Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još nije u fukciji

HZJZ pokreće digitalnu platformu za naručivanje na cijepljenje, svoju već pokrenula jedna županija

Počelo cijepljenje protiv koronavirusa u Petrinji
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
13.02.2021.
u 15:25

Putem nje će građani dobiti obavijest o terminu i mjestu cijepljenja

Većina građana koja se želi cijepiti ne spada u rizičnu skupinu te ih zanima kada će doći na red, no te informacije još uvijek nema niti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Na svojoj su službenoj stranici objavili upute oko cijepljenja u obliku 39 najčešćih pitanja i odgovora, a na pitanje o redu cijepljenja stoji odgovor: "Radi ograničenih količina cjepiva cijepljenje se provodi  prema definiranim prioritetnim skupinama sukladno Nacionalnom planu za cijepljenje protiv COVID-19.  Početak cijepljenja osoba iz pojedinih prioritetnih skupina ovisi o dostupnosti cjepiva, odazivu na cijepljenje, ali i broju osoba koje pripadaju tim prioritetnim skupinama. Plan je prvo cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo". 

''Nažalost, ne možemo reći kada će početi stizati cjepivo u dovoljno velikim količinama da se započne cijepljenje tog dijela građana", potvrđeno je iz HZJZ-a za Dnevnik.hr uz informaciju da se procjepljivanje većine stanovništva očekuje do kraja jeseni.

''U pripremi je digitalna platforma za naručivanje na cijepljenje, koja bi trebala biti funkcionalna do kraja tjedna. Bit će javno objavljen početak rada te platforme, a očekuje se kako će ona biti povezana sa županijskim platformama. Putem nje će građani dobiti obavijest o terminu i mjestu cijepljenja'', poručuju iz HZJZ-a.

VIDEO U šibenskom Domu zdravlja prvi pacijenti cijepljeni cjepivom AstraZeneca

Platforma bi trebala biti dostupna na web adresi www.cijepise.hr, no ona u ovom trenutku nije u funkciji.

Dok se ne pripremi platforma HZJZ-a, svoju je već osmislila i predstavila Međimurska županija. Građani preko nje mogu podnijeti zahtjev za cijepljenje, a županija je, kako je rekao župan Matija Posavec, uspostavila je sustav organiziranja punktova i mobilnih timova.

"Međimurje posljednjih tjedana ima relativno povoljnu epidemiološku situaciju, no i u ovom trenutku nastojimo razmišljati korak unaprijed te želimo naših građanima omogućiti dostupniju zdravstvenu skrb", ustvrdio je župan na predstavljanju platforme. 

Ključne riječi

Komentara 5

OB
obican
15:43 13.02.2021.

Super. Hzjz do sad nema pojma koga je, iz koje skupine cijepio. Skupina "da se ne baci" nema nikakvih podataka. Sad ce zaposliti jos hrpu osoba da bi oprali sebe

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
16:36 13.02.2021.

Hoće li članovi HDZ-a biti posebna prioritetna skupina za cijepljenje preko reda?

SP
speed208
15:44 13.02.2021.

a cime se cjepi .....onime sto ostane ili vodom ..kad znamo da cjepiva nema.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije