Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjena

HUP smjenjuje šefa Ivana Ergovića i sprema veliku ofenzivu na Vladu

\'07.03.2011., Hrvatska udruga poslodavaca, HUP, Pavla Hatza 12, Zagreb - Ivan Ergovic, predsjednik HUP-a.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL\'
Goran Stanzl/Pixsell
14.05.2012.
u 12:00

Kandidat kojeg bi mnogi htjeli vidjeti na čelnom mjestu HUP-a jest Zdenko Adrović, predsjednik uprave Raiffeisen banke u Hrvatskoj.

Ivan Ergović je izgubio podršku unutar Hrvatske udruge poslodavaca i, ako je suditi po raspoloženju starijih članica udruge, uskoro napušta poziciju prvog poslodavca države. Nekoliko izvora iz HUP-a potvrdilo je Večernjem listu da se dogovara Ergovićeva smjena, ali žele da to prođe u mirnom tonu, bez svađa i rušenja ugleda udruge.

– Ja ću svoj mandat odraditi do kraja – kratko je komentirao Ivan Ergović na pitanje o mogućoj smjeni, a tvrdi da o inicijativi dijela članica HUP-a nema nikakvih informacija.

Zamolili ga da ode sam

Izvori s druge strane uvjeravaju da je nekoliko uglednih članova, među kojima je i Branko Roglić, vlasnik Orbica, razgovaralo s Ergovićem o njegovu povlačenju. Navodno je vlasnik Nexe Grupe na takav aranžman prvo pristao, a potom promijenio mišljenje, uvjerivši se da su u pozadini njegove smjene osobni antagonizmi. Dolazak Ergovića na čelo bio je interpretiran kao pad utjecaja Agrokora u HUP-u pa su mnogi zaključili da iza ove smjene stoji najveći hrvatski koncern, ali izvori tvrde da se u ovoj priči Ivica Todorić drži po strani.

HUP će pritisnuti Vladu

Međutim, prema riječima uglednih hupovaca, problem nije u antagonizmima nego u tome što Ergovićeve tvrtke ne posluju dobro, što šteti i ugledu udruge, ali i smanjuje mogućnost pritisaka na Vladu. HUP se, naime, priprema za ofenzivu na Vladu, koja nije pokrenula očekivane reforme, a u nedostatku snažne i argumentirane političke oporbe ne postoji društveni pritisak na izvršnu vlast koji bi iznjedrio mjere za oporavak gospodarstva. Zato starije članice HUP-a na čelu udruge u idućih godinu dana žele osobu s autoritetom i ugledom u svijetu privatnog poduzetništva. Kandidat kojeg bi mnogi htjeli vidjeti na čelnom mjestu HUP-a jest Zdenko Adrović, predsjednik uprave Raiffeisen banke u Hrvatskoj. Poziciju bi preuzeo u prijelaznom razdoblju do kraja mandata, odnosno do 2013., kako bi Vijeće članova imalo vremena odabrati novog predsjednika. Zadatak bi mu bio napraviti oštar pritisak na Vladu i sindikate, a jedan od glavnih zahtjeva bile bi izmjene u Zakonu o radu i porezno rasterećenje privatnog gospodarstva. Iako se špekuliralo da bi Ivan Miloloža, predsjednik uprave Munje, mogao zamijeniti Ergovića, izvori tvrde da u ovom trenutku nema podršku većine članica. Istovremeno i krugovi bliski poduzetniku ističu da nema ni ambiciju preuzeti predsjedničku poziciju. – Miloloža je zanimljiv medijima i elokventan, ali nam u ovom trenutku treba odmjereni predsjednik s autoritetom – kazao je hupovac koji je želio ostati anoniman.

Plan oporavka

Većina od 53 člana HUP-ova vijeća želi promjene u predsjedničkoj fotelji. Ipak, dio poslodavaca suosjeća s Ergovićem pa napominje da je on ipak pravi poduzetnik, za razliku od mnogih istaknutih članova koji vode stabilne kompanije kao menadžeri. Podsjetimo, HUP je osmislio ambiciozan plan izlaska Hrvatske iz krize uz rast BDP-a od 4 posto godišnje i pad nezaposlenosti na 8 posto do 2015., koji je predviđao intenzivne reforme, otkaze u javnom sektoru i rigorozno smanjenje javne potrošnje.

Komentara 5

VE
velika
12:29 14.05.2012.

po meni Ergović nije dobro rješnje ...iz dva razloga jer mu tvrtke loše stoje i brat bratu jedva složi rečenicu...ali izabrati Adrovića ..predstavinka jodlerske banke u propadanju je još veća glupost... naše tvrke propadaju a banke sa svim svojim Risk odjelima i dalje se dobro drže.... Banke se ne razlikuju previše od državnih firmi i u jednima i drugima caruje nesposobnost Uprava i srednjeg managmenta..... po čemu je npr Rba banka drugačija od Zg holdinga...svu svoju nesposobnsot i glupost i pohlepu prebaci na klijenta...Zg holding i HEP kroz povećanje cijena a Banke kroz povećanje kmata

BA
babica05
13:33 14.05.2012.

Članice HUP-a su krupne ribe,zbog kojih HUP i postoji.Međusobno dilaju moć i novac i postavljaju se isključivo za svoju korist,dok ostali mali poduzetnici nemaju tamo šta tražiti-osim plaćati članarinu koja nije mala

LA
larala
13:37 14.05.2012.

ovo sve mi zapravo nema nikakve veze s ofenzivom na vladu vec s ofenzivom na narod....baš mi ne izgleda slucajno da se ofenziva HUP-a koji traži reforme u javnom sektoru i smanjenje javne potrošnje tek sad kad je u saboruu izglasan zakon o radu mladih za 1600 kn...a, kad tome dodamo i onu linicevu mrsicu, samo ti proguraj taj j....zakon mislim da bi svima trebalo biti jasno.....jedini cilj naših dragih vladajucih politicara i sposobnih poduzetnika je od naroda napraviti jeftinu radnu snagu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije