Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ekonomski tim

HUP dao i drugog ministra, a Čobankoviću krizne situacije

cobankovic (1)
Krunoslav Petrić/Pixsell
28.12.2010.
u 07:45

Martina Dalić trebala bi bez rebalansa održati proračun Ivana Šukera zbog kojeg je i otišla iz Vlade

Ivan Domagoj Milošević, direktor i većinski vlasnik Pastora, izuzetno je cijenjen u poslovnom svijetu, no njegov pristanak da se priključi Vladi, s obzirom na to da nikada nije bio blizak ni jednoj političkoj stranci, bilo je poveliko iznenađenje. No njegovi suradnici znaju i da se zalaže za ostvarenje zacrtanih ciljeva, da često spominje što je u zemlji potrebno učiniti te stoga smatraju da je upravo ovo shvatio kao izazov u kojemu će imati prilike napraviti nešto konkretno. Martina Dalić bila je dugogodišnji kadar u Ministarstvu financija, prvo devedesetih kada je na čelu tog ministarstva bio Borislav Škegro, a potom u vrijeme Ivana Šukera. Jedno vrijeme bila je postavljena i za glavnog stratega u Vladi, no, kako se govorilo, zbog jačih nesuglasica sa Šukerom, otišla je s te pozicije u privatni biznis, odnosno na čelnu poziciju Partner banke.

Ima jasnu viziju

Potpredsjednik Vlade za investicije bio je jedan od najvažnijih zahtjeva koalicijskog partnera SDSS-a, odnosno Milorada Pupovca, koji investicije smatra nužnima za razvoj zemlje, ali u čemu se slažu i svi gospodarski stručnjaci znajući da zemlja više nema mogućnosti temeljiti rast na potrošnji i zaduživanju. Pretpostavlja se da je Hrvatska udruga poslodavaca predložila Miloševića na tu poziciju s obzirom na to da je on predsjednik NO-a HUP-a. Ovo je već drugo mjesto u Vladi koje popunjavaju članovi iz redova HUP-a. Naime i aktualni ministar gospodarstva Đuro Popijač donedavno je bio direktor HUP-a. Milošević je i u Upravnom odboru Hrvatskih izvoznika, pa stoga već u startu ima dobru potporu dviju institucija. Nije isključeno da ga se sjeća i premijerka u vrijeme kada je Milošević bio član Ekonomskog vijeća i, kako kažu naši sugovornici, kada je vrlo otvoreno i jasno govorio o potrebnim promjenama za poduzetnike. Milošević dolazi iz biznisa, što je prijeko potrebno ako Vlada želi imati nekoga tko poznaje sve prepreke za ulaganje te olakšice koje se nude ulagačima u drugim zemljama. A Milošević to iskustvo ima s obzirom na ulaganja Pastora u druge zemlje. Prijašnji suradnici prisjećaju ga se kao osobe koja je imala jasnu viziju za petogodišnji razvoj u svojoj tvrtki. Upoznat je sa svim preprekama investiranjem ali i izvoznim mogućnostima. Iako viziju ima, jasno je da sav posao neće moći sam odraditi, pa se očekuje i formiranje tima zaduženog za privlačenje ulagača.

Stručna osoba

Taj je posao već počeo dobro Popijač, koji u posljednje vrijeme čak i osobno prima strane ulagače i razgovara o preprekama te kako im pomoći. S te strane on će biti dobra potpora Miloševiću. A trebao bi imati i potporu Petra Čobankovića, novog potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. A njegovo postavljanje zasigurno valja zahvaliti i tomu što je uvijek dobro znao smiriti krizne situacije. Do sada su to bili seljaci, a sada će se krug sigurno proširiti. Osim toga, njegovo ime na poziciji potpredsjednika Vlade već se spominjalo nakon odlaska Polančeca. Iako se zbog donošenja proračuna smatra kako novi ministar financija više neće imati pretjeranog posla u Ministarstvu, ipak se upućeni u situaciju s time ne slažu. Šuker je, kažu, više bio politički orijentiran, a sada je potrebna stručna osoba koja će posložiti i držati pod kontrolom fiskalnu politiku.

Glavni cilj M. Dalić bit će uravnotežiti financije kako rebalans ove godine ne bi bio potreban. Za to je ministarstvo vezano i poglavlje 33. kojemu je glavni cilj dobivanje što više sredstava od EU, odnosno više od onoga koliko ćemo mi morati participirati kao članica EU. Iako se o M. Dalić kao novoj ministrici nagađalo već dulje vrijeme, navodno je prvi ozbiljan razgovor s njom održan tek prošli tjedan. Kako je u Vladi uvijek bila u drugom planu, sada se zasigurno nada da će svojom stručnošću uspjeti napraviti nešto pozitivno za klimavu fiskalnu politiku.

>>Nova ministrica financija trebala bi izboriti proračun Ivana Šukera

Komentara 27

PI
piccolo
10:23 28.12.2010.

Heba te koja je taj HUP tvornica nobelovaca. Evo poslije onog svjetskog stručnjaka za gospodarstvo Popijača koji je uspio i ovih 100 preostalih radnih mjesta upropastit, pojavilo se novi stručnjak sa kojim će nas i Kazahstan prestić za tri koplja

SA
Savjest
10:22 28.12.2010.

Косор - потенциальный хорватский Путин “(G. Domagoj Milošević) upoznat je sa svim preprekama investiranjem ali i izvoznim mogućnostima. Iako viziju ima, jasno je da sav posao neće moći sam odraditi, pa se očekuje i formiranje tima zaduženog za privlačenje ulagača...... Taj je posao već počeo dobro Popijač, koji u posljednje vrijeme čak i osobno prima strane ulagače i razgovara o preprekama te kako im pomoći.” Umjesto pravne države koja podržava liberalni društveni sustav, imat ćemo specijaliste u državnoj upravi koji će posredovati, pomagati ili direktno dogovarati strane investicije. Takav primjer postoji u Rusiji. A takva praksa postoji odavno i u Hrvatskoj naprimjer kad je MVP zaključilo ugovor s Hypo bankom o zajmu za izgradnju zgrada za veleposlanstva i kad se suradnja nastavila tako da nije bilo nikakvih prepreka za emisiju kredita te banke u Hrvatsku i po cijenu deformacija zakona koji su otvorili debalanse u uređenju prostora - izgradnju prostornog i poslovnog prostora bez odgovarajuće infrastrukture pa sve do direktnog ugrožavanja zdravlja i života građana u područjima s potencijalnim klizištima i na kraju izazvali krizu u graditeljstvu i proizvodnji građevnih materijala, jer je ovako napuhana gradnja morala stati ne samo zbog svjetske krize, već i zbog krize prodaje izgrađenog prostora. Tko će, naime, bez kredita kupovati stanove u objektima do kojih se ne može prići, a koji i sami ostaju ugroženi budućim gradnjama - odnosno po njima izazvanim klizištima - u susjedstvu? Državna inicijativa u odlučivanju u investicijama može dovesti samo do novih Obrovaca, upropaštenih Zagreba i jadranske obale pa makar takve inicijative vodio i dobar poslovni čovjek iz razloga što je on u Vladi samo državni činovnik.

PO
porezni.obveznik
09:49 28.12.2010.

14words, vidim po tebi da nemamo svi ni privilegiju biti pismeni. A o daru logickog razmisljanja da ne pricam....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije