Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskid

HSLS izašao iz vladajuće koalicije

hsls
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
10.07.2010.
u 16:43

Ne želimo biti u koaliciji u kojoj nas ne žele i gdje nas nazivaju nelojalnim partnerom - rekao je Darinko Kosor

- HSLS izlazi iz koalicije ali ne prelazimo u drugu koaliciju. Ne želimo biti u koaliciji u kojoj nas ne žele i gdje nas nazivaju nelojalnim partnerom.
Ovim riječima predsjednik HSLS-a Darinko kosor obznanio je raskid braka s koalicijom s HDZ-om i Vladom nakon dvije i pol godine, slično kako je to učinio Dražen Budiša s Račanom 2003.godine.

- Ovaj potez je u interesu HSLS-a i ne mogu dopustiti da me se naziva i proziva zato što imam svoje mišljenje. Svi tekstovi koji su sugerirali da  odlazimo u Kukuriku koaliciju su netočni. Jednostavno nismo mogli otrpjeti da nas se naziva nelojalnim partnerom te da se naše incijative ne uvažavaju - kazao je  Kosor nakon četverostane sjednice Središnjeg vijeća i Predsjedništva stranke.

- Neprovođenje gospodarskog programa Vlade jedan je od ključnih razloga zašto istupamo iz koalicije - nastavio je.

- Nismo trgovci i mi ne trgujemo.Trgovci su oni koji drže desetke mjesta u javnim poduzećima, državne tajnike i ne brinu za budućnost Hrvatske - poručio je Kosor.

- Ne činimo to iz interesa jer bi iz interesa ostali. Želim slobodno govoriti - dodao je.

Prema njegovim riječima, protiv te odluke bio je tek jedan član Predsjedništva i tri člana Središnjeg vijeća. Pozvao je sve nezavisne liste, na tragu one Velimira Sriće i pojedince da se pridruže HSLS-u u jačanju liberalne opcije. 

- Nećemo rušiti većinu u Saboru niti Vladu jer odlaskom naša dva zastupnika to i ne možemo učniti niti ćemo zazivati prijevremene izbore. Podržat ćemo sve gospodarske mjere iz programa koji smo podržali, bez obzira što smo napustili Vladu.

- Nijedan od tri državna tajnika iz redova HSLS-a nisu pokazala nelojalnost stranci i nije točno da ijedan od njih prelazi u HDZ - odlučan je bio Kosor.

Ova odluka neće imati reperkusije ni na članove HSLS-a koji su u javnim poduzećima jer samo dvoje od njih su članovi uprava javnih poduzeća u kojima godinama rade kao profesionalci - nastavio je Kosor.

Ovoj odluci prethodila je višesatna rasprava na Središnjem vijeću. Zastupnik Ivan Čehok, nakon što je istaknuo da ostaje u HSLS-u i da će poduprijeti odluku stranke, nije ostao na glasovanju. Kazao je da je izabran loš tajming za izlazak te da su trebali ostati u koaliciji i Vladi dok se ne izglasuje rebalans proračuna.

Napuštajući stranačke prostorije na upit novinara gdje odlazi kazao je: "U Varaždin, gdje sam gradonačelnik", a na opasku zar ima važnijeg posla od ovog stranačkog uzvratio je – "Naravno".

Kosor je na pitanje novinara ostaje li Čehok u stranci kazao da je to pitanje za njega, ali da nijednom gestom nije pokazao da odlazi iz stranke. Što se tiče Đurđe Adlešič, ona ima izvorni mandat i može ga aktivirati kad poželi, a može i otići na neku drugu dužnost koju poželi.

Iako je povijest HSLS-a obilovala burnim raskolima ova stranačka odluka izgleda neće imati takve posljedice. Podsjetimo, 1997. Budiša i Gotovac su se našli na suprotnim polovima kada je stranka doživjela disoluciju i osnovan je LS. HSLS je 2003. također doživio raskol kad su zbog NE Krško napustili Vladu, a dio ministara to nije želio učiniti (Granić, Radoš, Kraljević, Vlahušić i Tušek) te je od HSLS-a nastala LIBR-a. Ujedinjenje HSLS-a i LS međutim dogodilo se 2006. na Saboru ujedinjenja kad je na čelu stranke bila Đurđa Adlešić.

Darinko Kosor je potvrdio da se čuo s premijerkom Jadrankom Kosor te da su u stalnom kontaktu.

HSLS-ov državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić izašao je iz stranke i dao ostavku u ministarstvu iz, kako je rekao, moralnih razloga.

Komentara 171

DU
Deleted user
17:27 10.07.2010.

sad bježe svi dolazi mmf šta niste prije i ne samo vi, već sad kad su vam i gaće pune novaca

BO
bourne
17:25 10.07.2010.

Da je SDP hrabra stranka izašla bi na izbore samostalno, pa da se vidi koliko vrijede i mogu. Koalicija sa još 56 stranaka ima za cilj samo jedno. Dočepati se vlasti i nastaviti tamo gdje je HDZ stao.

JJ
juxxy jazz
12:27 11.07.2010.

7 godina su bili dio nesposobne vlade, a sada kada vide da HDZ-u pada rapidno popularnost i da će izgubiti slijedeće izbore odlaze kao da nemaju nikakve veze s tom vladom. Koga oni pokušavaju zavarati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije