenu kad je svaka kuna važna. Pitam se što je s onima koji ne rade ili moraju gotovo svaki dan ići na liječničke tretmane u Varaždin. Ne ide se tamo valjda samo dermatologu - rekao je 30-godišnjak.

Što se putnih troškova tiče, za one koji imaju pravo na njih, nalog izdaje liječnik opće medicine, a ispunjava ga onaj koji liječi.

- Osiguranoj osobi koja uz ovjereni putni nalog ne priloži putnu kartu isplatit će se iznos za troškove prijevoza prema cijeni najjeftinijeg javnog prijevoznog sredstva i prema najkraćoj relaciji - završio je Korkut.

Komentara 1

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
21:59 19.05.2014.

???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije