Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRIČAO SE I ZAŽALIO

Hvarski župnik don Mili Plenković bio je kandidat za biskupa

Don Mili Plenković
ika
20.09.2017.
u 10:11

Iz Crkve otkrivaju da im je drago da se don Plenković ispričao jer je tako pokazao kršćansko lice te priznaju da kler ne zna koristiti Facebook

Ispričao se prvo župljanima, zatim svima koje je povrijedio i uznemirio, a onda i biskupu i Crkvi. Don Mili Plenković, hvarski župnik, učinio je to dva dana nakon objave na svome Facebook profilu kojom je uznemirio javnost, kako izvan tako i onu u Crkvi, jer je napisao kako ga je obradovala vijest o smrti dr. Slavka Goldsteina, jer je otišao još jedan mrzitelj svega hrvatskog.

– Moja objava na Facebooku izazvala je niz negativnih reakcija javnosti. Svjestan sam da sam pogriješio jer sam svoje neslaganje s javnim djelovanjem dr. Slavka Goldsteina izrazio i na posve kriv način i u krivom trenutku, izražavam žaljenje i iskreno se ispričavam. Najprije svojim župljanima koji su se našli u neprilici i čije je povjerenje u mene, kao župnika, ovim dovedeno u pitanje. Ispričavam se svima koje sam svojom objavom povrijedio ili uznemirio. Ispričavam se svom biskupu kao i Crkvi u Hrvata koja se, mojom krivnjom, našla neopravdano na optuženičkoj klupi, jer je ovo isključivo moja greška – objavio je u utorak don Mili Plenković na Facebook stranicama župe Hvar jer je, kao što je napisao, svoj osobni profil ugasio.

Svećenik od formata

Učinio je to, kako doznajemo, vrlo brzo nakon što se suočio s lavinom komentara na svoju neumjesnu reakciju na smrt Slavka Goldsteina, koji su mu dolazili i iz svećeničkih krugova. Kolege svećenici suočili su ga s činjenicom da nije napravio nešto loše samo za sebe osobno tom objavom, nego i za Crkvu, pa su mu sugerirali da bi bilo dobro objaviti ispriku. Barem na župnim stranicama, kada je svoje ugasio. No, tko je don Mili Plenković i zašto mu se ovo dogodilo?

– Don Mili je jedan od naših najboljih i najsrčanijih svećenika, ne samo u Hvarskoj biskupiji nego i šire. On je uvijek u prvim pastoralnim redovima, odaziva se na sve akcije, prepoznaje znakove vremena… Gotovo je nevjerojatno da mu se mogla dogoditi ovakva nesmotrenost – kaže nam jedan Plenkovićev kolega dodajući kao se Plenkovićevo ime spominjalo i među biskupskim kandidatima. Radi se, dakle, o svećeniku od formata.

Desno orijentiran

Doznajemo, također, da je don Mili Plenković politički desno orijentiran, što nikoga ne bi, također, trebalo čuditi jer je većina klera iste takve orijentacije.

– No ovo je bilo preko svake mjere. Vjerujem da ga kao i mnoge druge svećenike muči isti problem, a to je da su pritisnuti nepravdom koju nemaju gdje artikulirati pa se nespretno služe društvenim mrežama. Primjerice, u Crkvi se zna da je Slavko Goldstein radio protiv Stepinčeve kanonizacije i postoji zbog toga veliko ogorčenje, koje se nema gdje artikulirati pa je ovakva neumjesna reakcija zacijelo dio i toga konteksta. Ne može se opravdati, ali joj treba pronaći uzrok – kaže nam jedan svećenik. U Crkvi, naime, nitko službeno ili javno ne želi komentirati Plenkovićev slučaj. Naši sugovornici iz Crkve otkrivaju da im je drago da se ispričao jer je tako pokazao kršćansko lice, za razliku od one prve objave. Također, u Crkvi priznaju da je kler needuciran u korištenju društvenim mrežama, tj. da je svatko prepušten sebi i svome trenutku, koji u slučaju don Milija Plenkovića očito nije bio sretno izabran. Ni sadržajem ni vremenom. Pa se očekuje da bi i ovaj nesretni primjer mogao inicirati i veći angažman Crkve oko društvenih mreža, medija koji su očito zanemarili.     

Komentara 40

Avatar zajutrak
zajutrak
10:18 20.09.2017.

I Sipe Mesić je bio predsjednik Hrvatske, pa što sad !!??

Avatar sizif
sizif
11:07 20.09.2017.

U isto vrijeme pisao sam slicno

LU
Lujo123
11:54 20.09.2017.

Hvarski župnik don Mili Plenković bio je kandidat za biskupa ------------------------------------------- šteta kaj nije izabran!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije