Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

HUP traži hitno ukidanje parafiskalnih nameta: Plaćamo državu umjesto radnike

Davor Majetić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
21.04.2020.
u 08:19

HUP je prvu listu parafiskalnih nameta objavio još 2007. godine i tada ih je bilo 245, a do danas ta se brojka gotovo udvostručila.

Hrvatska udruga poslodavaca ističe kako aktualna kriza nameće nužnost smanjivanja svakog mogućeg troška koji otežava poslovanje i umanjuje investicijski potencijal kompanija koje posluju u Hrvatskoj zbog čega je krajnji trenutak da se konačno zaista ozbiljno pretresu i parafiskalni nameti.

Upravo je ukidanje i smanjivanje parafiskalnih nameta kojima se još uvijek pouzdano ne zna ni točan broj jedan od najdugovječnijih zahtjeva Hrvatske udruge poslodavaca. Taj je zahtjev unatrag zadnjih 20-ak godina postavljen pred niz hrvatskih vlada, ali nekoliko dosadašnjih najava i inicijativa za njihovu analizu i smanjivanje nije dalo vidljivih rezultata, kažu iz HUP-a. 

– Više puta istaknuli smo da namete prvo treba obustaviti, a potom ih analizirati kako bismo ih sveli na minimalan broj i u okvire koji su za gospodarstvo održivi i prihvatljivi. Ovo ne smije biti još jedan trenutak u kojem sve ostane na najavi i načelnom iskazu namjere da se smanje parafiskalni nameti. Kriza s kojom smo suočeni bit će teška i ne možemo si dopustiti da i kroz nju prolazimo, a da ove značajne troškove ozbiljno ne pretresemo. Treba napraviti stručnu analizu, procijeniti opravdanost svakog pojedinačnog nameta i visine iznosa koji se plaća kao i svrhovitost trošenja tako prikupljenih sredstava. Za one koji će se zadržati mora se osigurati transparentan uvid u način na koji se troše te nastaviti provoditi redovite analize opravdanosti i postojanja i visine takvih nameta, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP je predložio da se za 20 najvećih nameta, koji čine najveće financijsko opterećenje za poslodavce, u najkraćem mogućem roku razmotri smanjenje. Za ostale, kojih je prema zadnjim procjenama Vlade više od 400, zalažemo se za ukidanje ili za drastično smanjenje od najmanje 70 posto.

HUP je prvu listu parafiskalnih nameta objavio još 2007. godine i tada ih je bilo 245, no do danas ta se brojka gotovo udvostručila. Ankete među članicama HUP-a, koje su provođene u više navrata, ukazuju na to da parafiskalni nameti čine vrlo velik dio troškova svih kompanija. Neke od najvećih stavki, posebno u doba poslovne neaktivnosti, naknade su za uređenje voda i komunalna naknada.

– Visoki troškovi regulacije jedu kapital koji bi se mogao uložiti u očuvanje radnih mjesta – aktivnosti na tržištu, umjesto na neopravdane administrativne obveze koje ne donose korist, već često čine dodatne prepreke i uteg poslovanju. Da su i parafiskalni nameti jedan od bitnih faktora niske konkurentnosti hrvatskog gospodarstva znamo odavno, a u aktualnim izvanrednim okolnostima taj problem jednostavno ne smije opet ostati po strani. Pokazali smo ovih dana da se rješava mnogo toga za što nas se donedavno uvjeravalo da nije moguće. Nema opravdanja da se konačno i parafiskalni nameti ne dovedu u red, poručuje Davor Majetić.

Komentara 19

DD
duda.dudica
09:38 21.04.2020.

Majetić stvarno voli ove medijske istupe, ne znam je li to zato što se žustro bori za neka prava ili se bori za samoga sebe? Ne vidim ni gdje je problem, jel se dalo svakom tko prijavi po 4000 kn za plaću? Je! Zaustavljene su ovrhe itd. Na red dolaze i nameti, malo strpljenja, ne ide sve preko noći kako si mnogi zamišljaju..

BO
bolonjez
09:39 21.04.2020.

Svi bi sve htjeli odmah, a nitko se ne pita od kuda?! U ovoj je krizi država stvarno izašla u susret apsolutno svima, a prije par dana ministar je sam spominjao namete

MA
manipulacija
09:35 21.04.2020.

Jasno je da parafiskalnih nameta ima puno, Marić je sam izjavio da je vrijeme da mnoge od njih ukinu, tako da mi nije jasno čemu ovo prozivanje po medijima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije