Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHF KREDITI

HUB: Primijetili smo napore države u pojednostavljenju regulacije i smanjenju poreznog opterećenja

Švicarski franak
Duško Jaramaz/PIXSELL
02.02.2021.
u 17:36

priopćili su iz Hrvatske udruge banaka povodom postizanja nagodbe između banaka i Vlade o odustanku od arbitraže oko CHF kredita

Hrvatska je u procesu ulaska u eurozonu te su primijećeni napori države u cilju poboljšanja zakonodavstva, poticanja novih investicija, pojednostavljenja regulacije i smanjenja poreznog opterećenja.

Stoga je šest banaka odlučilo postići dogovor s Vladom Republike Hrvatske u vezi arbitražnih postupaka pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) vezanim uz konverziju CHF kredita.

Tako se sprječavaju dodatni troškovi koji opterećuju fiskalni kapacitet države, ali i poslovanje banaka koje imaju ključnu ulogu u gospodarskom oporavku s obzirom na to da provode razne gospodarske mjere i održavaju kreditnu aktivnost - priopćili su iz Hrvatske udruge banaka povodom postizanja nagodbe između banaka i Vlade o odustanku od arbitraže oko CHF kredita te dodali da otvorenost za suradnju i dogovor ukazuje na činjenicu da će banke i nadalje biti aktivan partner Vladi Republike Hrvatske, građanima i poduzetnicima u prevladavanju negativnih posljedica koronavirusa i razornih potresa.

- Banke imaju ključnu ulogu u održavanju i pokretanju gospodarstva i ekonomije te su u kontinuiranom razgovoru s predstavnicima ​Vlade Republike Hrvatske. Zajednički interes financijskog sektora i Vlade je poticati održivi gospodarski rast i konkurentnost Hrvatske na međunarodnoj razini te potaknuti povećanje investicija i kapitala za ulaganja u poduzetništvo i rasta održive kreditne potražnje - kažu u HUB-u te napominju da su od početka pandemije koronavirusa banke, kako kažu, konstruktivno i proaktivno djelovale te poduzele niz gospodarskih mjera u svrhu očuvanja radnih mjesta i likvidnosti.

- Banke će podržati stvaranje još pozitivnijeg poslovnog okruženja i investicijske klime u cilju poticanja gospodarskog rasta i prosperiteta cjelokupnog društva, ali i kreditne aktivnosti u djelatnostima od strateškog značaja poput zelene industrije, energetike, IT sektora i ostalih djelatnosti s dodanom vrijednošću - poručili su iz bankarskog udruženja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije