Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HUS poziva Vladu da sa socijalnim partnerima izradi promjene u mirovinskom sustavu

13.02.2009.
u 10:18

Hrvatska udruga sindikata (HUS) uputila je danas pismo Vladi u kojoj je poziva da zajedno sa socijalnim partnerima raspravi, pripremi i Hrvatskom saboru predloži promjene u mirovinskom sustavu koje će osigurati stabilan, održiv i pravedniji mirovinski sustav, zasnovan na ravnoteži osobnog doprinosa i solidarnosti.

- Za pravedniji mirovinski sustav sindikati su krajem 2007. prikupili 333.000 potpisa, uručili ih predsjedniku Hrvatskog sabora, ali reakcije vlasti nije bilo - navodi se pismu koje je potpisao predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

On podsjeća da je mirovinska reforma od 1999. donijela drastičan pad visine mirovina i pad postotka visine prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću.

HUS ističe da su mjere korekcije putem dodatka na mirovinu iz I. stupa učinile II. stup znatno nepovoljnijim, a primjenom postojeće formule za izračun mirovine iz II. stupa osiguranici su u samom startu bili dovedeni u nepovoljniji položaj. Uz to tržišni udar je ugrozio mirovinsku štednju jer je vrijednost udjela osiguranika u fondovima drastično pala.

HUS smatra da sve navedeno traži reakciju države koja bi trebala ići prema jačanju jamstva za očuvanje vrijednosti sredstava uloženih u obveznu i dobrovoljnu mirovinsku štednju (II. i III. stup). Pritom onoga koji je spreman umjesto u tekuću potrošnju ulagati u štednju za starost (III. stup) treba zaštititi i stimulirati, a ne prepuštati isključivo hirovima tržišta, smatraju u HUS-u.

HUS predlaže Vladi i moguća rješenja koja se odnose na izmjenu formule za izračun mirovine iz drugog stupa, davanje mogućnosti korisnicima koji nisu morali štedjeti u II. stupu da se vrate u sustav I. stupa. (u određenom roku) te povećanje postotka izdvajanja doprinosa za II. stup.

Korisnicima bi se moglo omogućiti i da nakon izračuna mirovine samo iz I. stupa i I. i II. stupa, izaberu povoljniju mirovinu, proširiti prava na dodatak na mirovinu i za osiguranike iz drugog stupa, te kombiniranje navedenih kompatibilnih rješenja.

HUS drži da su promjene u mirovinskom sustavu nužne i hitne, a korekcije i usklađivanje sustava su proces. "Ne smije se dopustiti da sustav trpi zbog zakašnjelih reakcija odgovornih. To se ne može dopustiti još više zbog osiguranika - umirovljenika kojima je mirovina u pravilu jedini izvor prihoda za život, za dostojanstvenu starost", stoji u pismu Vladi.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije