Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Washington otvoren za novi početak s Kubom

Hugo Chavez kazao Obami kako želi biti njegov prijatelj

18.04.2009.
u 20:06

Washington je posve otvoren za novi početak u odnosima s Kubom! Bile su to riječi američkog predsjednika Baracka Obame za govornicom Summita Amerika koji je u petak započeo u Port of Spainu, glavnom gradu Trinidada i Tobaga. On je također istaknuo kako treba prebroditi desetljeća neprijateljstva i nepovjerenja te dodao da su odluke koje je donio na početku tjedna samo prvi koraci, početak procesa koji bi na kraju trebao donijeti normalizaciju odnosa dviju zemalja.

Prije žestoke prozivke
– Želim biti jasan: ne želim voditi razgovore samo zato da bismo ispunili neku formu, već želim da oni kubansko-američke odnose usmjere u novom pravcu – kazao je Obama. Pozitivan odgovor s Kube stigao je čak i prije nego što je Obama i izgovorio te riječi – tamošnji predsjednik Raul Castro još je u četvrtak izjavio kako je Kuba sa Sjedinjenim Državama spremna razgovarati baš o svemu, pa i o najsitnijim pojedinostima i najdelikatnijim problemima poput ljudskih prava, slobode medija ili političkih zatvorenika.

Kuba je 1962. izbačena iz Organizacije američkih država jer je uvela komunistički sustav. Pismo odsutnog Raula Castra u njegovo je ime pročitao nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega koji je Obamu, sa svojom kolegicom, argentinskom predsjednicom Kristinom Kirchner, žestoko prozvao zbog blokade Kube i besmislenih sankcija.

Castro je Obami poručio kako su mu u vrijeme izbijanja krize u Zaljevu svinja bila samo tri i pol mjeseca, pa ga nipošto ne smatra odgovornim za sadašnje stanje u odnosima. Iako još nije bilo službenog susreta, Barack Obama, danas je prišao predsjedniku Venezuele Hugu Chavezu kako bi ga pozdravio i izrazio nadu da će se odnosi između dviju zemalja poboljšati.

Čvrst stisak ruku
– Ovom istom rukom prije osam godina stisnuo sam Bushovu ruku. To nije pomoglo, a sada želim da nas dvojica budemo prijatelji – kazao je Chavez Obami. Njegovi su se glasnogovornici potrudili da fotografije odmah odu u javnost.

Južna Amerika, nekada važno, a sada jako zapušteno američko “stražnje dvorište”, Obamu je ipak dočekala s pljeskom, a on je istaknuo da je svjestan povijesnoga opterećenja u odnosima između SAD-a i Južne Amerike te da je bilo previše miješanja u unutarnje stvari drugih država, ali je također kazao da sada obje strane moraju krenuti novim putem i da se SAD ne smije okrivljivati za sve probleme koji se pojave u Južnoj Americi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije