Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica Upravnog vijeća

HZZO na osnovnu listu dodao novih 89 lijekova

lijekovi
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/2
29.04.2015.
u 15:45

Riječ je o novim lijekovima, kliničkim paralelama, generičkim paralelama i dodatnim oblicima postojećih lijekova na listi

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) održalo je danas svoju 84. redovnu sjednicu na kojoj je na uvrstilo ukupno 89 novih oblika lijekova na osnovnu listu.

Kako navode u priopćenju javnosti, riječ je o novim lijekovima, kliničkim paralelama, generičkim paralelama i dodatnim oblicima postojećih lijekova na listi.

Osnovna i dopunska lista

Na osnovnu listu lijekova HZZO-a stavljeno je 11 novih lijekova: lijek tikagrelor za liječenje (bez doplate kroz 6 mjeseci) bolesnika s akutnim infarktom miokarda kojima je učinjena hitna implantacija stenta, lijekovi željezo karboksimaltosa i željezov (III) izomaltozid 1000 za liječenje anemije, lijek mirabegron za liječenje sindroma prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura, lijek emtricitabin+rilpivirin+tenofovir dizoproksil za liječenje HIV-infekcija, lijek afatinib za liječenje karcinoma pluća, lijekovi teriflunomid, alemtuzumab i dimetil fumarat za liječenje relapsno-remitentne multiple skleroze, lijek omalizumab za liječenje teške alergijske astme, kontrastno sredstvo gadoksetična kiselina za dijagnostiku karcinoma jetre te 48 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi. Proširena je indikacija uz lijek golimumab koji se može primjenjivati i za liječenje ulceroznog kolitisa te uz lijek infliksimab, koji se može primjenjivati i za liječenje psorijaze.

Na dopunsku listu stavljeno je 8 novih lijekova: lijek perindopril+indapamid+amlodipin za liječenje arterijske hipertenzije, lijek imikvimod za liječenje genitalnih bradavica, spolni hormoni etinilestradiol+drospirenon, lijek lakozamid za liječenje epilepsije, lijek aklidinij+formoterol za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) te 10 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Na popis posebno skupih lijekova stavljeni su novi lijekovi: lijek afatinib za liječenje karcinoma pluća, lijekovi teriflunomid, alemtuzumab, dimetil fumarat, fingolimod i natalizumab za liječenje relapsno-remitentne multiple skleroze, 5 novih oblika već postojećih lijekova na Popisu. Proširena je indikacija uz lijek golimumab koji se može primjenjivati i za liječenje ulceroznog kolitisa te uz lijek infliksimab, koji se može primjenjivati i za liječenje psorijaze.

Ortopedska pomagala po manjoj cijeni

Osiguranicima HZZO-a bit će omogućen i jeftiniji izbor pojedinih ortopedskih pomagala. U popis pomagala HZZO-a uvrštena su nova istovrsna pomagala kao npr. invalidska kolica s posebnom prilagodbom, rezervni dijelovi za invalidska kolica, maska za uređaj za potpomognuto disanje (CPAP), potrošni materijal za inzulinske pumpe,  koja su cjenovno povoljnija za oko 10 posto od važeće cijene, a neka su povoljnija i za više od 10 posto.

Isto tako, HZZO je je pojednostavio ostvarenje prava pojedinih pomagala uvrštenih na Popis pomagala. Primjerice, za pomagala kao što su inhalator za kućnu uporabu, toaletna kolica i stolac s posudom, utezi i elastični trbušni pojasevi i privremena dojka, više nije potrebna ovjera u HZZO-u, već je dovoljno dobiti potvrdu o pomagalima od izabranog doktora.

>>Apsurd: Na praktički isti lijek u Hrvatskoj PDV može biti i 5 i 25%

>>Sumamed i Klavocin više nisu besplatni, nadoplata do 31 kunu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije