Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvoj željeznice

HŽ pozajmio 163,5 milijuna eura od Svjetske banke

štrajk,HŽ,Sisak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
06.05.2015.
u 17:19

Kreditni zahtjev HŽ Infrastrukture u najvećem dijelu odnosi se na investicije u željezničku infrastrukturu

HŽ Infrastruktura d.o.o., HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ Cargo d.o.o. potpisali su Ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom za financiranje Projekta održivih hrvatskih željeznica u Europi. Ukupan iznos zajma je 163,5 milijuna eura od čega se gotovo polovina iznosa odnosi na HŽ Infrastrukturu (79 milijuna eura), priopćeno je iz kompanije.

Kreditni zahtjev HŽ Infrastrukture u najvećem dijelu odnosi se na investicije u željezničku infrastrukturu čiji je cilj poduprijeti povećanje kapaciteta i pouzdanosti pruge. Dio kredita u iznosu od 13,7 milijuna eura odnosi se na zbrinjavanja zaposlenika, njihovu obuku te na otpremnine. Kamatna stopa za HŽ Infrastrukturu iznosi 0,44%, što će rezultirati uštedama u troškovima kamata u iznosu od 97 milijuna kuna za ukupno vrijeme trajanja kredita u odnosu na uvjete financiranja koje nude komercijalne banke.

Razvojni cilj projekta je poboljšanje razine usluge i dugoročna financijska održivost javnog željezničkog sektora u Hrvatskoj.

– Kombiniranjem bespovratnih sredstava iz fondova EU-a i zajmova razvojnih banaka za projekte koji ne ispunjavaju kriterije za financiranje iz fondova EU-a postiže se najpovoljnija struktura izvora financiranja kojom će se u dužem roku povećati razina konkurentnosti i poboljšati stanje željezničkog sustava u Republici Hrvatskoj kao ekološki najprihvatljivijeg i najpovoljnijeg oblika kopnenog prijevoza – kazala je voditeljica projekta u HŽ-u Iva Bakula.

>>Pružne građevine: država ih ne smije imati, a nitko drugi ih ne želi

>>HŽ ukida sve vlakove za Dalmaciju jer ih nema tko voziti

Komentara 10

R0
R00kie
17:43 06.05.2015.

tim novcem ce educirat strojovodje da znaju vozit vlakove mladje od 30 godina haha ajme majko sto mi financiramo i kakve uhljebe trpimo

AN
antonelić
21:03 06.05.2015.

prvi kredit za hž od 50 milijuna maraka uzet je 1994. za infrastrukturu ... a od te love su financirane knjige za hrvatska veleposlanstva ... pisac knjiga (tj. autor) je bio f.t. ( ime poznato redakciji ) , a autorskiki honorar se ukiselio u zabi na računu a.t. ... zatim je ankica lepej objavila podatak da dotična a.t, ima na deviznom računu 310.000 dojćmaraka ... hvala ti ankice lepej još jednom na tvome srcu koje kuca za nas male hrvate ... ali nakon toliko godina opet netko piše knjige , opet netko krade lovu našoj djeci i našim unucima ... može jedno pitanje za a.t. : di ti je unuk ankice , "sposobni" bankar siniša košutić , jel još u bratskoj srbiji u belom gradu beogradu u cvejićevoj ulici silikona ????

RA
raikonen
19:28 06.05.2015.

dragi nazovi novinarčiću.kad nešto navedeš u tekstu ,i počneš objašnjavati, onda objasni do kraja.di je ostatak para, tko ih i zašto troši i daj već jednom zapamtite da hž ne postoji.postoji hž infra ,hž cargo i hž putnički prijevoz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije