Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na nove mjere

HUP: Odluka o zabrani rada u Primorsko- goranskoj županiji je diskriminatorna!

Zagreb: HUP predstavio rezulatate istraživanja o investicijskom potencijalu
Davorin Visnjic/PIXSELL
16.04.2021.
u 12:04

Traže da se Odluka ukine odmah i bez odgode te da se i trgovcima odjećom i obućom omogući poslovanje pod istim uvjetima kao i drugim trgovcima.

Hrvatska udruga poslodavaca zatražila je od nacionalnog i lokalnog stožera civilne zaštite da preispita odluku o zabrani rada trgovinama odjećom i obućom u Primorsko- goranskoj županiji. Obrazloženje za tu odluku bila je da se većina građana dugo zadržava u tim trgovinama zbog isprobavanja obuće i odjeće.

U HUP-u smatraju da je odluka diskriminirajuća, a nejasno im je i kako se zabranom prodaje samo jednog asortimana smanjuje mobilnost građana i poboljšava epidemiološka situacija u županiji. 

"Podaci trgovaca odjećom i obućom temeljem brojača posjeta pokazuju u zadnjim mjesecima značajan pad ulazaka kao i značajno smanjen period boravka kupaca u prodajnom mjestu. Prodaja pokazuje snažan pad (do 40% u odnosu na prethodna razdoblja), a javno dostupni podaci (poput npr. Google mobility reporta) pokazuju pad posjećenosti i boravka u maloprodajnim mjestima (posebice za neprehrambenu trgovinu) i u trgovačkim centrima", tvrde iz HUP-a.

Podsjećaju pri tom da su mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) isto definirane za sve trgovine (ograničen broj kupaca, obveza nošenja maskica, dezinfekcija i dr.), a postoje i posebne mjere za trgovce odjećom i obućom (dezinfekcija kabina za isprobavanje odjeće, stavljanje isprobane odjeće van prodaje na neko vrijeme i dr.) 

Trgovci u stanju zaštite svojih zaposlenika i kupaca provode donesene mjere, pa je stoga predstavnicima HUP-a nejasno  na temelju kojih podataka je donesena sporna odluka, a nezadovoljni su i zato što ne postoje mjere obeštećenja. 

U cilju dodatnih stručnih konzultacija prilikom donošenja odluka, HUP je predložio da se dodatno kontaktiraju poduzetnici članovi HUP-a, posebno oni okupljeni u Izvršnom odboru HUP-ovog regionalnog ureda Rijeka te Izvršnom odboru HUP- Udruge trgovine koji mogu ukazati na gospodarska kretanja i trendove iz svih djelatnosti, a koje su sve osjetile negativne posljedice tijekom pandemije na svoje poslovanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije