Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITNA POVIŠICA UMIROVLJENICIMA

Mirovine veće 0,7%, ide rasprava o 800 kuna nacionalne mirovine

HZMO
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
04.03.2020.
u 19:12

Zbog skromnog rasta plaća u drugom dijelu godine mirovine se u prosjeku povećaju samo 17 kuna

Građanima koji ove godine odlaze u mirovinu aktualna vrijednost mirovine penje se na 68,45 kuna po godini staža. Radnici koji odlaze u mirovinu s minimalnih 15 godina staža od ove godine mirovine ne može biti niža od 1026,75 kuna, prema odluci Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje je objavilo da se počevši od 1. siječnja mirovine povećaju 0,7 posto. Kako na nove, usklađivanje će se odnositi i na postojeće umirovljenike, čije će se mirovine podebljati za prosječnih 17 kuna.

Mirovine se usklađuju dva puta na godinu prema kretanju plaća i cijena u prethodnom polugodištu. Kako je kraj donio skroman rast plaća od samo 0,7 posto u odnosu na prvo polugodište, a kako su se toliko povećale i cijene, formula usklađenja zastala je na 0,7 posto. Ova godina mogla bi biti nešto povoljnija jer slijedi višekratno povećanje plaća u javnom sektoru, a rastao je i minimalac.

Jednako tako ubrzala je i inflacija, posebno cijene pojedinih prehrambenih artikala, što za umirovljenike koji dvije trećine svoje mirovine potroše na hranu može biti dvosjekli mač. U veljači je Hrvatska imala 1,24 milijuna umirovljenika na čije će mirovine ove godine otići 42,6 milijardi kuna, među kojima je 178 tisuća osoba čije su mirovine određene prema posebnim propisima.

Usklađivanje se odnosi na sve mirovine, a HZMO navodi da će mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti biti isplaćene u travnju (s mirovinom za ožujak), zajedno s razlikom za siječanj i veljaču. Istovremeno, propisan je i novi iznos osnovice za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti od 1567,90 kuna. Novi je i iznos najniže mirovine hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za godinu 2020., koja se od 1. siječnja 2020. određuje u svoti od 2558,25 kn mjesečno i povećava se za 0,015% od utvrđene proračunske osnovice, odnosno za 0,4989 kuna za svaki dan sudjelovanja u borbenom sektoru.

Ove godine Vlada planira uvesti i takozvanu nacionalnu mirovinu te je otvorena javna rasprava o novom zakonu o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Nova novčana isplata zvala bi se nacionalna naknada za starije osobe, koju bi moglo primati oko dvadeset tisuća starijih od 65 godina. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava procjenjuje da približno 60.000 starijih od 65 godina, većinom žena, nema minimalne uvjete za ostvarenje prava na starosnu mirovinu, za što treba 15 godina staža. Svaki treći mogao bi dobivati novu mirovinu. Uz neprekinutih 20 godina boravka, potencijalni primatelji morat će dokazati da raspolažu s manje od 800 kuna mjesečnog prihoda po članu obitelji. Prijedlog zakona koji se od početka tjedna nalazi u javnoj raspravi ne predviđa provjeru imovine, u čemu će se bitno razlikovati od postojeće socijalne pomoći koju prima oko 8000 starijih od 65 godina. Iduće bi godine za nacionalnu mirovinu trebalo osigurati oko 132 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 17

MA
maklin
18:32 04.03.2020.

LOL 0,70, kako im se smiju u lice. Koje je ovo ismijavanje umirovljenika, jedan totalno drugi nivo ismijavanja.

PA
Pax
17:57 04.03.2020.

Cirkusarija

DU
Deleted user
18:07 04.03.2020.

Kada se hdz hvali koliko je povećao plaće 25%, 30% nitko im nije ravan. E sada kada se na te visoke postotke računaju mirovine onda je to 0,7%. Tko to može vjerovati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije