Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnik Hrasta

Hrvoje Zekanović: Stepinac je bio putokaz u najmračnijim razdobljima komunizma

Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.02.2018.
u 12:17

Zekanović je podsjetio na Stepinčev život, na njegovo djelovanje u 2. svjetskom ratu, na to što mu neki kritičari zamjeraju što je radio u tom ratu

Blaženi Alojzije Stepinac hrvatskom je narodu bio putokaz u najmračnijim razdobljima komunizma, a danas, kad smo suočeni sa nekim novim izazovima, čak je i mnogo više, poručio je u petak iz Hrvatskog sabora zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović u prigodi spomendana blaženog Stepinca, 10. veljače.

Stepinac (rođen 1898. u Brezariću pokraj Krašića, umro 10. veljače 1960.), bio je zagrebački nadbiskup i kardinal, velikan Katoličke crkve u Hrvata kojeg je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici.

Zekanović je podsjetio na Stepinčev život, na njegovo djelovanje u 2. svjetskom ratu, na to što mu neki kritičari zamjeraju što je radio u tom ratu.

Stepinac se jako radovao stvaranju hrvatske države, ali je već u svibnju 1941. postao glavni kritičar te države, odnosno njezine politike, rekao je Zekanović, ističući da je Stepinac bio pravi pastir, pomagao progonjene i patnike, zbrinjavao prognane, gladne i djecu, pomogao brojnim svećenicima prognanim u ratnom košmaru.

Mnogo puta je prosvjedovao protiv progona Židova i ostalih manjina, te provedbe nacističkih zakona. U govoru 1943. ispred Zagrebačke katedrale osudio je svaku diskriminaciju, rekao je Zekanović napominjući da mnogi Stepinčevi kritičari zaboravljaju da je uvijek bio na tragu zaštite najslabijih, onih u potrebi.

Stepinac je nakon dolaska na vlast komunista, koji su tražili odvajanje Katoličke crkve u Hrvatskoj od Vatikana, što je on odbio, osuđen na 16 godina zatvora od kojih je pet proveo u Lepoglavi, a ostatak u kućnom pritvoru u rodnom Krašiću. Tamo je i umro 1960. godine, podsjetio je zastupnik.

Papa Ivan Pavao II proglasio je Stepinca blaženim 1998., danas traje proces njegove kanonizacije, s nestrpljenjem očekujemo da bude proglašen svetim, rekao je Zekanović i govor zavšio porukom - Santo subito (Svetac odmah).

Komentara 4

SM
san.martino
15:03 09.02.2018.

Taj putokaz je mogao biti i vidljiviji!

ME
Meter
14:12 09.02.2018.

Vojni ordinarij NDH

DU
Deleted user
13:33 09.02.2018.

Da sam ja precjednik sabora ovaj Zekanovic nebi ni pisnuo kamoli govorio ,da sam ja bio na pernarovom mjestu iso bi doma punih hlaca ,daj se zgasi jer si neprobavljiv ,,ne samo meni nego hrvatima svim,podsjecas me na gnjidu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije