Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJESEČNO DUG RASTE 220 MILIJUNA KUNA

HZZO od srpnja ne plaća lijekove, dug je 5 milijardi kuna

Sastanak Nacionalnog i stožera Grada Zagreba zbog rekordnog broja zaraženih
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
20.10.2020.
u 21:26

Veledrogerije obustavile isporuku nakon neuspjelog sastanka s ministrom

Odmah nakon neuspjelog sastanka s ministrima Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem u ponedjeljak, kada nisu dogovorili isplatu bar dijela ukupnog duga većeg od pet milijardi kuna, veledrogerije su bolnicama koje duguju dulje od godine dana otkazale dalju isporuku lijekova i medicinskog materijala.

– Stigla nam je obavijest od dvije veledrogerije da nam više ništa neće isporučivati. Međutim, ima i drugih veledrogerija od kojih mi naručujemo. To je sad jedna vrsta pritiska, nije prvi put – smatra dr. Vesna Bosanac, ravnateljica Opće bolnice Vukovar.

Vinkovačkoj bolnici svi su dobavljači javili da obustavljaju dalju isporuku. Nekih lijekova ondje imaju još za tjedan, a nekih za dva tjedna, kažu u vinkovačkoj bolnici. Svaka veledrogerija prema svojoj odluci krenula je s reduciranjem i/ili otkazivanjem isporuka dužnicima, među kojima su uglavnom opće i županijske bolnice, ali i neke kliničke bolnice, pa i klinički bolnički centri.

Ukupni je dug prema 40-ak veledrogerija 5,3 milijarde kuna; od toga bolnički sustav duguje 4,3 milijarde, a 700 tisuća kuna duguju ljekarne. Duga ljekarni prijašnjih godina nije bilo, odnosno ročnost mu se kretala unutar 60 dana, no sada mu je ročnost 135 dana zahvaljujući – pretakanju iz šupljeg u prazno.

– Kad je u srpnju uplaćeno 500 milijuna kuna veledrogerijama, HZZO je istovremeno prestao plaćati lijekove ljekarnama, čime su veledrogerije zapravo izigrane – kaže Tomislav Kulić, predsjednik Udruženja veletrgovina pri HGK i napominje kako mjesečno dug raste za 220 milijuna kuna.

Kulić ističe kako je prijedlog veledrogerija da ih se svede na dug od 2 milijarde kuna, koliko bi nastavili “nositi” do 30. lipnja sljedeće godine, do kada treba napraviti otplatni plan, a da se 2,7 milijardi kuna duga vrati dijelom odmah, dijelom do kraja godine. – Moramo zaustaviti rast potraživanja i isplatiti robu koja se kontinuirano ne plaća – kaže. 

>> VIDEO Vili Beroš i Krunoslav Capak nakon sastanka s ravnateljima bolnica

 

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar gmail
gmail
21:38 20.10.2020.

Šta se čeka? Ovrha!

ST
stefj
22:08 20.10.2020.

Hm, bitno da HZZO ima 2700 zaposlenih, više nego bilo koje drugo osiguranje u Hrvatskoj... Ma nema, dok se ne napravi vaučerizacija zdravstva i dok se ne uvede konkurencija HZZO-u o obliku drugih zdravstvenih osiguranja, ništa se neće pokrenuti... Ljudima treba dati izbor da biraju osiguranje koje funkcionira i preko kojeg će moći dobiti pretragu u nekom razumnom roku, a ne za godinu dana. Osiguranje koje će pokriti neke osnove, pa ako čovjek hoće npr. doplatiti za bolje koljeno da može, itd...

KE
Kentucky
21:49 20.10.2020.

Tko o cemu?Beros o odgovornosti!Duzan 5 mlrd.kn.Toliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije