Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žrtva švicarca:

'Htio sam se osamostaliti, a danas mi roditelji moraju pomagati'

berislav mijić
Goran Stanzl/PIXSELL
20.12.2012.
u 21:06

Mijić posljednja dva mjeseca nije primio plaću, ali i dalje uredno podmiruje nabujale rate kredita jer, kako kaže, automobil nije kupio iz luksuza, nego isključivo iz potrebe

Berislav Mijić tri godine nakon što je digao kredit u švicarcima da bi kupio automobil, koji mu je bio neophodan, sretan je što nije uzeo i kredit za stan.

 – Te 2009. godine imao sam nešto ušteđevine i razmišljao sam o tome hoću li kupiti automobil, koji mi je bio potreban, ili ću riješiti stambeno pitanje. No, odlučio sam kupiti samo auto, a s kupnjom stana, srećom, odlučio sam pričekati. Sigurno bi mi danas banka sjela ovrhom na stan jer taj kredit, nakon povećanja, ne bih bio u stanju vraćati – priča 35-godišnji samac, kojem je rata nakon godinu dana porasla sa 650 na gotovo 1000 kuna bez najave. Mijić posljednja dva mjeseca nije primio plaću, ali i dalje uredno podmiruje nabujale rate kredita jer, kako kaže, automobil nije kupio iz luksuza, nego isključivo iz potrebe.

– Rupe u proračunu popunjavam tako da se snalazim kako znam, a koliko mogu, pomognu mi i roditelji iako je mama u mirovini, a otac u sličnoj situaciji kao ja, također neredovito prima plaću. Kada sam digao kredit, htio sam napokon biti neovisan, a čini se da se nikad neću osamostaliti – rekao je taj matematičko-informatički tehničar.

Priznaje kako nije morao zbog rate kredita raditi neke drastične financijske rezove u svakodnevnom životu, jer ipak je riječ o povećanju od 350 kuna. – Nažalost, s obzirom na neugodna iskustva s hrvatskim sudovima, ne vjerujem da će se tužba riješiti u našu korist, ali kada sam kupovao automobil, nije mi bio ponuđen nijedan drugi kredit osim ovog u švicarcima – sumnja Mijić u pozitivan ishod.

>>Ostaje nam samo štrik oko vrata, ali tko će se brinuti o našoj djeci?!

Ključne riječi

Komentara 41

LI
limonero
09:01 21.12.2012.

i u čemu je problem? uzeo je kredit kada je sfr bio 4.20 kn i rata 650 kuna. danas je sfr=6.3 kune i rata mu je skočila na 1000 kn. što ti ljudi misle, da smo u jugoslaviji? da im inflacija vraća kredite?? kako tim ljudima utuviti u glavu da ako su dobili kune u protuvrijednost sfr, moraju i vratiti onoliko kuna kolika je protuvrijednost u uzetim francima. da su dobili franke na ruke i obavezu da vrate franke opet bi ih kredit koštao koliko ih košta jer bi franke morali kupovati po dnevnom tečaju u momentu dospijeća rate.

IN
informbiro
09:15 21.12.2012.

Berislave, dobro došao u kapitalizam!

VG
vgboy
08:11 21.12.2012.

nisam ni znao da ovoliko pametnih nas hrvata ima,sve kritičar bolji od drugoga naročito ovi iz stranaka koji su zadužili zemlju do boli pa to zaboravljaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije