Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja

HZZO ograničio potrošnju skupih lijekova za onkološke bolesti

'unutrasnja, 20.03.2004.- zagreb, tablete,  lijekovi, ilustracija--- snimio Patrik Macek'
Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
01.11.2012.
u 20:05

Iz bivše uprave HZZO-a tvrde da je zbog novih slučajeva oboljenja potrošnja skupih lijekova rasla otprilike desetak posto godišnje

Kako bi se što više uštedjelo u zdravstvu, koje i dalje gomila gubitke, UV HZZO-a u srijedu je, prvi puta otkako je 2005. osnovan, limitirao potrošnju fonda za skupe lijekove. Riječ je o fondu iz čijih sredstava bolnice financiraju liječenje onkoloških bolesnika te onih s rijetkim bolestima. Od 2010. bolnice su za skupe lijekove na raspolaganju imale 550 milijuna kuna godišnje, a iz bivše uprave Zavoda kažu da je potrošnja na godišnjoj razini zbog porasta novih slučajeva oboljenja od onkoloških bolesti rasla 10 do 15 posto.

Smatraju da će takvo limitiranje u pitanje dovesti kvalitetu liječenja najtežih pacijenata. Aktualni direktor HZZO-a Siniša Varga tvrdi pak da su bolnice u prvih šest mjeseci ove godine nepotrebno – otprilike 10-ak posto – probile limite za skupe lijekove.

– Liječnici i bolnička povjerenstva ne drže se indikacija i skupe lijekove prepisuju nepotrebno – tvrdi Varga na temelju analize koju je proveo zavod.

– Svaka bolnica smatrala je da na raspolaganju ima neograničen iznos, pa su povjerenstva odobravala lijekove i za bolesti za koje nisu indicirani, a tko će to platiti, nije bilo važno – istakao je. Dodao je da će se limitiranjem liječnike prisiliti da racionaliziraju potrošnju i uvesti reda u sustav. Kako bi se potrošnja bolje kontrolirala, uvode se i obrasci koje će morati popunjavati svaki liječnik koji prepiše skupi lijek.

– Time će svaki od njih biti odgovoran ravnatelju bolnice, a ravnatelj će, probije li limit, odgovarati vlasniku ustanove, državi ili županiji – objasnio je.

Na pitanje što će se dogoditi ustanovama koje limite probiju zbog povećanog broja novih slučajeve oboljenja, Varga uvjerava da će lijekova za pacijente biti dovoljno i u okviru 500 mil. kn.

– Ravnatelji koji potroše više za skupe lijekove morat će u HZZO dostaviti izvješće – istakao je Varga. Na temelju njega će Zavod, tvrdi, preliti novac iz bolnica koje nisu potrošile svoj mjesečni limit.

Ključne riječi

Komentara 6

AL
alapača
20:29 01.11.2012.

eto kako se derogiraju prava pacijenata i korisnika hzzo-prijetećim dopisima bolnicama. a kome hzzo podnosi račun kad na očigled nacije rasipa hzzo-novac na 'elitne' pacijente?

DR
Drivo
20:45 01.11.2012.

U protekla dva mjeseca su kontrolori HZZO-a obisli i lijecnike primarne zdravstvene zastite, spocitnuli im potrosnju te su im na lijep i kulturan nacin objasnili da moraju smanjiti propisivanje na trosak HZZO-a ili ce dobiti kaznu. Onkoloski su lijekovi ionakoko skupi a Hrvatska je do sada bila veoma dobar poligon za ispitivati najnovije i najskuplje, ne nuzno i najbolje. To se sve masno placalo, nekome legalno, nekome bitno manje legalno. Gospodin Varga bi ipak trebao prvo svoju kucu dovesti u red i smanjiti izdatke koji su enormni pa paralelno s tim rezati ostalu potrosnju i prava pacijenata. koliko se sjecam, vise je bilo zaposlenih u HZZO-u nego lijecnika u primarnoj zdravstvenoj zastiti.......

CV
crna vrana
11:33 02.11.2012.

Linić se založio da se zdravstvo financira iz poreza na imovinu. Svi vi koji ste protiv poreza na imovinu ste bezosjećajni tipovi, koji tako ne žele financirati liječenje onkoloških bolesnika, reče Linić u svom najnovijem PR agitpropu svojeg najnovijeg nameta. Ili možda mislite da je i ovo slučajna vijest !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije