Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seksualno uznemiravanje

HUP o slučaju Jakelić: 'Apsolutno nije bilo nikakvog zataškavanja ni sada ni ranije'

Bernard Jakelić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
13.03.2020.
u 15:08

"Svjedočimo plasiranju brojnih neistinitih informacija u medije i javnost", ističu iz HUP-a

Kao vodstvo Hrvatske udruge poslodavaca želimo jasno reći da nas je prijava nekoliko zaposlenica podnesena protiv Bernarda Jakelića koji je donedavno bio zamjenik glavnog direktora Udruge – zatekla i šokirala. Kao Udruga zalažemo se za odgovorno poslovanje koje podrazumijeva da je svaki oblik neprimjerene komunikacije i ponašanja na radnom mjestu neprihvatljiv. Zato je suočavanje s činjenicom da se takva komunikacija i ponašanje mogla događati i unutar naše udruge bila šokantna – stoji u priopćenju koje potpisuju članovi Izvršnog odbora HUP-a. Desetak zaposlenica HUP-a, podsjetimo, prijavilo je Bernarda Jakelića za seksualno uznemiravanje, na adresu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

- Žaleći što su se kolegice suočile s neprimjerenim ponašanjem i komunikacijom, reagirali smo na jedini mogući način – odmah smo poduzeli korake i mjere predviđene internim procedurama i zakonom. U konačnici, dva tjedna nakon saznanja o prijavi, s gospodinom Jakelićem je raskinut radni odnos – nastavljaju.

No, ističe kako "svjedočimo plasiranju brojnih neistinitih informacija u medije i javnost".

- Dovođenje tragično preminule kolegice u kontekst s ovom prijavom bez ikakvih dokaza i osnove kao i opetovano plasiranje lažnih tvrdnji o pokušaju zataškavanja smatramo u najmanju ruku neprimjerenim i neetičnim. Kolega Petar Lovrić nažalost svoju inače legitimnu ambiciju da uđe u vodstvo HUP-a, nakon što očito nije uspio u namjeri oživotvorenja vlastite udruge poslodavaca, pokušava ostvariti na ovaj potpuno neprihvatljiv način, nanoseći štetu ugledu Udruge, ali i dodatno traumatizirajući sve zaposlenike. Tvrdnje koje iznosi u svojim što otvorenim, što anonimnim istupima nisu istinite – apsolutno nije bilo nikakvog zataškavanja ni sada ni ranije, prijava koja je podnesena rezultirala je odlaskom g. Jakelića iz HUP-a – ističu.

- Ako je kolega Lovrić, kao što sam tvrdi, znao za neprimjereno ponašanje, onda je odgovoran što o tome nije informirao nadležna tijela jer je to mogao učiniti u bilo kojem trenutku. Još jednom ističemo da Izvršni odbor nikada nije odbio raspravu o toj temi. Kao Udruga nastavit ćemo raditi na promociji odgovornog ponašanja, osvješćivanju neprihvatljivosti bilo koje neprimjerene komunikacije ili ponašanja te osiguravanju mehanizama promptnog prijavljivanja i brzog sankcioniranja svakog neprimjerenog ponašanja na radnom mjestu – zaključuje Izvršni odbor HUP-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije