Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal u Primoštenu

HSS-ovci ukrali križ koji je Petrina bacio u smeće i postavili ga u crkvu

primošten
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/9
11.12.2013.
u 22:00

Ponovno su pucali u petoricu nedužnih mještana, tako što su križ s njihovim imenima bacili u smeće - rekao je don Perkov.

Križ u spomen petorici mještana koje je na skupu Hrvatske seljačke stranke 27. studenog davne 1938. godine u Primoštenu pobila žandarmerija Kraljevine Jugoslavije u srijedu je postavljen na zid crkvice sv. Roka, pišu 24sata.

Međutim taj čin imao je skandaloznu uvertiru. Naime, prošle je srijede, na 75. obljetnicu masakra, u parku na Trgu don Ive Šarića predsjednik HSS-a Branko Hrg postavio križ. Ali po nalogu načelnika Primoštena Stipe Petrine radnici komunalnog poduzeća odmah idućeg jutra iščupali su križ iz zemlje i bacili ga u smeće.

HSS-ovac Josip Pažanin ispričao je kako je uspio ukrasti križ.

- Ugledao sam ga ubačenog u tovarnom prostoru, među smećem, i izvukao ga vani. Radnika komunalnog poduzeća nije bilo u blizini i ja sam ga hitro odnio na sigurno mjesto i sakrio.

Križ je dakle postavljen u crkvici sv. Roka gdje su se danas na misi uz don Stipu Perkova okupili tek potomci pobijenih HSS-ovaca i nekoliko članova primoštenske oporbe, svega 12 ljudi.

-  Nismo mogli vjerovati da se može ponoviti događaj od prije 75. godina. Ali moguće je, ponovilo se, ponovno su pucali u petoricu nedužnih mještana, tako što su križ s njihovim imenima bacili u smeće. To ne može proći bez Božje kazne - kazao je don Perkov te dodao:

- Pozivam stoga na kajanje i na molitvu, da nam Bog oprosti što je križ završio u smeću, što se nikad nije dogodilo nigdje u našoj domovini. Pokajmo se za to svetogrđe, iako ga mi nismo ni napravili.

Primoštenski načelnik Petrina ogorčen je jer su HSS i Matica hrvatska križ u parku postavili bez dozvole, a o tome zašto je završio u smeću samo je kazao:
- A što je drugo trebalo napraviti!?

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentara 4

A9
AAA-999
22:12 11.12.2013.

Samo ljudsko smeće može baciti križ u smeće.

Avatar petrolio
petrolio
22:15 11.12.2013.

kakav primitivizam!

US
usas50
22:18 11.12.2013.

Dragom petrini treba pomoci. Covjeku ocito treba dobar psihijatar da ga izvede iz lutanja mentalnim stramputicama..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije