Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIJAGNOZA BEZ TESTIRANJA

HZJZ objavio precizne upute: Pogledajte koga se i kada smije proglasiti pozitivnim i bez testa

Testiranje na covid na Zagrebačkom velesajmu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/8
02.11.2020.
u 19:52

U dokumentu su detaljnije pojašnjeni i uvjeti za primjenu brzih antigenskih testova. Oni se, dakle, mogu koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanje s kontaktima, te završetku izolacije i karantene samoizolacije. 

“Dijagnoza COVID-19 bez testiranja (to se klasificira kao vjerojatan slučaj) se koristi samo kad postoji jasna izloženost laboratorijski dokazanoj zaraženoj osobi unazad 14 dana i to za ljude koji ne pripadaju gore navedenim kategorijama”, piše u dokumentu.

Pod ‘gore navedenim kategorijama’ misli se na osobe kojima se dijagnoza ne smije postaviti bez testiranja, a to su osobe za koje nije poznato da su bile izložene virusu unazad 14 dana, osobe koje su dio kolektiva, bolničke pacijente i osoblje, korisnike i osoblje domova za starije osobe te osobe čija daljnja terapija ovisi o rezultatu testiranja. Kao primjer navode čovjeka s upalom pluća – ne može se odmah proglasiti da je pozitivan na koronu, jer možda je uzrok neki drugi i zahtijeva specifično liječenje. Dakle, ovim kategorijama ljudi ne smije se dijagnosticirati Covid-19 bez testiranja.

U dopunjenim uputama piše i da se ljude, koje liječnik – zbog spomenutih okolnosti – tretira kao oboljele, mada nisu testirani, može testirati brzim antigenskim testom unutar pet dana od početka bolesti.

“Nakon više od pet dana od početka bolesti, brzi antigenski testovi su nepouzdani za potvrdu bolesti”, ističe se.

U dokumentu su detaljnije pojašnjeni i uvjeti za primjenu brzih antigenskih testova. Oni se, dakle, mogu koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti.

“Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom”, navodi se.

“Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz”, piše, među ostalim, u nadopunjenim kriterijima HZJZ-a. 

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
20:29 02.11.2020.

Pcr test je laž jedno što nije bilo pozitivno na taj test je bilo motorno ulje sve u prirodi je bilo pozitivno

DI
Dingo
20:25 02.11.2020.

A PCR test je kao pouzdan. samo mantrajte, ponavljaj laž dovoljno dugo i postat će istina.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
20:39 02.11.2020.

Ama dobro... ako u Engleskoj lijecnici mogu umrlu osobu proglasiti zrtvom slavnog virusa bez da su je vidjeli, zasto hrvatski lijecnici ne bi mogli proglasiti osobu pozitivnom na slavni virus bez da su je testirali? Vazno je da statistike rastu, vazno je drzati narod u strahu dok se cjepivo ne pronadje, a onda krece najprofitabilniji posao stoljeca i Great Reset...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije