Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORH NABAVLJA DOMAĆU OPREMU

HRZ će dobiti novi školski avion ZLIN, a vojska čak 685 puškostrojnica

Foto: PIXSELL
1/5
10.03.2021.
u 08:45

HV pruža našoj industriji izvrsne reference kako bi tvrtke mogle nastupiti na natječajima u inozemstvu, rekao je Banožić

Na zadovoljstvo većeg broja hrvatskih tvrtki, Ministarstvo obrane nastavlja nabavljati oružje i opremu od hrvatskih dobavljača, pa su u MORH-u potpisani godišnji ugovori vrijedni 284 milijuna kuna. Premda je vojni proračun zbog dramatične 2020. morao biti “stegnut” za oko 500 milijuna kuna, on za 2021. ipak iznosi 4,8 milijardi kuna, od čega će se samo za modernizaciju i opremanje izdvojiti 1,2 milijardi kn, uključujući i dio višegodišnjih ugovora vrijednosti 1,8 mlrd. kuna. Tu su uključene, primjerice, i ovogodišnje uplate za serijsku gradnju četiri obalna ophodna broda u Brodosplitu.

– HV korištenjem proizvoda hrvatske obrambene industrije pruža našoj industriji izvrsne reference kako bi tvrtke mogle nastupiti na natječajima koji se odnose na druge zemlje, rekao je ministar obrane Mario Banožić. I tome je doista tako, jer potvrdilo se da je jako teško izvesti robu i opremu vojne namjene, a koju prethodno nije kupila vlastita vojska. Banožić je predstavnicima tvrtki kazao da će prvi put biti korištena i sredstva koja će biti na raspolaganju od travnja u novom proračunu EU.

>> VIDEO Prezentacija Plana nabave MORH-a za 2021. godinu

Uručeni ugovori

– Riječ je o europskom obrambenom fondu. Nas zanima prva dostupna istraživanja i razvoj te ćemo u suradnji s HV-om, znanstvenim institucijama, MORH-om i drugim resorima i fakultetima raditi na razvoju i vaših proizvoda i povlačenju sredstava koja će vam sutra koristiti u proizvodnji i plasmanu proizvoda, rekao je.

Uz Banožića, na prezentaciji je bio i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, te predstavnici tvrtki hrvatske obrambene industrije kojima su uručeni ugovori s Ministarstvom obrane: Davor Sabolić (zajednica proizvođača Čateks d.d. Čakovec, Hemco d.o.o. Đakovo, Kroko Proizvodnja i razvoj d.o.o. te podizvoditelj URIHO Ustanova Zagreb), Gordana Odor (Zajednica proizvođača Borovo d.d. Vukovar i Jelen profesional d.o.o. iz Čakovca), Nenad Crnković (Croatia osiguranje), Marijan Mareković (Pleter-usluge), Željko Pavlin (HS Produkt d.o.o.), Goran Matanić (Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.), Zdravko Klanac (ZTC) i Alojz Šestan (Šestan Bush d.o.o.).

Zanimljivo je da u planu nabave za 2021. više nema nijednog klasificiranog postupka javne nabave, sve je za objavu.

Nabava 685 puškostrojnica

U ime proizvođača, Željko Pavlin iz HS Produkta istaknuo je da će novac koji se uloži u kupovinu hrvatskih proizvoda osigurati opremanje HV-a kvalitetnim proizvodima i držanje koraka s najboljim vojskama svijeta, a hrvatskoj vojnoj industriji koristit će za plaće te za daljnji razvoj novih proizvoda i projekata kojima će dalje konkurirati na svjetskom tržištu.

Direktor tvrtke Šestan Bush iz Preloga Alojz Šestan podsjetio je da se ove godine obilježava 25 godina suradnje s našom vojskom i proizvodnje zaštitnih kaciga. Šestan Bush je u međuvremenu postao jedan od najboljih proizvođača kaciga na svijetu. Od nabava za ovu godinu zanimljiva je kupovina 685 puškostrojnica kalibra 5,56 mm x 45 mm i 11 kalibra 7,62 x 51 mm. Riječ je o poznatim “Minimi” puškostrojnicama koje proizvode u suradnji belgijski FN Herstal i karlovački HS Produkt.

HRZ će dobiti novi školski avion ZLIN nakon što je jedan uništen u tragičnoj nesreći kod Zadra prošle godine. Također kreće nabava barutnih punjenja za pancer haubicu i završna ugradnja Duos stanica na oklopna vozila Patria. Izraelske stanice DUOS koriste top 30 mm i dva raketna lansera za protuoklopne rakete “Spike”.

Napokon će i uzletište na Lučkom, gdje je smještena helikopterska eskadrila, dobiti hangar vrijedan 50 milijuna kn. Nakon prezentacije plana nabave, Banožić je, na pitanje o tijeku istraga o dvjema zrakoplovnim nesrećama u kojima su 2020. poginula četvorica pilota HRZ-a kazao da je u tijeku sudski proces jer je obitelj jednog od poginulih pilota helikoptera Kiowa tužila MORH. O detaljima nije želio govoriti.

Komentara 13

PU
puniša
09:14 10.03.2021.

Članak je objavljen prije 20 min..a još nema niti jednog dežurnog istočnog dušebrižnika sa "hrvatskim " nickom...Da obrani državni priračun RH, da nam da prioritete trošenja novaca, uputi nas u nebitnost ulaganja u vojsku i skrene pozornost na nebitnost oružanih snaga...Jer po njima, realne opasnosti nemamo od nikoga....Kamoli od Altaja...

Avatar NiceGuy
NiceGuy
10:15 10.03.2021.

nemamo ništa pa imamo "nove riječi" tipa puškostrojnica ... to je ta glava uspjela u 30 godina, jedino to .. mala švicarska puna kockastih glava

DU
Deleted user
09:04 10.03.2021.

I vi to smatrate nekakvom ozbiljnom nabavom, sramota na što je vojska spala..nekakava barutna punjenja za panzerhaubice, onih par komada DUOSa za Patriju....Banožić je već s koferima spreman otići u Slavoniju da vodi županiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije