Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezaposleni na mukama

HZZ i dalje ne isplaćuje potpore za zapošljavanje

HZZ
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/8
21.05.2020.
u 13:25

Krajem travnja u evidenciji nezaposlenih bilo je 159.234 osobe.

Kada će Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) vratiti potpore za zapošljavanje, usavršavanje, samozapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje te javni rad? Pitanje je to koje ovih dana postavljaju mnogi. Jer, zbog izvanredne situacije vezane uz epidemiju koronavirusom, Upravno vijeće HZZ-a 20. ožujka donijelo je odluku o privremenoj obustavi dijela programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a u ovoj godini, što se odnosilo upravo na: potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, otpore za samozapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje te javni rad.

A kako su se jučer navršila točno dva mjeseca od kada je prekinuto davanje navedenih potpora, u HZZ smo poslali upit kada se može očekivati ponovno aktiviranje tih poticajnih mjera.

– Do daljnjeg su odgođene sve aktivnosti vezane uz navedene mjere osim onih povezanih s već zaprimljenim zahtjevima koji se nalaze u postupku obrade. Imajući u vidu neizvjesnost situacije povezane s epidemijom koronavirusa te nemogućnost predviđanja trajanja izvanrednih okolnosti ne možemo vam pružiti konkretnu informaciju o trajanju privremene obustave. Aktivnosti Zavoda trenutačno su usmjerene na provedbu mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom s ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta – uzvratili su ih HZZ-a, što znači da će oni nezaposleni koji računaju na potpore morati još čekati.

Vezano pak uz trenutačno stanje broja nezaposlenih prijavljenih na HZZ, također smo dobili nekoliko podataka. Krajem travnja u evidenciji nezaposlenih bilo je 159.234 osobe.

- Od 16. ožujka HZZ prati dnevno stanje vezano uz broj nezaposlenih. Na početku 16. ožujka u evidenciji je bilo 134.717 osoba, na kraju 19. svibnja u evidenciji je bilo 158.435 osoba što je u tom razdoblju povećanje za 23.718 osoba ili 17,6%. U istom razdoblju u evidenciju nezaposlenih ušlo je 44.978 osoba, od čega najviše iz radnog odnosa, njih 40.374, a izašlo je 21.598 osoba. Najveći broj izašlih iz evidencije je radi zapošljavanja (15.129 osoba), dok su ostali odjavljeni iz različitih razloga, a među njima najveći broj je odjavljen jer nema uvjete za prijavu, njih 3.560. Riječ je o osobama koje su ušle u evidenciju nezaposlenih, ali se naknadno utvrdilo da nemaju uvjete za prijavu, najčešće jer ih je poslodavac vratio u radni odnos i uspostavio kontinuitet u mirovinskom osiguranju. Najveći broj ulazaka u evidenciju iz radnog odnosa u navedenom razdoblju bio je u uredima Zagreb (8509), Split (5849), Rijeka (3460), Osijek (3055), a najmanji Vukovar (407). Najveće postotno povećanje nezaposlenosti u navedenom razdoblju zabilježeno je u uredima Pula (36,8%), Rijeka (30,4%) te Zagreb (27,0%), a najmanje u uredima Vukovar (8,3%) i Osijek (7,9%) – naveli su nam iz HZZ-a dodavši da je za isto razdoblje u evidenciju nezaposlenih najviše novoprijavljenih iz: djelatnosti smještaja, usluživanja hrane i pića (8745), trgovine (6327), prerađivačke industrije (6101), administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti (3125) te ostalih uslužnih djelatnosti (2997).

Ključne riječi

Komentara 2

MP
msa_placenik
20:40 21.05.2020.

HZZ potpore odobrava ili odbija ovisno o tome koliko taj dan bude novaca na računu u banci. Čista lutrija za nekog tko se prijavljuje. Tu nema strategije niti pametnog upravljanja. Dobar poslovni plan, to je li netko ispunio uvjete za samozapošljavanje/osposobljavanje nije bitno ako čovjek pogodi dobar trenutak i još štošta. Pa kad te telefonski pozovu da dođeš u ured jer, eto, ne mogu neke stvari reći preko telefona. Pa ti prijateljski odaju neke sitne povjerljive informacije i uvjeravaju da će se stvar riješiti, ali da treba pričekati iako se stvar mjesecima ne rješava. Nek mi netko tko razumije način rada ove žabokrečine nacrta što oni između redaka žele poručiti...

Avatar SarahER98
SarahER98
03:26 22.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije