Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mediji

HTV više "volio" Sanadera, Novoj TV i RTL-u draža J. Kosor

SANADER3
Marko Prpić/PIXSELL
20.04.2010.
u 18:48

Rezultati istraživanja dr. V. Car pokazali su da Nova TV ima najpromišljeniji Dnevnik, a HTV i RTL najviše jednostranih priloga.

Na predstavljanju rezultata istraživanja Odjela za medije Matice hrvatske koje je, analizom sadržaja središnjih informativnih emisija na sve tri nacionalne televizije provela dr. Viktorija Car, teoretičarka medija sa zagrebačkog Fakuteta političkih znanosti, opet je najbolje prošla Nova TV.

Usporedbom sadržaja priloga u istom razdoblju tijekom dvije godine (od 15. rujna do 15. listopada 2008. i 2009. godine) ispalo je da Nova TV ima “najpromišljeniji Dnevnik”, a Vijesti RTL-a (62%) i Dnevnik HTV-a (58%) imali su najviše “jednostranih priloga”.

Kad je pak riječ o izvještavanju i zastupljenosti političara u njihovim dnevnicima, ispalo je da komercijalne televizije (i Nova TV i RTL) posvećuju više pozornosti premijerki Kosor nego 2008. bivšem premijeru Sanaderu, HTV je Sanadera u istom razdoblju imao u 26,3 posto priloga, a premijerku Kosor u samo 20,4 posto. To su ujedno bili i najdojmljiviji dijelovi opsežna istraživanja koje bi trebalo pomoći javnoj raspravi o novom Zakonu o HRT-u.

 No uz kritike HTV-u kao dijelu javnog servisa koji svi plaćamo, loše se provelo i "netransparentno“ Vijeće za elektroničke medije, kao i Programsko vijeće HRT-a koje bi trebalo nadzirati ponajprije program.

Istraživanje (u kojem su obrađivani Dnevnik HTV-a, Dnevnik Nove TV i Vijesti RTL-a) je također pokazalo da su u tom razdoblju politika, crna kronika i sudski procesi bili glavne teme središnjih informativnih emisija svih triju televizija u nas, dok su kultura i umjetnost bili pri dnu.

ako su glavni akteri vijesti najčešće bili političari (na javnoj televiziji) i „obični građani“ (na Novoj TV i RTL-u), od političara su na svim televizijama ipak dominirali vladajući, a pogotovo bivši premijer i aktualna premijerka. Doduše, u rezultatima u korist premijerke J. Kosor prednjače komercijalne televizije, dok je javna televizija u istraživanom razdoblju „više voljela“ bivšeg premijera Sanadera.

Poražavajućim za javnu televiziju smatra se i rezultat o zastupljenosti žena i muškaraca u Dnevniku HTV-a (16:84 %) - iako ni RTL i Nova TV ne zaostaju mnogo za njima - a za komercijalnu RTL televiziju to što ima najviše „čitanaca“, tj.vijesti bez snimljenih i tonskih izjava obaju uključenih strana.

No, autorica istraživanja ogradila se napomenom kako je posrijedi bio tzv. „namjerni uzorak“ od 2929 analiziranih priloga na sve tri televizije, emitiranih od 15. rujna do 15. listopada 2008. te u istom razdoblju godinu poslije - i to uoči predsjedničke kampanje, kao i u doba naglo rastuće popularnosti premijerke Kosor - pa se ti podaci ipak ne mogu generalizirati, naglasila je Viktorija Car.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
18:54 20.04.2010.

Gdje Sanader, gdje Kosor, ali opozicije nigdje na TV-u. To je barem ono što sam ja ovdje isčitao.....

ND
natasa_de
19:30 20.04.2010.

Nek si ga vode doma !

OB
-obrisani-
22:01 22.04.2010.

Da se sastave htv,rtl i nova tv opet bi program bio smeće,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije