Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ugrožena im je budućnost'

HUP o povećanju minimalca: Ovo je udar na poslovanje industrija koje isplaćuju minimalnu plaću

Davor Majetić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
31.10.2019.
u 14:02

Zašto Vlada misli da je onima koji isplaćuju minimalnu plaću jednostavno povećati plaću 30%. To bi bio veliki udar i na puno profitabilnije industrije – kaže predsjednik HUP-a Davor Majetić

Od 1. siječnja iduće godine minimalna plaća iznosit će 3250 kuna neto, što je povećanje od 250 kuna, odlučila je tako Vlada na današnjoj sjednici.

No, Hrvatska udruga poslodavaca nije najsretnija s takvom odlukom. Predsjednik HUP-a Davor Majetić kaže kako je to udar na poslovanje industrija koje isplaćuju minimalnu plaću .

– Upravo je rast najmanjih plaća i najveći izazov jer industrije koje danas isplaćuju minimalnu plaću to čine samo zato što nemaju mogućnosti platiti više, unatoč rizicima koje takva mala plaća nosi na deficitarnom tržištu rada. Stoga današnje povećanje minimalne plaće koje je Vlada donijela stvara veliku obavezu i udar na poslovanje industrija koje minimalnu plaću isplaćuju, čime se posebno dovodi u pitanje opstanak i budućnost tekstilne i kožne industrije – priopćio je Majetić.

HUP je, podsjetio je, tražio da se u tim sektorima paralelno provedu kompenzacijske mjere, koje bi amortizirale ''takav udarac''.

– Žalosno je da ponovno donosimo odluke bez pravog i završnog dijaloga sa socijalnim partnerima te o tome doznajemo iz medija. Ovom političkom odlukom Vlada je, kao da je riječ o javnom sektoru, nametnula gospodarstvu povećanje plaće od 8%. Zašto Vlada misli da je onima koji isplaćuju minimalnu plaću jednostavno povećati plaću 30%  – koliko iznosi povećanje u posljednje tri godine i uz navedenu projekciju za 2020. To bi bio veliki udar i na mnogo profitabilnije industrije – istaknuo je.

Napominje kako će Vladina odluka imati ozbiljne posljedice za industrije tekstila, kože, dijela drvne industrije i sve one koji danas isplaćuju minimalnu plaću jer ''jednostavno ne mogu platiti više''.

– Primjera radi, cijene u odjevnoj industriji se pregovaraju u centima, a minimalac je u zadnje dvije godine rastao 100 eura! Gdje naći sredstva? – pita se Majetić.

VIDEO Plaće u Zagrebu

Komentara 59

Avatar southman
southman
14:31 31.10.2019.

Ako ne možete niti ovoliko platiti radnike onda propadajte ! A plačete kako nema radnika ?

GG
Ggrgo
14:51 31.10.2019.

Baš me zanima koliko od tih oko 60 000 tisuća radnika zaista prima minimac a koliko ih je prijavljeno na minimalca a ostalo prima na ruke da bi poslodavci plaćali manje doprinose

MA
Markos
14:55 31.10.2019.

Ja imam svoju firmu i jasno mi je da minimalna plača (još) ne može biti 3000 eura ali oprostite 3250 Kuna Neto čete skrpiti ili propadnite. Želite dobrog radnika? PLATITE ga postkomunistički direktori. PLATITE radnika kako zaslužuje. Igrali bi se kapitalizam a nebi platili? Ne može. Za svakoga u toj igri mora biti nešto pa tako i za radnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije