Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obračun prekovremenih

HUBOL: Bezakonje u isplati plaća nastavlja se i u novoj godini

Ilustracija liječnika
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
14.01.2020.
u 23:18

Sve zajedno dovodi do toga da će zdravstveni sustav platiti veće troškove nego što je potrebno, a te troškove neće platiti ravnatelji bolnica i Ministarstvo zdravstva već hrvatski građani

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika u utorak su izvijestili kako su plaću za prosinac ponovno dobili po starom i nezakonitom obračunu iako je Vrhovni sud 9. prosinca objavio pravno shvaćanje po kojem liječnici i drugi zdravstveni radnici imaju pravo na dodatke za odgovornost i uvjete rada i u prekovremenom radu.

"Za to pravo bili smo zakinuti punih 6 godina i zbog toga je podignuto preko 4000 tužbi, koje su se, u zadnjih par godina rješavale, u visokom postotku, u korist liječnika. Od objave pravnog shvaćanja Vrhovnog suda prošlo je više od mjesec dana, a hrvatski liječnici su plaću za prosinac ponovo dobili po starom, sada jasno nezakonitom obračunu", istaknuli su iz HUBOL-a u priopćenju.

Napomenuli su da zdravstvena administracija to pravda činjenicom da odluku suda još nisu dobili u pisanom obliku te upozorili da se ministar zdravstva i Vlada RH ne odazivaju na pozive sindikata i drugih liječničkih udruga na precizno formuliranje članka Kolektivnog ugovora kojim je uređen obračun prekovremenih sati te promjenu Centralnog obračuna plaća. Rezultat toga je, kako su istaknuli, nastavak oštećenja liječnika u njihovim radnim i materijalnim pravima.

"Pozitivne odluke sudova iz cijele države i dalje pristižu, liječnici dobivaju sudske procese, no zdravstvena administracija umjesto u pregovore i isplate duga liječnicima ide u drugostupanjske postupke, povećava dug koji će biti u konačnici isplaćen iz limita bolnica ili šuti te na taj način oštećuje liječnike i ignorira odluke sudova. Sve zajedno dovodi do toga da će zdravstveni sustav platiti veće troškove nego što je potrebno, a te troškove neće platiti ravnatelji bolnica i Ministarstvo zdravstva već hrvatski građani koji plaćaju zdravstveno osiguranje i pune državni proračun kroz ostale poreze", priopćili su iz HUBOL-a.

VIDEO Liječnički “dream team” iz Međimurja razvija centar intervencijske kardiologije

Ključne riječi

Komentara 5

KO
Kokoiduhovi
05:48 15.01.2020.

Ma sramota prema svim zdravstvenim djelatnicima! Tipično za hrvatsku kulturu, poslovnost, profesionalnost: drži vodu dok majstori odu. Uvijek zakulisne igre, sedmerosmislene odredbe i značenja...ma sve, samo da se ljude ošteti,prevari,opljačka

CL
cleanmaster
00:31 15.01.2020.

lariola ..cujemp da ti to trazi i kćer a i nudi se na toj stranici

DU
Deleted user
07:39 15.01.2020.

Što vi doktori stalno nešto hoćete, svi znamo da jedan svećenik vrijedi kao 20 doktora a sigurno nema takvu plaću za 20 liječnika! Slobodno idite van, nas će svećenici liječiti! Bog je svemoćan! Živio HDZ i ministar lažni branitelj Kujundžić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije