Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi sustav

HŽ nabavlja aplikaciju! Evo što će pratiti

Prugu Križevci - Koprivnica, projekt vrijedan oko 3 milijarde kuna, gradit će 400 turskih radnika
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
26.06.2022.
u 00:15

Sustav će “u slučaju izostanka prijave osoblja više od deset minuta” upozoriti šefove kolodvora

Zaspao je, dogodi se svakome. Neće, međutim, putnici HŽ-a ubuduće morati čekati strojovođu, kao što su u ponedjeljak strpljivo iščekivali onog koji će ih iz Križevaca dovesti u metropolu jer Putnički prijevoz nabavlja – aplikaciju. Unajmljuje, točnije, na godinu dana, stoji tako u natječaju kojim HŽ traži tvrtku da im svoje rješenje praćenja radnika ponudi za najviše 308,8 tisuća kuna.

Ideja je da aplikacija “služi kao centralni sustav za upravljanje, pohranu i pregled podataka, generiranje izvještaja i mobilnih aplikacija za strojovođe, pregledače i vlakopratno osoblje koje omogućuju osoblju na terenu interakciju sa sustavom”. Ili, “u prijevodu”, traži se da novi sustav da mogućnost strojovođama da upisuju svoje turnuse, potencijalne njihove izmjene, a i da sve to skupa nadređeni mogu pregledati. Također, “sustav mora moći prilagoditi raspored promjenama u raspoloživosti osoblja ili izvanrednim događajima” pa će vjerojatno ubuduće strojovođi koji zaspi “uskočiti” već budan kolega.

Sve osoblje, i “strojno i vlakopratno”, odnosno i strojovođe i kondukteri putem mobilne aplikacije registrirat će se na početku i završetku smjene, a sustav koji HŽ naručuje vodit će evidenciju o dnevnom rasporedu smjena. I ne samo to jer Putnički prijevoz traži da sustav ima mogućnost da “u slučaju izostanka prijave osoblja više od deset minuta” upozori šefove domovnih kolodvora, ali i glavnog dispečera. Putem svojih mobilnih uređaja osoblje vlaka moći će registrirati i sve nepravilnosti, a fotografije s istima novi će sustav slati na “odabrane mailove odgovornih osoba”.

I o kašnjenjima vodit će računa aplikacija koju HŽ Putnički prijevoz unajmljuje, i to na način da će kreirati izvješće o istima, s uzrocima zašto se ona događaju, a sustav mora biti povezan s onim HŽ Infrastrukture kako bi se omogućila automatska najava vlakova. Jedna od zadaća koju također mora ispuniti firma koja će dobiti posao jest da omogući, u aplikaciji koja se traži, prikaz svih vožnja vlakova s GPS pozicijama polaska i dolaska te “omogućiti filtriranje po domovnim kolodvorima, strojovođama i brojevima vlakova”. 

Video: Oštećen zrakoplov Croatia Airlinesa na letu za Sarajevo

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
09:20 26.06.2022.

Danas se vec uvode kamioni i automobili koji voze bez osobe koja upravlja tim prijevoznim sredstvom. Strojovodje imaju relativno visoke osobne dohodke i beneficirani radni staz, pa bi zamjena na automate bila korisnija tim vise sto je to daleko lakse napraviti nego npr. kod automobila. Druga mogucnost je da za kasnjenje HZ vraca novac putnicima, a strojovodje i ino osoblje bi trebali osjetiti tu stetu na OD. Zasto npr. u Svicarskoj moze bez kasnjenja, a u HR ne moze?

IV
ivan939
08:55 26.06.2022.

Nekako mi se čini da bi bilo bolje da moderniziraju pruge i obnove kolodvore

BU
Budni
08:05 26.06.2022.

Pa nema tako spore aplikacije kako su spori hž vlakovi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije